Prijavite se na naš Newsletter
* fotografija je informativnog karaktera i može se razlikovati od izgleda krajnjeg proizvoda
WHEY Protein80 je pravi izbor za one koji žele da povećaju unos proteina. Whey Protein80 je koncentrat sa visokim sadržajem proteina surutke, koji pruža podršku rastu mišića, sa niskim sadržajem šećera. Dobija se procesom ultrafiltracije i sadrži čak 27,3g proteina po porciji od 35g.
Protein surutke ima najveću biološku vrednost među proteinima, lako je svarljiv i kompletan protein, zbog esencijalnih aminokiselina. Posebno se preporučuje onima koji žele brzo napredovanje u masi i dobijanje na snazi mišića. Bogat aminokiselinama ispoljava anaboličko (izgradnja mišićne mase) i antikataboličko (sprečavanje razgradnje mišića) dejstvo.
Proizvod je namenjen:
- osobama koje se redovno bave sportskim aktivnostima,
- za povećanje i održavanje mase mišića i snage,
- ukoliko želite da smršate.
Pakovanje: 500g
Proizvođač: 7Nutrition EU
Glutaminska kiselina 14117 mg
Asparaginska kiselina 5879 mg
L-Leucin 7487 mg
L-Lizin 3900 mg
L-Treanin 5226 mg
L-Izoleucin 4992 mg
L-Valin 4602 mg
L-Prolin 4290 mg
L-Alanin 3900 mg
L-Serin 3588 mg
L-Fenilalanin 2340 mg
L-Tirozin 2028 mg
L-Cistin 1716 mg
L-Metionin 1716 mg
L-Arginin 1638 mg
L-Histidin 1326 mg
L-Triptofan 1097 mg
Glicin 1092 mg
Dnevno se uzimaju 1-3 porcije: ujutro posle buđenja, posle treninga i pre spavanja.
1 porciju (35g = 3 merice) pomešati sa 100-200ml vode. Popiti odmah nakon priprema.
WHEY Protein80 je pravi izbor za one koji žele da povećaju unos proteina. Whey Protein80 je koncentrat sa visokim sadržajem proteina surutke, koji pruža podršku rastu mišića, a niskim sadržajem šećera. Dobija se procesom ultrafiltracije i sadrži čak 27,3g proteina po porciji od 35g.
Protein surutke ima najveću biološku vrednost među proteinima, lako je svarljiv i kompletan protein, što znači da sadrži esencijalne aminokiseline. Posebno se preporučuje onima koji žele brzo napredovanje u masi i dobijanje na snazi mišića. Bogat aminokiselinama ispoljava anaboličko (izgradnja mišićne mase) i antikataboličko (sprečavanje razgradnje mišića) dejstvo.
Proizvod je namenjen:
- osobama koje se redovno bave sportskim aktivnostima,
- za povećanje i održavanje mase mišića i snage,
- ukoliko želite da smršate.
WHEY Protein80 je pravi izbor za one koji žele da povećaju unos proteina. Whey Protein80 je koncentrat sa visokim sadržajem proteina surutke, koji pruža podršku rastu mišića, a niskim sadržajem šećera. Dobija se procesom ultrafiltracije i sadrži čak 27,3g proteina po porciji od 35g.
Bogat aminokiselinama, ispoljava anaboličko (izgradnja mišićne mase) i antikataboličko (sprečavanje razgradnje mišića) dejstvo.
Proizvod je namenjen:
- osobama koje se redovno bave sportskim aktivnostima,
- za povećanje i održavanje mase mišića i snage,
- ukoliko želite da smršate.
WHEY Protein80 je pravi izbor za one koji žele da povećaju unos proteina. Whey Protein80 je koncentrat sa visokim sadržajem proteina surutke, koji pruža podršku rastu mišića, a niskim sadržajem šećera. Dobija se procesom ultrafiltracije i sadrži čak 27,3g proteina po porciji od 35g.
Protein surutke lako je svarljiv i kompletan protein, sadrži esencijalne aminokiseline. Posebno se preporučuje onima koji žele brzo napredovanje u masi i dobijanje na snazi mišića. Bogat aminokiselinama ispoljava anaboličko (izgradnja mišićne mase) i antikataboličko (sprečavanje razgradnje mišića) dejstvo.
Proizvod je namenjen:
- osobama koje se redovno bave sportskim aktivnostima,
- za povećanje i održavanje mase mišića i snage,
- ukoliko želite da smršate.
Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres - organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina. Koristi i kod otklanjanja posledica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane posle operacija.
Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje telesne masnoće. Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant. Zbog jakog antikataboličkog efekta - neutrališe kortizol koji nastaje usled napornog vežbanja - vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima.
Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna - količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno vežbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili, češće, do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju.
Značaj aminokiselina u sportskoj suplementaciji
Zajedno sa proteinima aminokiseline predstavljaju najvažnije suplemente u sportskoj ishrani, naročito za bodibildere i dizače tegova.
BCAA (Branched Chain Amino Acids) čine tri aminokiseline razgranatih lanaca: L-valin, L-leucin i L-izoleucin. Pošto su BCAA esencijalne aminokiseline, ljudski organizam ih ne može sintetisati, pa ih mora unositi hranom ili dodacima ishrani. Njihova jedinstvena hemijska struktura izdvaja ih od ostalih aminokiselina. One su neophodne svim sportistima, ali za dizače tegova, teške sportove i sportove koji zahtevaju izdržljivost, od posebnog su značaja. Pod normalnim okolnostima sagorevanje ugljenih hidrata daje organizmu dovoljnu količinu goriva za savladavanje napora, ali tokom intenzivnih treninga i povećanih napora organizam ima povećane potrebe za energijom. Da bi sebi obezbedio potrebnu energiju, organizam počinje da sagoreva proteine, što usporava razvoj mišićne mase.
Nutriversum Beta-Alanine je suplement koji sadrži 100% beta-alanina, a namenjen je za povećavanje snage i izdržljivosti tokom treninga.
Beta-alanin je neesencijalna aminokiselina koja se posebno preporučuje bodibilderima i svim sportistima kojima je potrebna velika snaga i izdržljivost.
Redovnom i pravilnom upotrebom omogućava jači i duži trening i usporava pojavu upale mišića (neutrališe mlečnu kiselinu). Povećava snagu mišića i energiju i omogućava rast mišićne mase.
Korisna dejstva proizvoda:
- povećava snagu i izdržljivost
- usporava pojavu upale mišića
- omogućava duži i jači trening
- omogućava rast mišićne mase
L-Carnitine 3000 Shots (ampule) je moćni koncentrat aminokiseline L-karnitina u tečnom obliku i jedinstvena formula sa za ubrzavanje metabolizma koja pretvara vaše telo u mašinu za sagorevanje masti.
Karnitin ne sagoreva samo masne naslage, već njegovim dejstvom organizam dobija bogat izvor energije kada mu je to najpotrebnije. Tako se stvara pozitivan kružni proces - sa ubrzanim metabolizmom sagorevanje masti će biti još efektivnije, a sagorevanjem masnoća oslobađa se energija koja će doprineti povećanju performansi tokom treninga.
L-karnitin je aminokiselina koja se prirodno javlja u organizmu i ima vitalnu ulogu u metabolizmu masti. Obezbeđuje dobro zdravlje i visok intenzitet energije, pomaže oslobađanju nagomilanih masti, a ove masti svojim sagorevanjem obezbeđuju energiju. L-karnitin je takođe poznat po svojoj osobini da pomaže u trenucima kada je potrebna maksimalna snaga, a pomaže i pri otklanjanju upale mišića.
Karnitin se klasifikuje u aminokiseline, iako je zapravo mnogo bliži B vitaminima po funkciji. Njegova primarna uloga je da olakša transport masnih kiselina dugih lanaca u ćelijske mitohondrije, gde se odvija proizvodnja energije. Karnitin pomaže organizmu da od unesene hrane stvori energiju, a istovremeno sprečava nagomilavanje masnoća oko vitalnih organa ubacujući masnoće u ćelije, gde sagorevaju oslobađajući energiju.
Karnitina ima najviše u mesu i namirnicama životinjskog porekla, tako da je veoma važno da ga vegetarijanci dodatno unose. Dnevno sa hranom čovek unese prosečno oko 50 mg karnitina. Organizam može i sam da ga proizvede sintezom iz aminokiselina metionina i lizina, vitamina B-6, vitamina C, gvožđa i niacina. Ali mnoga istraživanja ukazuju da je organizmu potrebno najmanje 500 mg karnitina dnevno, a aktivnim sportistima i znatno više, do 3000 mg.
Karnitin je osnova za zdravu produkciju hormona, uključujući i anabolne hormone poput testosterona, zbog čega ga sportisti rado koriste za povećanje mišićne mase. Pomaže u kontroli štetnog uticaja kortizola na moždane i mišićne ćelije. Kortizol je hormon koji stimuliše kataboličke procese i negativno utiče na rast mišićne mase. Suplementacija karnitinom neophodna je kod sportova koji zahtevaju izdržljivost, kao što su na primer maraton i biciklizam, pošto kod intenzivnih treninga nivo karnitina značajno opada. Uz karnitin kiseonik se maksimalno iskorištava, što rezultira mogućnošću dužeg treniranja sa minimalnim zamorom.
L-karnitin utiče i na jačanje imuniteta, obnavljanje sluzokože gastrointestinalnog trakta, normalizuje kardiovaskularne aktivnosti, umiruje nervni sistem i podiže raspoloženje.
Karnitin može da bude od velike koristi i dijabetičarima, jer utiče na pojavu koja se zove dijabetska ketoza - prisustvo abnormalne količine ketona u krvi. Ona nastaje u nedostatku insulina, kada se masti pojačano metabolišu. Ketoni ili ketonska tela su toksične kisele supstance, produkt procesa iskorištavanja masnog tkiva za proizvodnju energije, koje se nagomilavaju u krvi i koji su uzrok mirisa na aceton kod nekih dijabetičara.
Dodatak ishrani sa svim neophodnim vitaminima, mineralima, mikroelementima, koji podržavaju povećanu fizičku aktivnost kod sportista i osobama koje se rekreativno bave sportom. Povećava se energija, izdržljivost, koncentracija tokom treninga. Nakon vežbi, telo se brže vraća u mirno stanje, smanjuje se upala mišića i umor.
Korisna svojstva preparata:
- jačanje fizičke izdržljivost
- povećana energija
- lakoća vežbanja
- smanjenje umora nakon treninga
Max Motion je kompleks vitamina i minerala koji se koristi za pripremanje izotoničnog napitka. Tokom intenzivnih treninga i vežbi, organizam znojenjem izbacuje velike količine tečnosti, a sa njom i minerale i mikroelemente. Nemoguće je nadoknaditi ih običnom vodom. Max Motion je osmišljen tako da obezbedi telu sve neophodne sastojke koji se gube tokom treninga, uključujući najrazličitije sportove (timske sportove, trčanje, fitnes, dizanje tegova, bodibilding, kao i ubrzan i veoma aktivan način života). Max Motion je moguće koristiti i kao vitaminsko-mineralni suplement i kod osoba koje se ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću.
Max Motion od vitamina sadrži B-kompleks, vitamine C i E, a od minerala: kalcijum, kalijum, magnezijum i fosfor.
BB Volumizer sa ukusom crne ribizle sadrži 5 oblika kreatina koji su zaduženi za izgradnju mišića. Obogaćen i beta alaninom i citrulinom koji daju snagu za vreme i nakon fizičke aktivnosti.
BB Volumizer je kompletan proizvod nezamenljiv ukoliko vam je cilj brzi rast kvalitetne mišićne mase i ako želite maksimalnu regeneraciju.
5 najefikasnijih oblika kreatina u jednom proizvodu:
- Kreatin fosfat,
- Orotin,
- Magnezijum kreatin helat,
- Kreatin HCL,
- Kreatin malat.
Upotreba:
- za povećanje mišićne mase,
- povećanje snage mišića,
- smanjenje umora,
- ubrzava oporavak nakon vežbanja.
Ostrovit A-AKG SHOT 5000 je negazirani napitak sa osvežavajućim ukusom maline i citrusa sa L-argininom i alfa-ketoglutaratom koji čine odličan spoj za efikasan oporavak mišića nakon intezivne fizičke aktivnosti.
Preparat je prvestveno namenjen za sportiste i aktivne osobe jer ubrzava cirkulaciju krvi do mišiča gde ubrzava ćelijski trasnport i poboljšava razmenu kiseonika, poboljšava osećaj napumpanosti mišića i dovodi do brže regeneracije energije.
Proteini mleka su jedna od najvažnijih komponenti mleka, kako sa nutritivnog, tako i sa tehnološkog aspekta. Proteini mleka različitog porekla imaju različite fizičko-hemijske, funkcionalne i tehnološke karakteristike, koje se široko primenjuju u prehrambenoj industriji, a i sadržaj proteina u mleku različitog porekla može da varira.
Koncentrovani proteini mleka mogu se dobiti iz punomasnog, delimično obranog i obranog mleka, najčešće kravljeg, primenom fizičkih tehnika separacije kako bi se uklonile neproteinske komponente.
Pod koncentratima proteina mleka (Milk Protein Concentrate – MPC) podrazumevaju se proizvodi kod kojih je sadržaj proteina mleka između 40 i 90% (suve materije), dok izolate proteina mleka (Milk Protein Isolate – MPI) karakteriše sadržaj proteina veći od 90%. Koncentrati i izolati proteina mleka predstavljaju kompletne, biološki visoko vredne proteine mleka koji sadrže i kazeine i proteine surutke u istom odnosu kao i mleko iz kojeg su dobijeni. Ovi proteini su u svom prirodnom stanju, tako da se kazeini nalaze u formi koja je slična inicijalnoj kazeinskoj micelamoj strukturi u mleku, a proteini surutke su uglavnom nedenaturisani, ukoliko je temperatumi tretman u toku procesa proizvodnje držan na minimumu. MPC i MPI u odnosu na obrano mleko u prahu i punomasno mleko u prahu karakteriše značajno veća količina proteina i niži sadržaj laktoze, pa predstavljaju koncentrisane izvore proteina za poboljšanje nutritivnih vrednosti krajnjih proizvoda. Kako proizvodnja proteina mleka podrazumeva primenu procesa fizičke separacije i ,,prosto" koncentrisanje proteina mleka bez značajnog uticaja na promenu hemijskih osobina komponenti mleka, smatra se da su koncentrovani proteini mleka jednako nutritivno vredni kao i mleko iz kojeg su dobijeni i da je svarljivost proteina jednaka kao i svarljivost proteina početne sirovine.
Nutritivni kvalitet proteina se može izražavati velikim brojem različitih kriterijuma, ali suštinski je važna relativna količina i ravnoteža različitih aminokiselina u proteinima koji i određuju njegovu nutritivnu vrednost. Food & Agriculture Organization i World Health Organization (FAO/WHO) su 1989. godine predložili da se kvalitet proteina može meriti izražavanjem sadržaja prve limitirajuće esencijalne aminokiseline testiranog proteina u odnosu na sadržaj iste aminokiseline u referentnom obrascu (FAO/WHO, 1990.). Korišćene referentne vrednosti bile su bazirane na potrebama za esencijalnim aminokiselinama za decu predškolskog uzrasta.
Proteini kravljeg mleka predstavljaju proteine potpune biološke vrednosti. Pod proteinom potpune biološke vrednosti podrazumeva se da protein sadrži sve esencijalne aminokiseline koje mogu biti korišćene za sintezu proteina. Ta vrednost je za proteine mleka veća u odnosu na proteine goveđeg mesa, proteina soje, proteina pšenice.
Proteine kravljeg mleka, kao što je već rečeno, čine dve velike grupe proteina – kazeini i proteini surutke. Kazeini čine oko 80% ukupnih proteina kravljeg mleka, dok proteini surutke predstavljaju ostatak, oko 20%. U kravljem mleku ima kazeina od 2,8 do 3,4%. On se stvara iz aminokiselina u mlečnoj žlezdi, što je jedini izvor kazeina u prirodi. Sastoji se od 18 aminokiselina, od kojih je skoro polovina esencijalnih. Najzastupljenija aminokiselina u njemu je neesencijalna, glutaminska kiselina. Pored aminokiselina, kazein sadrži i fosfornu kiselinu, kalcijum-galaktozu i galaktozamin.
Kazein je složena belančevina iz grupe fosfopeptida. To nije jedinstven protein, već se sastoji od više vrsta fosfoproteida koji se međusobno razlikuju po hemijskom sastavu, molekulskoj masi i fizičkim osobinama. Ove frakcije kazeina obeležene su slovima grčkog alfabeta – najviše ima alfa-kazeina, zatim beta-kazeina, a najmanje su zastupljene gama-frakcije. Iz alfa-kazeina su izdvojene i druge frakcije. Molekuli kazeina su medusobno povezani kalcijumom i stvaraju agregate ili micele različitih veličina, jedinjenja koja utiču na kiselost mleka. Nose veliki broj naelektrisanih i polarnih grupa, pa privlače velike količine vode. Zahvaljujući tome, u mleku se nalazi u stabilnoj suspenziji. U kravljem mleku ima više kazeina nego u humanom, zbog čega se ono teže vari.
Surutka predstavlja sporedni produkt proizvodnje sireva i, pored proteina u sirovoj formi, sadrži mast, laktozu i ostale materije. Sirova surutka se prerađuje da bi se dobili proteinski bogati koncentrati (Whey Protein Concentrate – WPC) i proteinski izolati (Whey Protein Isolate –WPI). Sastavne delove proteina surutke čine veće količine globularnih proteina beta- i alfa-laktoglobulina koji čine oko 70 - 80% ukupnih proteina surutke. Ostali proteini, koji se nalaze u manjoj količini, čine imunoglobulini IgG, IgA i IgM, glikomakropeptidi, serum albumini, laktoferin, laktoperoksidaze i lizozimi. Proteini surutke sadrže i manje peptidne jedinice izvedene od različitih proteina koje su poznate pod nazivom biopeptidi.
Prijavite se na naš Newsletter
