DA LI VAS IRITIRA PROLEćNA ALERGIJA?

Alergija je posledica poremećaja funkcije imunološkog sistema do koje dolazi kada organizam inače neškodljivu materiju iz prirodnog okruženja prepozna kao štetni ages.

Dok je alergija ranije bila redak zdravstveni poremećaj, danas epidemiološka istraživanja pokazuju da oko 25% ukupne svetske populacije boluje od neke alergijske bolesti. Pojava alergija se tokom poslednjih nekoliko decenija utrostručila i ima tendenciju daljeg rasta u svim starosnim kategorijama, pogotovo u dečijoj populaciji. Zbog svoje učestalosti u 21. veku alergije nazivaju epidemijom.

 

U najčešće alergijske bolesti spadaju: 

 • alergijski rinitis (alergijska kijavica) 
 • alergijska bronhijalna astma
 • atopijski dermatitis

 

30% osoba sa alergijskim rinitisom oboli od astme, dok 75% obolelih od astme ima alergijski rinitis. Pored toga, osobe koje pate od alergija sklonije su prehladama zbog već postojeće upale disajnih puteva i oslabljenog imuniteta.

 

zena_i_muskarac

 

Alergijska oboljenja su prisutna tokom cele godine, ali su mnogo češća u proleće i u jesen, tokom cvetanja (polenacije) biljaka. Sezonski alergijski rinitis izazivaju alergeni iz spoljašnjeg okruženja u koje sadaju: polen drveća, trava, korov. Polen se danas svrstava u vodeće aerozagađivače. U sezoni cvetanja prvo se pojavljuje polen drveća (lešnik, zova breza, jasen, lipa, četinari) i to u rano proleće, krajem februara do sredine maja. Polen trava (jaževica, livadarka, pšenica, raž) se pojavljuje u kasno proleće i leto, početkom maja sve do sredne jula. Najznačajniju grupu polena čini polen korova (ambrozija, crni pelin, bokvica, kiselica) koja je odgovorna za simptome sezonskog rinitisa ili astme u kasno leto i jesen, odnosno u periodu od avgusta do septembra pa sve do kraja novembra.

Osoba može biti osetljiva na samo jednu grupu polena ali neretko i na dve ili čak sve tri kada je trajanje simptoma dugotrajno.

 

kalendar cvetanja sa podacima o cvetanju biljaka

 

 

Kako ublažiti simptome alergije?

 

Nemojte se izlagati alergenima kad god je to moguće:

 

 • Tokom sušnih i/ili vetrovitih dana, provodite što više vremena unutra.
 • U šetnju odlazite nakon obilnih kiša, kada je vazduhu najmanje polena, kada se vratite kući stavite odeću koju ste nosili napolju na pranje i okupajte se kako bi uklonili polen sa kože i kose.
 • Ako ste u mogućnosti, nemojte prostirati i sušti veš napolju, jer polen može da ostane na čaršavima i peškirima.
 • U sezoni cvetanja zatvarajte prozore na svojim automobilima tokom vožnje, nosite masku kada obavljate stvari napolju i nosite sunčane naočare kada šetate po prirodi, kako biste zaštitili sluzokožu oka od kontakta sa polenom.
 • Ispirajte nos - ispiranje nosnih kanala fiziološkim rastvorom je brz, jeftin i efikasan način za ublažavanje zapušenog nosa, jer ispiranje direktno otklanja sluz i alergene. U apoteci ili prodavnici zdrave hrane potražite nazalni irigator i isperite nos fiziološkim rastvorom koji sami možete napraviti. Za pripremu fiziološkog rastvora koristite destilovanu, sterilnu vodu, prethodno prokuvanu i ohlađenu ili filtriranu pomoću filtera veličine pora od 1 mikrona ili manje. Nakon upotrebe obavezno isperite irigator sterilnom vodom i ostavite ga otvorenog da se osuši na vazduhu.
 • Povećajte unos kalcijuma, magnezijuma i cinka - imaju posebnu ulogu u odbrani imuniteta i ublažavanju tegoba koje izazivaju sezonske alergije. Cink ima antioksidantni, anti-apoptotički, antiinflamatorni i antialergijski efekat u sprečavanju alergija, kožnih oboljenja i zapušenja disajnih puteva u organizmu. Magnezijum je ključni mineral koji pomaže u oslobađanju suženih disajnih puteva u plućima i, u kombinaciji sa kalcijumom, umanjuju alergijsku reakciju u krvotoku.

 

Proizvodi koji Vam mogu pomoći da ublažite simptome prolećne alergije možete kupiti klikom na link:

 

 1. TeraNova Kvercetin CPS A50 - Kvercetin je biljni flavonoid koji se nalazi u voću i povrću, a ima brojne pozitivne učinke na organizam: ublažava alergijske tegobe, deluje kao antioksidans, usporava proces starenja, ima anti-inflamatorno dejstvo i snižava loš holesterol. List koprive, koren kurkume i breskva mogu pomoći u borbi protiv simptoma groznice, a pomažu i u zdravom odgovoru na alergene iz okoline, naročito u respiratornom tkivu. 

 2. Primed 2 - je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi kvalitetnog lipovog meda i kalcijuma prirodnog porekla. Mogu ga koristiti osobe koje imaju: astmu, bronhitis, alergijski rinitis, sinuzitis, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), pušački kašalj.

 3. GD POLY CPS A60 - Immuno GD-poly je potpuno prirodan preparat koji regulacijom imunog odgovora pomaže da se spreči pojava alergije. On štiti ćeliju, sprečava oslobađanje histamina i vezivanje alergena. Ukoliko se alergija javi, pomaže da se otklone tegobe (gušenje, kijanje, peckanje u grlu, curenje vodenog sekreta iz nosa, crvenilo i svrab očiju).

 

Pogledajte šta na ovu temu ima da kaže alergolog dr Živica Jovičić, gostujući na K1 televiziji u emisiji URANAK1.