POMOĆ PRI IZBORU ČETKICE ZA ZUBE

Četkica za zube kao sredstvo pomoću kog održavamo higijenu zuba kao i usne duplje, je stavka oko čijeg odabira treba da se potrudimo. Svakako da je najbitnija redovna higijena zuba, minimum dva puta dnevno, svakodnevno. Ali i pored redovne higijene, pravilnim odabirom paste i četkice za zube, našim zubima i desnima činimo uslugu.

Četkicom uklanjamo zubni plak koji je sačinjen od ostataka hrane kao i bakterija koje se tu nakupljaju. Ukoliko proces napreduje dolazi do nastanka karijesa, što zahteva posetu stomatologu. 
Četkice_za_zube
No, da vidimo koje su to bitne karakteristike koje zapravo prave razliku između četkica i na koje bismo prilikom odabira trebali najviše da obratimo pažnju.

 

TVRDOĆA VLAKANA

Četkice se prema tvrdoći vlakana dele na:

  • S (soft, mekane)
  • M (medium, srednjetvrde)
  • H (hard, tvrde)


U najvećem broju slučajeva preporučuju se mekane, tj. soft četkice. Ovim četkicama istovremeno, dok čistimo zubnu površinu, podstičemo i cirkulaciju desni, njihovim blagim masiranjem. Kod osoba koje imaju gingivitis i parodontozu(bolesti desni) savetuje se korišćenje ultrasoft četkice, koje su još mekše i imaju veći broj vlakana od već dovoljno mekanih soft četkica. Tvrde četkice se savetuje osobama koje ih jednostavno preferiraju jer možda na prvu deluje kao da su efikasnije. 

 

VELIČINA GLAVE ČETKICE

Glava četkice, tj. njen radni deo, pomoću kog obavlja svoju funkciju, treba da bude što manji. Što je manja glava četkice to je lakše da dopre do svih delova zuba i omogući detaljnije pranje. Drška na kojoj leži glava treba da bude u određenoj meri elastična, da bi omogućila prilagođavanje četkice obliku zuba. 
 

INTERDENTALNE ČETKICE

I pored redovnog pranja zuba, korišćenje interdentalnih četkica se preporučuje kako bi se odstranile naslage koje zaostaju između zuba. One se razlikuju u veličini, tj. dužini vlakana koje omogućavaju čišćenje interdentalnih prostora. U zavisnosti od prostora između dva zuba bira se i adekvatna veličina ovih četkica, što znači da ukoliko imate manji razmak između zuba birate i tanju četkicu, što je potpuno logično. Korišćenje ovih četkica se preporučuje jednom dnevno.

 

Vrste_četkica

 

KONAC ZA ZUBE

Kada kažemo konac za zube, većina ima averziju i smatra da njegovo korišćenje povlači desni, što je zapravo zabluda. Korišćenje konca nakon pranja zuba, smanjuje mogućnost nastanka zubnog kamenca kao i karijesa i pomaže u održavanju zdravih zuba. Za jedno čišćenje svih zuba obe vilice, potrebno je 15 do 20cm konca gde njegovim laganim provlačenjem između zuba do desni, otklanjamo nečistoće.

 

ELEKTRIČNE ČETKICE

Korišćenje električne četkice za zube nije smanjilo upotrebu regularne, jer velika većina i dalje praktikuje upotrebu regularnih. Ako se pak odlučite za električnu četkicu, izaberite onu koja ima najveći broj obrtaja i koristite je ispravno, odnosno pod uglom od 45 stepeni. Kod nepravilne upotrebe ovih četkica došlo je do oštećenja gleđi i povlačenja desni, što je vrlo bitno preduprediti. Ove četkice se savetuju kod dece jer unose zabavu i novine u sam proces održavanja higijene. 
 

Neke četkice koje preporučujemo:

CURAPROX CS 1560 soft četkice 3kom

CURAPROX Putni set - jabuka&aloe vera

Curaprox CS 3960 super soft četkica za zube

Curaprox DF 834 - navošteni zubni konac

CURAPROX CS 5460 ortho - četkica

CURAPROX Baby CK 4260 četkica za decu

Lacalut interdentalne četkice

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu

Video na ovu temu možete pogledati ovde