KOJI SU TO NAJBOLJI SIRUPI ZA REŠAVANJE UPORNOG KAŠLJA ?

Kada nešto iritira naše disajne puteve, naše telo ima jedan cilj, a to je da se reši ćestica koje izazivaju iritaciju. Stručnjaci se slažu da je suzbijanje kašlja i sprečavanje iskašljavanja neželjenog sadržaja iz disajnih puteva čak opasno po zdravlje jer njegovo nakupljanje može izazvati ozbiljniji problemi kao što su upala pluća, infekcija uha, sinusitis, itd.

Da li ste znali to da naše telo dnevno proizvodi oko 2 litre sekreta koji se sliva u grlo? On sadrži antitela koja jačaju imunitet, a pored toga uklanja i razne strane čestice poput polena i prašine. Zato ne zaboravite da je suv ili uporan kašalj sa ispljuvkom, ma koliko neprijatan bio, ponekad pojava kojom se naše telo čisti i štiti od infekcija.

 

Međutim, problem se pogoršava kada se sekret teže izlučuje zbog veće količine, gustine i viskoznosti uzrokovane virusima i bakterijama, a ponekad suv ili uporan kašalj sa sluzi može potpuno iscrpiti organizam. Zbog toga je preporučljivo konsultovati lekara. Sva ova saznanja neće ublažiti tegobe izazvane suvim ili upornim kašljem sa sluzi, te se zato u ovom slučaju svakako trudimo da izbegnemo dalji kašalj, bol i druge tegobe.

 

Saveznike tražimo u raznim prirodnim preparatima, posebno u nekim sirupima za kašalj. Ali, da biste znali koji su to lekovi i sirupi protiv kašlja dobri za vaše stanje, morate da definišete svoje simptome i odredite vrstu kašlja i tek tada da primenite sirup koji vam je odgovarajući.

 

kasalj

 

Šta je kašalj ?

Kašalj je refleksni akt čija je svrha čišćenje disajnih puteva od sluzi i nadražujućih materija kao što su prašina ili dim. Retko je znak nekog ozbiljnijeg problema. Većina kašlja nestaje u roku od 3 nedelje i ne zahteva nikakav tretman.

Za suv kašalj je karakteristično to što ne proizvodi sluz (gustu sluz). Nasuprot njemu, za produktivan kašalj karakteristična je pojava sluzi u ispljuvku, a u zavisnosti od uzročnika taj ispljuvak može biti različite boje. Zelenkast ili žut šlajm može biti znak bakterijske infekcije, dok sukrvičav može ukazivati na brohitis, upalu pluća ili neke ozbiljnije probleme. Ono što je bitno jeste razlikovati ispljuvak ili šlajm od sadržaja iz nosa koji često dospeva u usta preko zadnjeg nosnog otvora, posebno kada je u pitanju krvarenje iz nosa.

 

Kako se rešiti kašlja ?

Lečenje kašlja zavisi od njegovog uzročnika. Ukoliko imate bakterijsku infekciju, lekar vam može prepisati antibiotsku terapiju. Ukoliko se radi o virusnoj infekciji, uglavnom se savetuje podizanje imuniteta i mirovanje uz simptomatsku terapiju, jer većina virusnih infekcija ne zahteva antivirusne lekove. Kod gorušice odnosno gastroezofagealnog refluksa, oni mogu predložiti promene u ishrani ili propisati inhibitor protonske pumpe ili H2 blokator kako bi se smanjila kiselost želudačnog soka.

Voda može biti dobra za kašalj. Često uzimanje vode može pomoći u ublažavanju kašlja zbog iritacije ili suvoće grla. Parni tuš ili ovlaživač vazduha su drugi načini na koji voda ublažava kašalj.

Prestanak pušenja i izbegavanje drugih nadražujućih agenasa su takođe načini za ublažavanje kašlja. Ti iritansi mogu uključivati lekove, mirise (kao što su parfemi ili sveće), dim ili alergene.

 

Koje lekove bez recepta možete koristiti za kašalj?

Postoji mnogo sirupa za kašalj i lekova protiv kašlja koji su dostupni bez recepta za odrasle kao i za decu. Ovi sirupi su uglavnom na biljnoj bazi te ih možete naći u slobodnoj prodaji. Njihovi sastojci, poput lista bršljana i bokvice deluju umirujuće na uporan kašalj.

 

Ono što je dobro, pored sirupa na biljnoj bazi jeste uzimanje kašike meda ili matičnog mleča, koji su dobri zbog toga što smanjuju iritaciju i grlu i podižu imuni sistem. Takođe, topli napici poput čaja, posebno uz med, mogu olakšati bol u grlu i smiriti kašalj.

Ne bi trebalo da dajete lekove protiv kašlja svom detetu ako je mlađe od 6 godina bez odobrenja lekara.

 

sirup-za-kasalj

 

Kako se kašalj može sprečiti?

Neke vrste kašlja možete sprečiti izbegavanjem nadražujućih materija za koje znate da izazivaju kašalj. Ukoliko vam smetaju određeni alergeni najbolje je da ih izbegavate, ali često je to nemoguće, te se za rešavanje ovakve vrste kašlja i kao ostalih pridruženih simptoma najčešće koriste antihistaminici.

 

Produktivan kašalj kod infekcija je svrsishodan i ne treba ga suprimirati jer omogućava čišćenje disajnih puteva. Ono što je kod njega bitno jeste rešavati njegov uzrok, a kašalj će pre ili kasnije proći. Biljni sirupi će olakšati simptome i umiriti kašalj, ali ga neće sprečiti, tako da ih je sigurno primenjivati kako kod suvog tako i kod produktivnog kašlja.

 

Možete pomoći u sprečavanju kašlja uzrokovanog infekcijama:

  • Zdravom ishranom
  • Fizičkom aktivnošću
  • Smanjenim stresom
  • Vakcinacijom protiv gripa
  • Izbegavanjem bolesnih ljudi
  • Izbegavanjem dodirivanja očiju, nosa i usta
  • Često pranje ruku sapunom i vodom, a po potrebi korišćenje dezinficijensa

 

 

Neki od proizvoda koje preporučujemo:

Herbiko sirup 250ml

Herbiko sirup za decu 125ml

Mucoplant sirup za kašalj od bokvice 250ml Dr. Theiss

Mucoplant sirup od bršljana Dr. Theiss

Mucoplant sirup-Bokvica,Ehinacea i Vit. C Dr. Theiss

Mucoplant sirup za laku noć Dr.Theiss

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu

Video na sličnu temu možete pogledati ovde