KADA I KAKO SKIDATI POVIŠENU TEMPERATURU ?

Procenjuje se da je trećina svih poseta dece lekaru pripisana povišenoj telesnoj temperaturi. Povišena temperatura kod dece često dovodi do neplaniranih poseta lekaru, telefonskih konsultacija sa lekarima i lečenja groznice antipireticima (lekovi za snižavanje temperature) koji se izdaju bez recepta. Roditelji često daju svojoj deci antipiretike, čak i kada je temperatura minimalna ili je nema, a studije su pokazale da čak polovina roditelja ne primenjuje tačnu dozu. Ovo su vrlo bitne informacije, jer je neophodna edukacija roditelja kako oko doze leka tako i oko visine temperature koju je neophodno spuštati.


Većina lekara započinje terapiju antipireticima ako dete ima temperaturu veću od 38,3°C ili ako je dete usled temperature veoma uznemireno. U principu, groznica kod dece ne traje dugo i svrha joj je da zaštiti dete. Roditeljima treba obezbediti temeljno i odgovarajuće savetovanje u vezi sa lečenjem groznice njihovog deteta antipireticima. Nema dokaza koji ukazuju na to da su deca sa umereno visokom temperaturom izložena riziku od oštećenja mozga ili drugih štetnih efekata, dok je dugotrajna temperatura posebno preko 40°C opasna.

 

merenje-temperature

 

Šta uzrokuje visoku temperaturu?

Većina groznica je uzrokovana infekcijama. Visoka telesna temperatura otežava preživljavanje bakterijama i virusima koji izazivaju infekcije, te na neki način predstavlja odbranu našeg organizma. Opasno je ukoliko temperatura predugo traje ili raste, kao i nedelotvornost antipiretika.

Uobičajeni uslovi koji mogu izazvati groznicu uključuju:

 • infekcije gornjih disajnih puteva (RTI)
 • grip
 • infekcije uha
 • roseola – virus koji izaziva temperaturu i osip
 • upala krajnika
 • infekcije bubrega ili urinarnog trakta
 • uobičajene dečje bolesti, kao što su ovčije boginje i veliki kašalj

 

Temperatura vašeg deteta takođe može biti viša nakon vakcinacije ili ako se pregreje zbog previše odeće ili fizičke aktivnosti

 

Kada tražiti pomoć lekara ?

Ukoliko:

 • je beba mlađa od 3 meseca - odmah je odvesti kod lekara
 • beba od 3 do 6 meseci ima temperaturu preko 38°C
 • dete bilo kog uzrasta ima temperaturu merenu ispod pazuha preko 38,5°C
 • postoje znaci dehidratacije - retko mokrenje ili suva pelena, oskudne suze, upale oči, suva usta, jezik obložen i uvučena fontanela
 • dete pospano
 • uznemireno dete
 • dete ne može da spava
 • smeta mu svetlo
 • odbija da jede
 • kod naglog skoka temperature nakon par dana umerenih simptoma;

 

Dete može da ima i druge simptome: bol u grlu, ukočenost vrata, bol u ušima, problem sa disanjem, bolove u stomaku, povraćanje, učestale stolice, neobjašnjiv osip, te je i u takvim slučajevima obaveza roditelja da dete odvede lekaru.
Takođe, ukoliko temperatura ne može da se snizi ni davanjem antipiretika, odvesti dete lekaru.

 

Preporuka je takođe se javiti pedijatru i u sledećim slučajevima:

 • ako dete izgleda bolesno iako je temperatura pala
 • detetu se stanje pogoršava
 • temperatura se održava više od 24 časa kod deteta mlađeg od 2 godine
 • temperatura se održava više od tri dana kod dece starije od 2 godine

 

TRETMAN

Lekari bi trebalo da fokusiraju lečenje na poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja deteta i procenu težine bolesti koja je izazvala temperaturu a ne samo na njeno snižavanje. Roditeljima treba savetovati da prate nivo aktivnosti deteta, traže znake ozbiljne bolesti i podstiču unos tečnosti kako bi se poboljšala hidratacija. 

Temperatura se može sniziti na dva načina, a sam način zavisi od same visine telesne temperature ali i od toplote periferije tela (šake i stopala) vašeg deteta:

 • rashlađivanjem (fizički)
 • lekovima(farmakološki)


Temperatura ne prelazi 38 - 38,5°C

Ukoliko temperatura ne prelazi 38 - 38,5°C, nije potrebno davati antipiretike već je dovoljno dete rashlađivati. Rashlađivanje predstavlja brz, jednostavan i efikasan način za snižavanje temperature. Postoji dva načina rashlađivanja, a koji će se primeniti zavisi od toga da li je periferija detetovog tela odnosno, da li su šake i stopala topli ili hladni.

Ukoliko su šake i stopala topla dete možete kupati ili tuširati 5-10 minuta mlakom vodom, temperature oko 37°C (nikako hladnom ili pretoplom), u fino zagrejanom kupatilu. Nakon tuširanja dete treba obući u laganu pamučnu odeću. Dete možete brisati s vremena na vreme i vlažnom pelenom.


Ukoliko je periferija tela hladna, a dete drhti nemojte ga tuširati i brisati vlažnom pelenom (orošavati) već je dovoljno da ga raskomotite a šake i stopala zagrevate. Pratite temperaturu deteta jer je hladna periferija tela pokazatelj da temperatura i dalje raste i da će možda postojati potreba da se uskoro da antipiretik.

Temperatura prelazi 38 - 38,5°C

 

U ovom slučaju potrebno je dati lekovi za snižavanje temperature, odnosno antipiretike. Oni su najefikasniji način u borbi sa visokom telesnom temperaturom.


Paracetamol

 

Sirupi, tablete i supozitorije postoje na tržištu u različitim jačinma. Deca uzimaju doze niže od odraslih i doze zavise od njihove starosti i telesne uhranjenosti. Paracetamol se kod dece uzima na 6h, dakle 4 doze u toku 24h. Ukoliko se primenjuje sirup paracetamola, jedna doza se dobije kad se težina deteta u kg podeli sa dva. Tako dete od 8kg treba da dobije 4ml a od 15kg 7,5ml sirupa po dozi. Doziranje se vrši po potrebi, ali najmanje na 6h, odnosno 4 doze za bebe, a za stariju decu može i na 4h, odnosno 6 doza.


Paracetamol u dozi od 10 do 15 mg po kg svakih četiri do šest sati za lečenje groznice kod dece je siguran i efikasan. Procenjuje se da će 80 procenata dece imati pad temperature u prvih 30 do 60 minuta nakon primene paracetamola. Nije bilo doslednih dokaza da povećanje početne doze acetaminofena oralno ili rektalno poboljšava efikasnost.

Ibuprofen

Ibuprofen u dozi od 10 mg po kg svakih šest do osam sati je efikasan kao i paracetamol i može imati duži efekat na snižavanje telesne temperature. U praksi se pokazalo da deca različito reaguju na antipiretike, te kod nekog paracetamol ima bolji efekat, dok kog drugih je to ibuprofen.


KOMBINOVANA TERAPIJA

Kombinacija paracetamola i ibuprofena se često koristi za lečenje groznice kod dece. Studije su pokazale da su promene temperature bile slične za grupe koje su naizmenično koristile paracetamol i ibuprofen u poređenju sa onima koje su koristile samo paracetamol ili ibuprofen. Međutim, nakon četiri ili više sati lečenja, niže temperature su primećene u grupama kombinovane terapije. Bezbednost kombinovane terapije i njena efikasnost u poboljšanju opšteg komfora nisu utvrđeni. Roditelji možda ne razumeju režim doziranja; stoga postoji povećana opasnost netačnog doziranja i predoziranja kod kombinovane terapije. Nema dovoljno dokaza koji bi pokazali da je kombinovana terapija efikasna u poboljšanju ukupnog nivoa udobnosti deteta. Potrebno je više dokaza da bi se utvrdilo da li kombinovanu terapiju treba rutinski koristiti za lečenje groznice kod dece.

 

tablete

 

Ukoliko je dete popilo antipiretik  i u toku narednih 20 minuta povratilo, ponavlja se cela doza leka. Ukoliko je prošlo više od 20 minuta od  davanja leka do momenta povraćanja deteta smatra se da je lek apsorbovan i ne daje se nova doza.

Ukoliko se temperatura spušta čepićima, a dete izbaci supozitroiju (čepić za guzu) u manje od 10 minuta od postavljanja smatra se da lek nije apsorbovan i čepić se opet stavlja. Što bi značilo da ukoliko prođe više od 10 minuta lek je apsorbovan i čepić se ne postavlja ponovo.

 

Preporuka

Lekari treba da daju detaljna i jasna uputstva roditeljima o odgovarajućim dozama i intervalima doziranja paracetamola i ibuprofena za decu sa temperaturom. Takođe je važno pomoći roditeljima da razumeju etiologiju groznice i objasniti da temperatura neće imati štetne posledice na zdravo dete, i da je njena svrha do 38 protektivna, te temperaturu nižu od 38 nema potrebe spuštati. Cilj primene paracetamola i ibuprofena treba da bude poboljšanje opšteg komfora deteta, a ne samo snižavanje telesne temperature. Kombinovana terapija može dovesti do pogrešnog doziranja i naknadnih neželjenih efekata i treba je koristiti sa oprezom. Važno je da lekari prate znake i simptome ozbiljne bolesti i edukuju roditelje o pravilnoj upotrebi antipiretika.

 

 

Vrlo je bitno posmatrati ponašanje deteta, kao i njegovo reagovanje na hranu. Da li možda postoji osip ? Da li je taj osip posledica nečega što je dete pojelo, ujeda ili se javilo bez nekog primetnog razloga ? Najsigurnije je da dete odvedete lekaru ukoliko primetite povišenu temperaturu vodite računa o tome da je dete hidrirano.

 

Neki od proizvoda koje preporučujemo:

Digitalni toplomer Microlife MT 16F1

Toplomer digitalni MT1931 sa antialergijskim vrhom

Beskontaktni toplomer Microlife IR 200

DIGITALNI TERMOMETAR MICROLIFE MT710

Salvit Orsovit prašak - 6 kesica


 

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde