KAKO SE IZBORITI SA UPORNOM ALERGIJOM ?

Ukoliko ste ovih dana primetili začepljenost i curenje iz nosa, kao i kijanje i svrab očiju, možda ste iskusili simptome alergije. Sezonske alergije - koje se još nazivaju i polenska groznica i alergijski rinitis - mogu vam poremetiti raspoloženje i učiniti vas nervoznim. Najčešće se javljaju u proleće, kao i krajem leta. Upravo je kraj avgusta period kada cveta biljka ambrozija, čiji polen najčešće izaziva upornu alergiju u ovom periodu godine.

 

Sigurno ste se pitali kako da se izborite sa simptomima alergije na što adekvatniji način, te zato nastavite sa čitanjem ovog članka.

Ovo su neki od saveta kako da u tome uspete.

 

Alergija
 

Smanjite svoju izloženost okidačima alergije

Kako biste smanjili svoju izloženost materijama koje izazivaju simptome alergije odnosno alergenima:

 • Ostanite u zatvorenom prostoru tokom suvih, vetrovitih dana. Najbolje vreme za izlazak napolje je nakon kiše, jer je tada manje polena u vazduhu
 • Izbegavajte košenje trave, čupanje korova i druge baštenske poslove zbog povećane izloženosti
 • Skinite odeću koju ste nosili napolju i istuširajte se kako biste isprali polen
 • Ne sušite veš napolju - polen se može zalepiti za posteljinu i peškire

 

Preduzmite dodatne korake kada je koncentracija polena visoka

Znaci i simptomi sezonske alergije mogu se pojaviti kada ima puno polena u vazduhu, odnosno kada je njegova koncentracija visoka. Ovi koraci vam mogu pomoći da smanjite izloženost:

 • Proverite na internetu prognozu i trenutne nivoe polena
 • Ako se predviđa visoka koncentracija polena, počnite da uzimate lekove protiv alergije pre nego što se pojave simptomi
 • Zatvorite vrata i prozore u vreme kada je broj polena visok
 • Izbegavajte aktivnosti na otvorenom u ranim jutarnjim časovima jer je tada nivo polena u vazduhu najviši

 

Održavajte vazduh u zatvorenom prostoru čistim

Ne postoji čudesni proizvod koji može eliminisati sve alergene iz vazduha u vašem domu, ali ovi predlozi mogu pomoći:

 • Koristite klima uređaj u kući i automobilu.
 • Ako imate prinudno grejanje ili klimatizaciju u svojoj kući, koristite visokoefikasne filtere i pratite redovne rasporede održavanja.
 • Održavajte unutrašnji vazduh suvim.
 • Često čistite podove

 

Lekovi bez recepta

Nekoliko vrsta lekova bez recepta može pomoći u ublažavanju simptoma alergije. To obuhvata sledeće:

 • Oralni antihistaminici. Antihistaminici mogu pomoći u ublažavanju kijanja, svraba, začepljenog nosa i suzenja očiju. Primeri oralnih antihistaminika uključuju cetirizin, feksofenadin i loratadin (Claritin, Pressing).
 • Kortikosteroidni sprejevi za nos. Ovi lekovi poboljšavaju nazalne simptome. Primeri uključuju flutikazon propionat, budezonid i triamcinolon. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnicima o dugotrajnoj upotrebi kortikosteroidnih sprejeva za nos.
 • Oralni dekongestivi. Oralni dekongestivi kao što je pseudoefedrin mogu pružiti privremeno olakšanje od začepljenosti nosa. Neki lekovi za alergije kombinuju antihistaminik sa dekongestivom. Primeri uključuju cetirizin-pseudoefedrin, feksofenadin-pseudoefedrin i loratadin-pseudoefedrin. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li je upotreba dekongestiva dobra za lečenje simptoma alergije.

 

Isperite sinuse

Ispiranje nosnih šupljina fiziološkim rastvorom je brz, jeftin i efikasan način za ublažavanje nazalne kongestije. Ispiranje direktno ispire sluz i alergene iz nosa.

 

Slani rastvori se mogu kupiti gotovi ili kao setovi za dodavanje u vodu. Ako koristite komplet ili domaći fiziološki rastvor, koristite flaširanu vodu da biste smanjili rizik od infekcije.

 

Domaći rastvori treba da imaju 1 litar (1 litar) vode, 1,5 kašičice (7,5 mililitara) soli za konzerviranje i 1 kašičicu (5 mililitara) sode bikarbone.

 

Isperite uređaj nakon svake upotrebe čistom vodom i ostavite otvoren da se osuši na vazduhu. Ne koristite ovu metodu previše često.

 

Alternativni tretmani

Brojni prirodni lekovi su korišćeni za lečenje simptoma polenske groznice. Tretmani koji mogu poboljšati simptome uključuju spirulinu (vrsta sušenih algi) i druge biljne lekove. Na osnovu ograničenog broja kliničkih ispitivanja, nema dovoljno dokaza koji bi pokazali bezbednost i efikasnost ovih lekova.

 

Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što pokušate sa alternativnim tretmanima.


Kozni-test

 

Kada kućni lekovi nisu dovoljni ?

Za mnoge ljude, izbegavanje alergena i uzimanje lekova bez recepta je dovoljno za ublažavanje simptoma. Ali ako su vaše sezonske alergije i dalje uznemirujuće, nemojte odustati. Dostupan je niz drugih tretmana.

 

Ako imate loše sezonske alergije, lekar vam može predložiti da uradite kožne testove ili testove krvi kako biste tačno saznali koji alergeni izazivaju vaše simptome. Testiranje može pomoći da se utvrdi koje korake treba da preduzmete da biste izbegli specifične okidače i da identifikujete koji tretmani će verovatno biti najbolji za vas.

 

Za neke ljude, vakcine protiv alergija (imunoterapija alergenima) mogu biti dobra opcija. Takođe poznat kao desenzibilizacija, ovaj tretman uključuje redovne injekcije koje sadrže male količine supstanci koje izazivaju vaše alergije. Vremenom, ove injekcije smanjuju reakciju imunog sistema koja izaziva simptome. Za neke alergije, lečenje se može dati u obliku tableta ispod jezika.

 

 

Neki od proizvoda koje preporučujemo:

DeHist sredstvo protiv alergija 60 kapsula

Solgar Astaxanthin 5mg 30 kapsula

HealthAid AllergForte 60 tableta

Lertal Tablete 30 Komada
 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde