Prijavite se na naš Newsletter
* fotografija je informativnog karaktera i može se razlikovati od izgleda krajnjeg proizvoda
Proteini iz surutke, namenjeni sportistima koji imaju povećanu potrebu za proteinima.
Korisna svojstva preparata:
- lako varenje i apsorpcija
- za profesionalne sportiste i rekreativce
- za povećanje mišićne mase
- za smanjenje telesne težine, kod dijeta
Lako rastvorljiv proteinski prašak u jednodoznoj kesici, prirodan izvor proteina. Brza apsorpcija, bez neželjenih dejstava.
- protein surutke
- digestivni enzimi (bromelin, papain, laktaza)
Jedna kesica dnevno, rastvori se u 250ml hladne vode ili obranog mleka i popije odmah, nakon treninga ili uveče, pred spavanje.
Aminokiseline su osnovni gradivni elementi proteina. U izgradnji proteina čoveka učestvuje ih 20, od čega 8 esencijalnih, 2 poluesencijalne i 10 neesencijalnih. Aminokiseline koje se sintetišu u organizmu nazivaju se neesencijalne, dok se aminokiseline koje naš organizam nije u mogućnosti da sintetiše nazivaju esencijalne i stoga ih je neophodno unositi putem ishrane.
U esencijalne aminokiseline se ubrajaju: triptofan, fenilalanin, lizin, treonin, valin, metionin, leucin, izoleucin.
Poluesencijalne aminokiseline su histidin i arginin, koje su esencijalne samo za decu u fazi rasta i nekim stanjima kao što je katabolički stres ili oboljenja gastrointestinalnog trakta.
Neesencijalne aminokiseline su: glicin, alanin, serin, asparagin, asparaginska kiselina, glutamin, glutaminska kiselina, prolin, hidroksiprolin, tirozin, cistein i cistin.
Ripped Fuel 5x je najsavremenija, superkoncentrovana profesionalna formula. Ova unapređena kombinacija ostvaruje gubitak masnog tkiva posebno u pojasnom regionu, obezbeđuje porast i održavanje nemasne mišićne mase, poboljšava apsorpciju potrebnih nutritivnih sastojaka i povećava energetske nivoe.
Ovoj superiornoj kombinaciji dodati su sastojci koji, pored efekata koji su imali i sagorevači starije generacije, imaju pozitivne učinke na poboljšanje bioiskoristljivosti pojedinih nutrijenata, smanjenje pojasne gojaznosti i poboljšanje mentalnog fokusa.
Ekstrakt crnog bibera, bioperin, klinički dokazano poboljšava plazma koncentraciju vitamina grupe A, a po navodima Journal of Nutritional Biochemistry čak za 30% povećava koncentraciju koenzima Q10, važnog proizvođača ATP- a na nivou mitohondrija, tj. životne energije. Takođe je dokazan efekat udruženog delovanja bioperina sa kurkuminom, snažnim antioksidansom sa antikancerskim svojstvima, čime se bioiskoristljivost bioperina povećava za neverovatnih 2.000%.
Rodiola, biljni sastojak sa antikortizolskim efektom, poznata je po učinku na pojasnu gojaznost nastalu usled hronično povećanog nivoa hormona stresa, kortizola. Pored ovoga rodiola ima efekte na poboljšanje fizičke kondicije, otklanjanje mentalnog zamora, kao i na poboljšanje rezultata neuromotoričkih testova (refleksi, brzina, startnost... )
Dodatak cimeta, kralja začina, uz kajenu i ekstrakte đumbira čini superiornu kombinaciju začinskog bilja sa efektima na topljenje masnoća lokalizovanih u predelu pojasa i na stomaku.
Komforna primena samo u vidu jedne tablete dva puta na dan omogućava lakše i pravilnije korišćenje.
Usled efekta na ubrzanje nivoa bazalnog metabolizma dnevna preporučena doza se ne sme prekoračiti, a osobe sa kardiovaskularnim ili hormonalnim poremećajim moraju konsultovati nadležnog terapeuta pre upotrebe.
Izolat proteina surutke
Proteini mleka predstavljaju jednu od najvažnijih komponenti mleka sa nutritivnog aspekta. Proteine mleka čine dve velike grupe: kazeini i proteini surutke. Kazeini čine oko 80% ukupnih proteina u kravljem mleku, a preostalih oko 20% su proteini surutke. Dobijaju se kao sporedni produkti u procesu proizvodnje sira. Pored proteina, neobrađena surutka sadrži i masti, laktozu i druge supstance. Sirova surutka se dalje obrađuje da bi se dobio koncentrat, izolat ili hidrolizat surutke bogat proteinima.
Primarna razlika među ovim oblicima je tehnološki metod obrade i stepen čistoće prema sadržaju masti, laktoze i masnih kiselina. Za razliku od proteina iz drugih izvora, kao što su jaja, soja, kazein (tzv. sporoapsorbujući proteini), proteini surutke se brzo vare i apsorbuju. Pored toga imaju i dobre karakteristike pri mešanju sa drugom hranom i spadaju u visokokvalitetne i vrlo cenjene proteine. Proteini surutke se sastoje od biološki visokovrednih proteina i proteina koji imaju različite frakcije. Proteine surutke karakteriše i visok sadržaj esencijalnih i neensencijalnih aminokiselina. Izolati proteina surutke sadrže minimalne količine masti i laktoze.
Posle intenzivnih treninga mišićima je potreban trenutni unos hranljivih sastojaka za brz rast i oporavak. Pošto su izolati visoko rafinisan izvor proteina, maksimalno prečišćen od masti, šećera i ugljenih hidrata, to ih čini brzo dostupnim izvorom proteina i idealnim rešenjem za brz i lak unos nutrijenata. Izolat proteina surutke je idealan izvor proteina i za osobe netolerantne na laktozu, a zbog izuzetno niskog sadržaja ugljenih hidrata i masti, odličan je dodatak dijetama za mršavljenje i postizanje čiste mišićne mase.
Proteini surutke mogu delovati antimikrobno i imunomodulatomo, a mogu imati i antioksidativni efekat.
Iako se lako vare i bezbedni su za upotrebu, proteini surutke se ne preporučuju osobama preosetljivim na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre. Kod preosetljivih osoba mogu se javiti čak i ozbiljni simptomi alergijske reakcije. Ukoliko se koriste nepravilno i u neprilagođeno velikim dozama i predugom vremenskom periodu, proteini surutke mogu oštetiti bubrege i jetru.
Interakcije sa lekovima, dijetetskim suplementima, biljkama ili hranom, nisu zabeležene. Doziranje je različito. Sportisti koriste proteine surutke kao proteinske dodatke i uzimaju 10-25 g dnevno, a u odredenim slučajevima i veće doze. Preporuka Naučnog komiteta za hranu EU za dnevni unos proteina za sportiste je 1,4 g/kg telesne mase (ako je biološka vrednost proteina min. 70).
Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres - organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina. Koristi i kod otklanjanja posledica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane posle operacija.
Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje telesne masnoće. Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant. Zbog jakog antikataboličkog efekta - neutrališe kortizol koji nastaje usled napornog vežbanja - vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima.
Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna - količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno vežbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili, češće, do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju.
Sport Definition PumpKick Shot je pretrenažni suplement koji obezbeđuje maksimalnu podršku u dotoku energije tokom najtežih treninga. Zahvaljujući tečnom obliku u kojem se nalazi, organizam može brže i lakše da apsorbuje sve korisne sastojke.
PumpKick Shot predstavlja dodatni izvor aminokiselina: beta-alanina, taurina, AAKG (L-arginin i alfa-ketoglutarat u odnosu 2:1) i citrulina. Sadrži kofein, glukuronolakton i vitamine B-6 i B-12. Ova formula je namenjena sportistima i osobama sa pojačanom fizičkom aktivnošću, a upotrebljava se neposredno pre treninga ili naporne fizičke aktivnosti.
Taurin se u organizmu ponaša slično insulinu jer poboljšava metabolizam glukoze i aminokiselina. Pojačava dejstvo glutamina u metabolizmu proteina pri procesu nastanka mišićnog tkiva, pa mu sportisti i sportski nutricionisti daju značaj kakav ima i glutamin. Tokom intenzivnih i napornih treninga, količina taurina u organizmu se smanjuje, a da bi se stvorila nova količina, treba utrošiti metionin, cistein i vitamin B-6. Kako bi se oni uštedeli za svoje primarne funkcije, preporučuje se dodatno unošenje taurina. Taurin se ponaša i slično kreatinu jer pomaže mišićima da zadrže dovoljnu količinu vode, a time i veći volumen mišićnih ćelija. Bolje hidrirana mišićna ćelija može da obezbedi bolju proteinsku sintezu.
AAKG podstiče proizvodnju azot-oksida koji prouzrokuje vaskularnu dilataciju, tj. proširenje krvnih sudova. Rezultat toga je pojačan protok krvi kroz mišićno tkivo što rezultira povećanim dotokom kiseonika i hranljivih sastojaka u mišićne ćelije. AAKG povećava i dotok glukoze, kao i mišićni volumen i snagu. AAKG stimuliše hormon rasta, čime neposredno pozitivno utiče na povećanje mišićne mase. Sve ovo daje efekat napumpanosti mišića. Ovaj efekat se popularno zove mišićna pumpa.
AAKG učestvuje u redukciji nagomilavanja mlečne kiseline i amonijaka, koji predstavljaju glavni uzrok zamora i upala mišića.
Citrulin povećava snagu i energiju na ćelijskom nivou, što pozitivno utiče kako na snagu, tako i na intenzitet treninga. Citrulin ubrzava oporavak nakon treninga i uopšte pojačane fizičke aktivnosti (trčanje, intenzivno hodanje, planinarenje), a time se izbegava bol u mišićima i radukuje upala.
Beta-alanin utiče na poboljšanje sportskih sposobnosti i ima pozitivan efekat na intenzitet treninga.
Vitamini B-6 i B-12 doprinose normalnom energetskom metabolizmu, smanjenju zamora i iscrpljenosti tokom treninga, normalnoj sintezi crvenih krvnih zrnaca, normalnom funkcionisanju nervnog sistema, normalnim psihološkim funkcijama, normalnom metabolizmu homocisteina i normalnom imunitetu. Vitamin B-6 doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti, normalnom metabolizmu proteina i glikogena. Vitamin B-12 ima ulogu u ćelijskoj deobi.
PumpKick Shot omogućava brže snabdevanje krvotoka i telesnih ćelija kiseonikom i nutrijentima, što ubrzava procese regeneracije i oporavka nakon treninga.
PumpKick Shot karakteriše veoma snažan energetski podsticaj, a svrstava se u dozvoljene i sasvim bezbedne suplemente. Beta-alanin povećeva nivo karnozina u mišićnom tkivu, što rezultuje povećanim aerobnim kapacitetom – trening može da se produži i intenzivira.
OstroVit Micellar Casein je dodatak ishrani koji sadrži micelarni kazein visokog kvaliteta. Kazein je sporodelujući protein koji snabdeva mišićno tkivo aminokiselinama i pruža osećaj sitosti duži vremenski period. Zato je idealan za unošenje uveče jer obezbeđuje mišićima hranu tokom noći.
Kazein se često dodaje u proteinske komplekse koji sadrže brzodelujuće proteine, kao što je protein surutke, jer se tako dobija efekat produženog delovanja. On štiti organizam od kataboličkih procesa i do 12 sati i doprinosi razvoju i rastu mišićne mase, kao i koštane strukture. Dejstvo kazeina je naučno potvrđeno.
Hijaluronska kiselina je mukopolisaharid. Sastoji se od alternativnih molekula N-acetil glukozamina i D-glukoronske kiseline. Pripada porodici glukozaminoglikana (veoma slična glukozaminu i hondroitinu), koji su sastavni deo kolagena svih tkiva u organizmu - hrskavice, koštanog i mišićnog tkiva, tetiva, ligamenata i kože. Hijaluronska kiselina se nalazi u gotovo svakoj ćeliji ljudskog organizma pa ima izuzetan značaj u obavljanju osnovnih metaboličkih i fizioloških funkcija.
U organizmu se konstantno vrši sinteza hijaluronske kiseline, kako bi se popunili depoi. Ona ima veliki značaj za očuvanje elastičnosti, hidratacije i čvrstine kože. U kostima i hrskavicama koje čine zglob, hijaluronska kiselina vrši raspodelu i amortizuje mehanički pritisak na koštanu strukturu koji nastaje pokretanjem zgloba, povećava otpornost na habanje i "podmazuje" zglob povećavajući viskoznost zglobne tečnosti i čineći hrskavicu između kostiju elastičnijom. Zbog svojstva da zadržava više vode od bilo kojeg drugog molekula u organizmu, neophodna je za integritet i hidrataciju kolagena, ali i ostalih tkiva koja se na taj način regenerišu.
Orgain organic protein čokolada predstavlja organski biljni protein sa ukusom čokolade. Njegova upotreba preporučuje se u cilju detoksikacije organizma, kao zamena za obrok (uglavnom večeru), kao i svima onima koji žele da smršaju zdravo i prirodno. Takođe ga mogu koristiti veganima i ljudi koji poste, a važno je istaći da obezbeđuje optimalnu dnevnu dozu proteina. Proizvod dolazi u pakovanju od 462g.
UpAp HydroActive Sport je kvalitetna termo boca od nerđajućeg čelika, jednostavnog dizajna, izuzetno lagana i idealna za sve vremenske uslove.
Piće održava toplim do 12 sati, a hladnim i do 24 sata.
Uz jednostavan i izdržljiv dizajn, ovaj model boce idealan je za svakodnevnu upotrebu bilo da je u pitanju posao, trening ili putovanje. Boca je pogodna za hladne i tople napitke uz višestruku upotrebu i lako čišćenje.
Karakteristike:
- višekratan,
- izdržljiv i moderan dizajn,
- bez BPA i ftalata,
- 100 % nepropusna,
- bez kondenzovanja.
Boja boce: crna
L-Carnitine 3000 Shots (ampule) je moćni koncentrat aminokiseline L-karnitina u tečnom obliku i jedinstvena formula sa za ubrzavanje metabolizma koja pretvara vaše telo u mašinu za sagorevanje masti.
Karnitin ne sagoreva samo masne naslage, već njegovim dejstvom organizam dobija bogat izvor energije kada mu je to najpotrebnije. Tako se stvara pozitivan kružni proces - sa ubrzanim metabolizmom sagorevanje masti će biti još efektivnije, a sagorevanjem masnoća oslobađa se energija koja će doprineti povećanju performansi tokom treninga.
L-karnitin je aminokiselina koja se prirodno javlja u organizmu i ima vitalnu ulogu u metabolizmu masti. Obezbeđuje dobro zdravlje i visok intenzitet energije, pomaže oslobađanju nagomilanih masti, a ove masti svojim sagorevanjem obezbeđuju energiju. L-karnitin je takođe poznat po svojoj osobini da pomaže u trenucima kada je potrebna maksimalna snaga, a pomaže i pri otklanjanju upale mišića.
Karnitin se klasifikuje u aminokiseline, iako je zapravo mnogo bliži B vitaminima po funkciji. Njegova primarna uloga je da olakša transport masnih kiselina dugih lanaca u ćelijske mitohondrije, gde se odvija proizvodnja energije. Karnitin pomaže organizmu da od unesene hrane stvori energiju, a istovremeno sprečava nagomilavanje masnoća oko vitalnih organa ubacujući masnoće u ćelije, gde sagorevaju oslobađajući energiju.
Karnitina ima najviše u mesu i namirnicama životinjskog porekla, tako da je veoma važno da ga vegetarijanci dodatno unose. Dnevno sa hranom čovek unese prosečno oko 50 mg karnitina. Organizam može i sam da ga proizvede sintezom iz aminokiselina metionina i lizina, vitamina B-6, vitamina C, gvožđa i niacina. Ali mnoga istraživanja ukazuju da je organizmu potrebno najmanje 500 mg karnitina dnevno, a aktivnim sportistima i znatno više, do 3000 mg.
Karnitin je osnova za zdravu produkciju hormona, uključujući i anabolne hormone poput testosterona, zbog čega ga sportisti rado koriste za povećanje mišićne mase. Pomaže u kontroli štetnog uticaja kortizola na moždane i mišićne ćelije. Kortizol je hormon koji stimuliše kataboličke procese i negativno utiče na rast mišićne mase. Suplementacija karnitinom neophodna je kod sportova koji zahtevaju izdržljivost, kao što su na primer maraton i biciklizam, pošto kod intenzivnih treninga nivo karnitina značajno opada. Uz karnitin kiseonik se maksimalno iskorištava, što rezultira mogućnošću dužeg treniranja sa minimalnim zamorom.
L-karnitin utiče i na jačanje imuniteta, obnavljanje sluzokože gastrointestinalnog trakta, normalizuje kardiovaskularne aktivnosti, umiruje nervni sistem i podiže raspoloženje.
Karnitin može da bude od velike koristi i dijabetičarima, jer utiče na pojavu koja se zove dijabetska ketoza - prisustvo abnormalne količine ketona u krvi. Ona nastaje u nedostatku insulina, kada se masti pojačano metabolišu. Ketoni ili ketonska tela su toksične kisele supstance, produkt procesa iskorištavanja masnog tkiva za proizvodnju energije, koje se nagomilavaju u krvi i koji su uzrok mirisa na aceton kod nekih dijabetičara.
Taurine kapsule sadrže taurin koji je neesencijalna aminokiselina koja u sebi sadrži sumpor, a u organizmu se nalazi u slobodnom obliku jer nije sastavni deo proteina. Taurina ima u čitavom organizmu i značajan je za funkcionisanje čitavog organizma kao i nervnog sistema. On je gradivni blok za druge aminokiseline, a sastavni je deo žuči koja je neophodna za varenje masti, apsorpciju liposolubilnih vitamina i kontrole nivoa holesterola.
Preporučuje se:
- sportistima i bodibilderima zbog sprečavanja razgradnje (katabolizma) mišića usled napornih vežbanja i treninga,
- za regulaciju krvnog pritiska,
- za zdravlje očiju i vida,
- olakšano varenje masti,
- poboljšanje metabolizma glukoze i aminokiselina,
- za rehidrataciju ćelija.
MusclePharm Combat Powder® sadrži čak 25 g visokokvalitetnog proteina po dozi, izvrsnog je ukusa i dobre rastvorljivosti, specijalno formulisan za sportiste i aktivne ljude. Kako bi omogućili mišićni rast i maksimalnu iskorišćenost proteina, stručnjaci u MusclePharmu su osmislili Combat Powder® sa različitim proteinskim smešama koje se apsorbuju u različitim vremenskim intervalima, čak i do 8 časova. Combat Powder® sadrži koncentrat, hidrolizat i izolat proteina surutke, albumin jaja, micelarni kazein, digestivne enzime, BCAA i glutamin.
Šta je kreatin monohidrat i čemu služi
Kreatin je jedinjenje koje ljudski organizam sam proizvodi i koji snabdeva mišiće energijom. Proizvodi se u jetri, pankreasu i bubrezima, a krvotokom prenosi do mišića. Kada dospe u mišiće, konvertuje se u fosfokreatin (kreatinfosfat), koji snabdeva adenozin-difosfat (ADP) fosfatnom grupom potrebnom za nastajanje adenozin-trifosfata (ATP), koji je neposredni energetski izvor za naše mišiće.
Kreatin se nalazi u mnogim namirnicama, pa njegova upotreba predstavlja prirodnu suplementaciju u cilju unapređivanja mišićne mase i dobijanja ekstra energije. Naročito bogat izvor kreatina je riblje meso, haringa, losos i tuna, ali i govedina. Ali, da bi se obezbedile dodatne količine kreatin monohidrata potrebna je adekvatna suplementacija, a nije moguće uneti tolike količine hrane u toku dana da bi se bitno povećao njegov unos.
Kako deluje kreatin
Sportistima je ovo omiljen dodatak, jer za veoma kratko vreme daje vidljive rezultate - za samo dve nedelje može značajno da poveća mišićnu masu, ali i opštu kondiciju, što za posledicu ima mogućnost intenzivnog treniranja zahvaljujući povećanim energetskim nivoima. Pored toga, kreatin neposredno utiče na brzinu oporavka organizma od stresa izazvanog napornim treniranjem. U svetu profesionalnog, ali i rekreativnog sporta gotovo da nema sportiste koji ne koristi kreatin i koji ne zna čemu on služi. Sposobnost kreatina da poveća energetske rezerve u mišićima potiče od njegove aktivnosti u proteinskoj sintezi, kojom sprečava razgradnju mišića. Još jedna izuzetno važna osobina kreatina je i njegova uloga u rehidraciji mišićnih ćelija, što je od izuzetnog značaja za rast mišićnih vlakana i njihovu čvrstinu.
Kreatin se često preporučuje i kod mnogih stanja i bolesti, jer smanjuje nivo holesterola i triglicerida, ima antiinflamantorno dejstvo (artritis), štiti centralni nervni sistem, ublažava GAMT defekt koji dovodi do nedostatka kreatina u mozgu, deluje kod oboljenja vezanih za atrofiju mišića, dopunjuje vegetarijansku ishranu, povećava snagu i izdržljivost kod srčanih oboljenja.
Proteini mleka su jedna od najvažnijih komponenti mleka, kako sa nutritivnog, tako i sa tehnološkog aspekta. Proteini mleka različitog porekla imaju različite fizičko-hemijske, funkcionalne i tehnološke karakteristike, koje se široko primenjuju u prehrambenoj industriji, a i sadržaj proteina u mleku različitog porekla može da varira.
Koncentrovani proteini mleka mogu se dobiti iz punomasnog, delimično obranog i obranog mleka, najčešće kravljeg, primenom fizičkih tehnika separacije kako bi se uklonile neproteinske komponente.
Pod koncentratima proteina mleka (Milk Protein Concentrate – MPC) podrazumevaju se proizvodi kod kojih je sadržaj proteina mleka između 40 i 90% (suve materije), dok izolate proteina mleka (Milk Protein Isolate – MPI) karakteriše sadržaj proteina veći od 90%. Koncentrati i izolati proteina mleka predstavljaju kompletne, biološki visoko vredne proteine mleka koji sadrže i kazeine i proteine surutke u istom odnosu kao i mleko iz kojeg su dobijeni. Ovi proteini su u svom prirodnom stanju, tako da se kazeini nalaze u formi koja je slična inicijalnoj kazeinskoj micelamoj strukturi u mleku, a proteini surutke su uglavnom nedenaturisani, ukoliko je temperatumi tretman u toku procesa proizvodnje držan na minimumu. MPC i MPI u odnosu na obrano mleko u prahu i punomasno mleko u prahu karakteriše značajno veća količina proteina i niži sadržaj laktoze, pa predstavljaju koncentrisane izvore proteina za poboljšanje nutritivnih vrednosti krajnjih proizvoda. Kako proizvodnja proteina mleka podrazumeva primenu procesa fizičke separacije i ,,prosto" koncentrisanje proteina mleka bez značajnog uticaja na promenu hemijskih osobina komponenti mleka, smatra se da su koncentrovani proteini mleka jednako nutritivno vredni kao i mleko iz kojeg su dobijeni i da je svarljivost proteina jednaka kao i svarljivost proteina početne sirovine.
Nutritivni kvalitet proteina se može izražavati velikim brojem različitih kriterijuma, ali suštinski je važna relativna količina i ravnoteža različitih aminokiselina u proteinima koji i određuju njegovu nutritivnu vrednost. Food & Agriculture Organization i World Health Organization (FAO/WHO) su 1989. godine predložili da se kvalitet proteina može meriti izražavanjem sadržaja prve limitirajuće esencijalne aminokiseline testiranog proteina u odnosu na sadržaj iste aminokiseline u referentnom obrascu (FAO/WHO, 1990.). Korišćene referentne vrednosti bile su bazirane na potrebama za esencijalnim aminokiselinama za decu predškolskog uzrasta.
Proteini kravljeg mleka predstavljaju proteine potpune biološke vrednosti. Pod proteinom potpune biološke vrednosti podrazumeva se da protein sadrži sve esencijalne aminokiseline koje mogu biti korišćene za sintezu proteina. Ta vrednost je za proteine mleka veća u odnosu na proteine goveđeg mesa, proteina soje, proteina pšenice.
Proteine kravljeg mleka, kao što je već rečeno, čine dve velike grupe proteina – kazeini i proteini surutke. Kazeini čine oko 80% ukupnih proteina kravljeg mleka, dok proteini surutke predstavljaju ostatak, oko 20%. U kravljem mleku ima kazeina od 2,8 do 3,4%. On se stvara iz aminokiselina u mlečnoj žlezdi, što je jedini izvor kazeina u prirodi. Sastoji se od 18 aminokiselina, od kojih je skoro polovina esencijalnih. Najzastupljenija aminokiselina u njemu je neesencijalna, glutaminska kiselina. Pored aminokiselina, kazein sadrži i fosfornu kiselinu, kalcijum-galaktozu i galaktozamin.
Kazein je složena belančevina iz grupe fosfopeptida. To nije jedinstven protein, već se sastoji od više vrsta fosfoproteida koji se međusobno razlikuju po hemijskom sastavu, molekulskoj masi i fizičkim osobinama. Ove frakcije kazeina obeležene su slovima grčkog alfabeta – najviše ima alfa-kazeina, zatim beta-kazeina, a najmanje su zastupljene gama-frakcije. Iz alfa-kazeina su izdvojene i druge frakcije. Molekuli kazeina su medusobno povezani kalcijumom i stvaraju agregate ili micele različitih veličina, jedinjenja koja utiču na kiselost mleka. Nose veliki broj naelektrisanih i polarnih grupa, pa privlače velike količine vode. Zahvaljujući tome, u mleku se nalazi u stabilnoj suspenziji. U kravljem mleku ima više kazeina nego u humanom, zbog čega se ono teže vari.
Surutka predstavlja sporedni produkt proizvodnje sireva i, pored proteina u sirovoj formi, sadrži mast, laktozu i ostale materije. Sirova surutka se prerađuje da bi se dobili proteinski bogati koncentrati (Whey Protein Concentrate – WPC) i proteinski izolati (Whey Protein Isolate –WPI). Sastavne delove proteina surutke čine veće količine globularnih proteina beta- i alfa-laktoglobulina koji čine oko 70 - 80% ukupnih proteina surutke. Ostali proteini, koji se nalaze u manjoj količini, čine imunoglobulini IgG, IgA i IgM, glikomakropeptidi, serum albumini, laktoferin, laktoperoksidaze i lizozimi. Proteini surutke sadrže i manje peptidne jedinice izvedene od različitih proteina koje su poznate pod nazivom biopeptidi.
7Nutrition EAA perfect je izuzetno kompleksan preparat sa kombinacijom aminokiselina i vitamina namenjen za upotrebu kod profesionalnih sportista i osoba koje se rekreativno bave treningom.
Ovaj preparat doprinosi dobrobitima organizma kao što su:
- Jačanje imuniteta
- Jača izdržljivost mišića
- Brži oporavak organizma posle treninga
- Bolja sinteza proteina
Prijavite se na naš Newsletter