FLAVAMED SIRUP

Kašalj je simptom mnogih različitih bolesti. Iako može biti neprijatan i dosadan, neophodan je kako bi zaštitio disajne puteve kada smo bolesni. Kašalj se može klasifikovati po trajanju ili po tome da li je povezan sa proizvodnjom sluzi ili ne.

Prema trajanju, kašalj se deli na akutni kašalj koji ima nagli početak i traje do tri nedelje, subakutni kašalj koji traje od tri do osam nedelja i hronični kašalj koji traje duže od osam nedelja.

Prema produktivnosti, kašalj se deli na suv ili neproduktivan i produktivan kašalj. U suvim ili neproduktivnim slučajevima, nema proizvodnje sluzi. Zbog toga se suvi kašalj može lečiti lekovima koji potiskuju refleks kašlja. Produktivni kašalj je vrsta kašlja u kojoj se stvara sluz ili šlajm, što može biti posledica raznih bolesti.

Kada osoba pati od produktivnog kašlja, oseća se kao da se sluz zaglavila u disajnim putevima i ne može da je iskašlje. Mukolitici dovode do razblaživanja nakupljene sluzi i olakšavaju transport sluzi iz disajnih puteva ka periferiji, odnosno ustima.

 

flavamed-sirup

 

FLAVAMED

Flavamed je lek namenjen za ublažavanje produktivnog kašlja kod akutnih ili hroničnih oboljenja pluća i bronhija povezanih sa stvaranjem guste sluzi.

 

Flavamed sadrži aktivnu supstancu ambroksol, koja razređuje sluz i pomaže u njenom prenošenju iz disajnih puteva radi lakšeg iskašljavanja. Ambroksol je supstanca koja se dobro podnosi. To je derivat indijskog žbuna Adhatoda vasica, koji se u Indiji vekovima koristio u medicinske svrhe. Ambroksol, aktivna supstanca Flavameda, počinje da deluje nakon otprilike 30 minuta. Razređuje sluz. Takođe pomaže u transportu sluzi iz disajnih puteva kako bi se olakšalo iskašljavanje.

 

Kada se koristi Flavamed sirup, mora se voditi računa da se u isto vreme ne uzimaju lekovi koji suzbijaju kašalj, tj. sam refleks kašlja (antitusici) zbog toga što je kašalj vrlo važan u izbacivanju mukusa iz pluća.

 

ZBOG ČEGA SE STVARA ŠLAJM ?

Šlajm, sluz ili mukus je jedna korisna supstanca koja ima veoma važne funkcije. Ona uništava bakterije i viruse, zarobljava čestice poput prašine, prljavštine, sprečava gubitak vode, vlaži kanale i ima ulogu lubrikanta tokom kretanja različitih materija šteći površinu tkiva od oštećenja.

 

Svež mukus koji se proizvodi u respiratornom sistemu je bezbojan. Kada se ukloni iz nosa može biti siv, beo, žut , zelen, braon, crni, narandžasti, roze, crveni ili šarenkast. Obojen mukus ponekad indicira zdravstveni problem, ali to ne mora uvek biti slučaj.

Jedan od najčešćih uzroka povećanog stvaranja šlajma je bronhitis. Bronhitis predstavlja upalu disajnih puteva i sledstveno prekomernu proizvodnju mukusa.

Akutni bronhitis traje kratko, a uzrokovan je virusnom infekcijom.

Hronični bronhitis duže traje i obično je neizlečivo stanje. On je rezultat pušenja ili hroničnog udisanja određenih hemikalija ili zagađujućih materija. Ljudi koji pate od akutnog bronhitisa mogu proizvoditi obojenu sluz u svojim disajnim putevima. isprva može biti bele boje, a zatim postane žuta ili zelena. Ukoliko simptomi postanu uporni ili se pogoršavaju, neophodna je poseta lekaru.

 

sirup

 

 

Doziranje

Flavamed 15 mg/5 ml oralnog rastvora se dozira pomoću dozne kašike koja se dobija uz sam rastvor u pakovanju. Lek se ne preporučuje kod dece mlađe od dve godine, osim ako je lekar tako propisao. Takođe, primena u trudnoći i periodu dojenja nije u potpunosti ispitana. U ostalim slučajevima, kod dece starije od dve godine i odraslih, doziranje je sledeće:

 

  • Deca od 2 do 5 godina uzimaju 1/4 merne kašike (1,25 ml sirupa) 2 do 3 puta dnevno po 1,25ml
  • Deca od 6 do 12 godina uzimaju 1/2 merne kašike (2,5 ml) i to 3 puta dnevno po 2,5ml
  • Deca preko 12 godina i odrasli uzimaju 1 mernu kašiku (5 ml) i to 2 do 3 puta dnevno po 5ml

 

Apoteka Herba toplo preporučuje ovaj sirup za smirenje produktivnog kašlja

Flavamed oralni rastvor za iskašljavanje 100ml

 

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu