Facebook

KALCIJUM U HRANI

Koja je uloga i značaj kalcijuma u organizmu? 

 

Kalcijum je mineral koji je svima poznat kao gradivni element kostiju i zuba, ali on ima brojne funkciju o organizmu čoveka. Osim što ulazi u sastav kostiju i zuba, važan je za normalan rad srca i pravilne kontrakcije mišića, važan je faktor u koagulaciji krvi, prenosi signale u ćeliji, i učestvuje u alergijskim reakcijama, smanjujuci njihov obim. 

 

Unos kalcijuma

 

Naše telo ne proizvodi kalcijum, ali ima velike zalihe u kostima i zubima. Ipak, nedovoljnim unosom kalcijuma, kada telo mora da koristi zalihe iz kostiju, moze doći do njihovog slabljenja i razvoja bolesti kao što su osteoporoza, osteomalacija..

Zbog toga je važno svakodnevno obezbediti dovoljan unos kalcijuma iz hrane.

 

Izvori kalcijuma

 

Hrana koja je nabogatija kalcijumom su mleko, jogurt, sirevi i razni drugi mlečni proizvodi. Kalcijum se nalazi i u sardinama, kao i u brojnim namirnicama biljnog porekla kao što su: mahunarke, kelj, zeleno lisnato povrće, semenke (susam, čia, suncokret) , a u voće bogato kalcijumom spadaju suve smokve i narandže. 

 

Dnevne potrebe

 

Potrebe za kalcijumom du povećane kod dece i tinejdžera u fazama intenzivnog rasta, kod trudnica i dojilja. 

Osobe intolerantne na laktozu i vegani često zbog načina ishrane mogu imate deficit kalcijuma pa je u tom slučaju neopodno nadoknaditi ga suplementacijom. Takođe, suplementacija kalcijumom se preporučuje starijim osobama, i osobama sa rizikom za razvoj osteoporoze. 

 

Da bi se kalcijum u organizmu apsorbovao i pravilno iskoristio, neophodno je prisustvo vitamina D

Zbog toga, da bi se obezbedio kalcijum, osim pravilne i raznovrsne ishrane, važno je da se izlažemo suncu bar 30 min dnevno, ili redovno unosimo suplemente vitamina D. 

 

mr ph Marina Andrić