KAKO ODABRATI PRAVU PASTU ZA ZUBE ?

Da bi obavljali svoju funkciju, zubi moraju biti zdravi. Zdravlje zuba se odžava koliko namirnicama koje konzumiramo, toliko i higenom koju sprovodimo. Svakako da je pored funkcije prisutan i estetski momenat zuba, poput njihovog rasporeda i boje, na koje delom možemo uticati, pravilnom higijenom, aparaturom za ispravljanje zuba i sredstvima za izbeljivanje.

Nisu sve paste za zube iste, već je svaka prilagođena različitim potrebama, te u zavisnosti od niza faktora poput godina, osetljivosti zuba kao i sklonosti ka kvarenju desni, pojedinac sebi bira odgovarajuću.

 


Bez obzira na zdravlje ili izgled zuba, svi imaju koristi od pasta za zube koje sadrže fluor. Ako razmišljate o pasti za zube sa efektom izbeljivanja, koje su agresivnije, kao i o samom izbeljivanju zuba, trebalo bi da razgovarate sa svojim stomatologom pre nego što počnete da je koristite. Ako niste sigurni kako da odaberete pastu za zube koja odgovara vašim potrebama, nakon ovog teksta će vam neke stvari biti jasnije te se bez nedoumice uputite u potragu.
 

PASTE SA FLUOROM

Jedan od bitnih sastojaka paste jeste fluor, tj. njogovo jedinjenje fluorid. To je prirodni mineral koji se može naći u zemljištu, vodi i raznim namirnicama. Fluorid igra ključnu ulogu u održavanju dobre oralne higijene jer umanjuje nastanak karijesa, a takođe može pomoći i u smanjivanju osetljivosti zuba uzrokovanom tankom zubnom gleđi. Koliko doprinosi zdravlju naših zuba, toliko može biti toksičan, ukoliko se proguta u većim količinama, te se deci koja ne umeju da ispljunu penu prilikom pranja zuba ne preporučuje upotreba fluorisanih pasti.


ONE BEZ FLUORA

Kao što je pomenuto, fluor je toksičan u većim količinama ukoliko se proguta, ali su sa druge strane njegovi efekti vrlo pozitivni po zdravlje zuba. Paste bez fluora se preporučuju deci, do neke četvrte godine, jer će kod njih često doći do gutanja paste što nije zdravo, pogotovo za dečiji organizam. 
Kod odraslih osoba se paste bez fluora ne preporučuju iz razloga što pozitivni efekti nadjačavaju one negativne.

 

PASTE ZA IZBELJIVANJE ZUBA

Ove paste stvarno ostavljaju blistaviji osmeh nakon duže upotrebe. Njihov efekat se zasniva na abrazivnim materijama koje uklanjaju mrlje sa površine zuba i izbeljuju zube do određene granice. Te mrlje su posledica konzumiranja obojenih pića poput čaja, kafe, gaziranih sokova i hrane, ali ove paste ne uklanjaju kamenac, kao ni ostale prebojenosti, koje nisu poreklom od hrane i pića. Pri korišćenju ovih pasti treba biti svestan da one mogu pojačati osetljivost zuba, oštetiti njihovu gleđ, te se njihova primena treba ograničiti tako što ćete na primer posle jedne iskorištene tube, kupiti neku drugu pastu pa se potom vratiti na ovu, ili prosto korišćenjem nje par puta nedeljno, a ostatak dana neke blaže.

 

Ovde možemo svrstati i paste za sube sa crnim ugljem, koje su pre nekoliko godina preplavile police u apotekama. Aktivni ugalj kao komponenta paste uklanja nečistoće sa zuba, no kao što smo rekli i za ostale paste sa efektom izbeljivanja, tako je i ovde problem, previše su abrazivne i oštećuju gleđ, te se ne preporučuju za svakodnevnu upotrebu.


OSOBE SA OSETLJIVIM DESNIMA I PARODONTOZOM

Mnogi ljudi imaju problem sa osetljivim desnima sklonim krvarenju. Parodontoza je stanje upale desni sa sklonosti ka ispadanju stalnih zuba zbog slabljenja veza između vilične kosti i zuba. Same osetljive desni mogu postojati zasebno ili predstavljati uvodnu tj. prvu fazu u razvoju paradentoze. Ukoliko imate ovakve desni, obavezno je korišćenje blage paste bez mnogo abrazivnih čestica, kao i onih koje smiruju upalu, što možete videti naznačeno na pakovanju, najčešće kao sensitive. Obavezno je korišćenje i što mekše četkice.

 

pranje_zuba


Koji god bio vaš izbor, bitno je da pri upotrebi paste ne preterujete sa količinom, kao što se to može videti na reklamama. Da bi pasta imala efekta, preporučuje se stavljanje ni manje ni više nego veličine zrna graška. Više paste neće zube učiniti ni beljim ni zdravijim.

Pored paste, možda čak i bitnija stvar jeste izbor četkice kao i ispravno pranje zuba. Ukoliko je četkica neodgovarajuća, može izazvati pojačanu osetljivost i krvarenje desni, a sa druge strane može nedovoljno uklanjati naslage ukoliko je potrošena ili premekana. O tome pročitajte više u narednom blogu.
 

 

Neke paste za zube koje preporučujemo:

Vitis Whitening pasta za zube 100ml

Vitis Junior Tutti Frutti gel pasta za zube 6+ 75ml

ESI Aloe Fresh Whitening Homeopathic compatible 100ml

CURAPROX Enzycal Zero pasta za zube 75ml
Lacalut Sensitive

Lacalut Aktiv

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu

Video na ovu temu možete pogledati ovde