BENEFITI SERUMA ZA LICE

Ukoliko želite da unapredite svoju svakodnevnu negu kože proizvodima koji nude veću, moćniju dozu aktivnih sastojaka od sredstava za čišćenje ili hidratantnih krema, serum za lice može biti rešenje za vas. On je osmišljen da neguje, štiti i hidrira našu kožu. Odličan je nakon čišćenja i pre hidratacije.

U nastavku ćemo videti prednosti korišćenja seruma za lice i kako različite vrste seruma mogu koristiti vašoj koži.

 

ŠTA JE SERUM ?

Serumi su proizvodi za lokalnu upotrebu niskog viskoziteta koji sadrže visoke koncentracije aktivnih sastojaka.
Koncept seruma jeste taj da veća koncentracija aktivnih molekula potencijalno daje veću prodornost kroz površinu kože radi bolje efikasnosti. Takođe, zbog veće koncentracije, obično je potrebno kraće vreme da se uoče rezultati, u poređenju sa kremama ili uljima.

Pošto je serum lakši i brzo isporučuje aktivne sastojke u kožu, on se nanosi nakon čišćenja kože. Bitno je nakon seruma naneti sloj određenog preparata poput hidratantne kreme ili kreme za lice, kako bi se postigao željeni tj. maksimalni efekat samog proizvoda.


Serumi su adekvatni za lečenje problema sa kožom poput promene boje(hipo i hiperpigmentacije), finih bora ili akni - i o hidratantnoj kremi kao ključu za hidrataciju vaše kože.

 

serumi_za_lice

 

Sophia PURE LIFT ARGIRELINE serum vlaži kožu tako da ten izgleda revitalizovano, dok istovremeno štiti kožu od štetnog delovanja spoljašnjih agenasa. On pomaže u sprečavanju znakova starenja, tako da je pogodan za sve uzraste, a posebno preporučljiv kod zrelije kože obzirom na njegov anti-age efekat.

Pogodan je za sve tipove kože, a zahvaljujući njegovoj laganoj formulaciji, koža ga brzo upija i ostaje mekana i glatka. 

Ostale proizvode brenda Sophia možete pogledati ovde

 

BENEFITI SERUMA

Ako koristite serum za lice adekvatan za tip problema koji želite da rešite, serum može imati brojne prednosti.

Detaljnije ćemo navesti neke od prednosti dodavanja ovog proizvoda svakodnevnoj rutini:

 • Koža ga brzo apsorbuje. Serumi su lakše formulacije za negu kože od hidratantnih krema. Niži viskozitet omogućava brže i lakše upijanje. Ovo čini serum za lice idealnim prvim korakom u procesu nege, nakon čišćenja.
 • Umiruje osetljivu kožu. Savetuju se kod ljudi koji imaju problema sa aknama ili masnom kožom.
 • Poboljšava izgled finih linija i bora. Neki serumi za lice sadrže sastojke poput retinola koji mogu pomoći u smanjenju pojave linija na koži i bora.
 • Štiti kožu od slobodnih radikala i budućih oštećenja. Serumi sa sastojcima kao što su vitamin C, vitamin E, zeleni čaj pomažu u sprečavanju oksidativnog oštećenja poreklom od ultraljubičastog(UV) zračenja i zagađenja, što može dovesti do preranog starenja kože i bora.
 • Daje vidljivije rezultate. Veća koncentracija aktivnih sastojaka može pružiti vidljivije rezultate u poređenju sa drugim tipovima proizvoda za kožu.
 • Brzo upijanje. Pošto ga koža brzo apsorbuje, serum za lice nije težak i mastan.

 

KAKO SE KORISTI SERUM ?

Najbolji način da koristite serum za lice jeste taj da ga baznog sloja ispod težih proizvoda poput hidratantne kreme, kreme za sunčanje i šminke. 

Mlađoj koži generalno nije potrebno mnogo više od nežnog sredstva za čišćenje i dnevne kreme za sunčanje, ali korisno je ući u zdrav, preventivni režim nege kože, pa samim tim i primene seruma.
To može pomoći u sprečavanju promene boje, oksidativnog oštećenja, dehidracije i prevremenog starenja kože i bora.

Serum za lice možete koristiti jednom ili dva puta dnevno nakon čišćenja kože. Zamislite to kao korak nakon čišćenja.
Koliko često nanosite serum na kožu zavisi od vaših ciljeva. Svakako da preterana upotreba seruma(češće od 2 do 3 puta dnevno), neće dati bolje rezultate, jer serum kao i vaša koža imaju limit preko koga dalja primena jednostavno nije efikasna.

Učestalost primene seruma za lice:

 • Serumi protiv hiperpigmentacije i antioksidansi najbolje deluju kada se primenjuju ujutru. Ovo pomaže u zaštiti vaše kože od uticaja okoline i proizvodnje slobodnih radikala koje proizvodi svetlost.
 • Serumi protiv starenja često su najpogodniji za noćnu primenu. Ovo omogućava sastojcima da rade sa cirkadijalnim ritmom vašeg tela za popravku i obnavljanje kože.
 • Hidratantni serumi za suvu kožu mogu se nanositi dva puta dnevno kako bi vaša koža ostala hidrirana.

 

aplikovanje_seruma

 

VRSTE SERUMA

Kada je u pitanju izbor seruma za kožu, važno je prepoznati da postoje različite vrste seruma, kao i specifični sastojci koje treba tražiti na osnovu vaših ciljeva.

Generalno, serumi za lice možemo svrstati u sledeće kategorije:

 • Serumi protiv starenja - antiaging serumi
 • Serumi protiv hiperpigmentacije tj. tamnih flekica
 • Hidratantni serumi
 • Serumi za borbu protiv slobodnih radikala tj. antioksidativni serumi
 • Serumi za osetljivu i kožu sklonu pojavi akni
 • Reparativni serumi za poboljšanje teksture

 

Serumi protiv starenja

Serumi protiv starenja podstiču obnavljanje kože i proizvodnju kolagena. Ova vrsta seruma često uključuje retinol.

Preporučeni serumi protiv starenja uključuju:

Apivita Bee Radiant - Serum protiv starenja
La Roche Posay Redermic Pure vitamin C10 serum 30ml 0570

Uriage age protect multi action intensive serum 30ml

Vichy LIFTACTIV SUPREME serum 10 30ml 4796

 


Serumi protiv hiperpigmentacije

 

Ovi serumi su često su puni antioksidansa i sastojaka koji se bore protiv neželjene pigmentacije kože
Ključni sastojci mogu uključivati supstance poput vitamina C, glikolne kiseline, ili mlečne kiseline.

 

Preporučeni serumi protiv hiperpigmentacije jesu:

Dr. Viton - Retinox Serum

Eucerin Anti-Pigment dvofazni serum 2x15ml
 

Hidratantni serumi

 

Oni sadrže hijaluronsku kiselinu, molekul koji fizički vezuje vodu u koži i omogućava da izgleda sveže i mlađe.

Što je organizam mlađi on proizvodi više hijaluronske kiseline, a ona je kao takva vezana za kolagen. Kako starimo, gubimo kolagen, a samim tim i za njega vezanu hijaluronsku kiselinu.

Lokalni serumi sa hijaluronskom kiselinom mogu privremeno da vežu vodu u površinskim slojevima kože, što, može učiniti da koža izgleda svežije i vlažnije. Takođe ima mogućnost da privremeno umanji pojavu finih bora. Hidratantni serumi često sadrže vitamin B5, koji pomaže u hidrataciji kože, čineći je glatkijom i hidratizovanijom. Pogodni su za sve tipove kože.

Preporučeni hidratantni serumi uključuju:

Apivita Aqua Beelicious - Osvežavajući hidratantni booster

Uriage EAU thermale hidratantni serum 30ml

La Roche Posay Hydraphase Intense Serum za lice 30ml 3353

Eucerin Hyaluron Filler Intenzivni Noćni Serum 30ml


Antioksidativni serumi

 

Oni se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti zdravu kožu. Kako biste sprečili oštećenje kože posredstvom slobodnih radikala, izaberite serum koji sadrži sastojke poput vitamina C, A i E i resveratrola.

Preporučeni serumi ovog tipa uključuju:
Dr. Viton – Vitamin C Serum

Avene A-OXITIVE serum

 

Serumi za osetljivu kožu i onu sa aknama

Serumi protiv akni često sadrže salicilnu kiselinu ili slične biljne derivate.
Takođe, potražite u serumu niacinamid(oblik vitamina B3) jer je on umirujući, hidratantni i antiinflamatorni sastojak koji je kombinovan sa drugim aktivnim sastojcima kako bi se smanjila iritacija i umirila osetljiva koža.

Preporučeni serumi ovaj tip kože:

Mixa Hyalurogel Serum za osetljivu kozu 30ml

Avene Hydrance intense - serum 30ml

EUCERIN DERMOPURE.FLUID SPF30 50ml
 

Serumi za bolju teksturu

 

Da bi se poboljšala tekstura vaše kože i ukupan izgled vaše kože, preporučuje se korišćenje seruma na bazi glikolne kiseline.

Ova alfa hidroksi kiselina može prodreti dublje u kožu i može pomoći u uklanjanju zatamnjenih, obezbojenih, mrtvih ćelija kako bi se otkrila glatka, sjajnija koža sa ujednačenijim teksturama, tonom i bojom.

Preporučeni serumi za posvetljivanje kože uključuju:

Avene Cleanance Women Serum

 

 

Ukoliko ste neodlučni u samom odabiru seruma, sa hidratantnim serumom ne možete pogrešiti. Možete započeti sa njim, pa nakon potrošene bočice ukoliko vam ne odgovara pređite na neki drugi. Dejstvo seruma je brzo, pa samim tim nije neophodno koristiti serum nekoliko meseci da bi se uočio rezultat. No, kod osoba sa borama, hiperpigmentacijom ili aknama, poželjno je da date šansu određenom serumu malo duže, jer se boljitak javlja tek između 4 i 6 nedelja redovnog korišćenja. Pored gore navedenih smernica, pratite izgled vaše kože i njenu reakciju na određene serume, jer ćete tako najlakše pronaći nešto što vam najviše odgovara.

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde