ATOPIJSKI DERMATITIS KOD BEBA I DECE - UZROK I POMOĆ

Ekcem predstavlja stanje kod kog je prisutna iritacija kože. Ona je crvena, suva, neravna i svrbi. Postoji nekoliko vrsta ekcema, ali najčešći je atopijski dermatitis, sa kojim se pojam ekcema najčešće i poistovećuje. Smatra se da čak 30% dece pati od topijskog dermatitisa, dok je kod odraslih taj postotak nešto niži. Genetski je uslovljen, ali njegovom nastanku pored genetske predispozicije doprinose i mnogi drugi faktori, poput načina života, koji se odnosi na ishranu, fizičku aktivnost, negu kože, izloženost suncu i stresu, itd.

 

ekcem_na_stopalu

 

SIMPTOMI EKCEMA

Glavni simptomi su:

 • Suva koža koja svrbi
 • Crvenilo, ljuspice i izbočine koje mogu preći u kraste
 • Tendenciju da se pojavi i nestane. Kada se pogorša, to stanje se naziva egzacerbacija, a fazu mirovanja nazivamo remisija.
 • Lakše se uočava noću

 

Simptomi mogu varirati i više ili manje su karakteristični za određeni uzrast.

 

Deca mlađa od 1 godine obično imaju ekcemski osip na obrazima, čelu ili vlasištu. Može se proširiti na kolena, laktove i trup (ali najčešće ne na područje pelena).

Starija deca i tinejdžeri obično dobijaju osip na pregibima kože poput laktova, iza kolena, na vratu ili zglobovima. Njihova koža je često suvlja i sklonija perutanju nego onda kada se ekcem prvi put pojavio. Takođe može biti zadebljana, tamnija ili sa ožiljcima od češanja (lihenifikacija).

 

UZROCI

Nije poznato šta tačno uzrokuje ekcem. Pretpostavka je da postoji razlika u načinu na koji imunološki sistem pojedinih osoba reaguje na određene materije. Kožne alergije takođe mogu igrati veliku ulogu kod nastanka nekih oblika ekcema.

 

Mnoga deca i tinejdžeri sa ekcemom imaju članove porodice koji takođe imaju ovaj problem. Smatra se da je genetika zaslužna za pojavu ovog stanja. Nekad sama genetika nije dovoljna da izazove javljanje ekcema, već kao i kod velikog broja bolesti, neophodno je delovanje spoljašnjih faktora kako bi se ono u potpunosti razvilo. 

 

Ljudi sa ekcemom mogu imati astmu, kao i određene alergije poput polenske groznice. Ekcem, astma i polenska groznica su poznati kao "atopijska" stanja. Bitno je znati da ekcem nije zarazan, već je genetski uslovljen i na njega deluju činioci sredine.

 

DIJAGNOZA

Ne postoji specifičan test koji se koristi za dijagnozu ekcema. Lekar će pogledati osip i pitati o simptomatologiji, zdravstvenom stanju deteta u prošlosti kao i zdravlju porodice. Bitno je saznanje o tome da li članovi porodice imaju bilo kakvo atopijsko stanje, jer to u određenoj meri olakšava i navodi na dijagnozu.

 

Lekar će isključiti neka druga stanja koja mogu izazvati upalu kože, a može preporučiti posetu dermatologu ili alergologu ukoliko nije siguran. Vaš lekar može preporučiti određenu dijetu, koja se bazira na ukidanju određenih namirnicama koje sadrže alergene (kao što su jaja, mleko, soja ili orasi) iz ishrane vašeg deteta, zatim promenu i doziranje omekšivača kod pranja dečije odeće, kao i različitih kupki, sapuna. Uvedite neku promenu i pratite stanje deteta neko vreme.

 

ekcem_na_licu_bebe

 

LEČENJE

Ne postoji lek za ekcem, ali tretmani mogu pomoći kod simptoma. Vaš lekar će preporučiti različite tretmane na osnovu toga koliko su teški simptomi, uzimajući u obzir uzrast deteta, kao i mesto osipa. Vrlo je važno koristiti što blaže sapune i kreme, kako bi se koža nahranila i spečila suvoća. 

Neki tretmani se baziraju na spoljašnoj primeni, dok se ostali lekovi unose u organizam na usta. Ovo su neki od načina lečenja:

 • Topikalni kortikosteroidi - primenjuju se u aktivnom periodu bolesti, pri pogoršanju upale i svraba. Trajanje terapije, kao i doziranje propisuje lekar.
 • Kalcineurinski inhibitori - primenjuju se lokalno, topikalno i imaju snažno antiinflamatorno delovanje. Doziranje i dužina terapije propisani su isključivo od strane lekara.
 • Antihistaminici - smanjuju oslobađanje histamina, a time i inflamaciju. Mnogi se mogu kupiti bez lekarskog recepta, ali je preporuka da se konsultuje lekar ili farmaceut, posebno jer se radi o dečijem uzrastu. Uglavnom se korite kao deo terapije atopijskog dermatitisa udruženog sa drugim vrstama alergija.
 • Antibiotici - koriste se u slučaju infekcije kože zahvaćene ekcemom.

 

Druge vrste lečenja mogu uključivati:

 • Fototerapiju - tretman ultraljubičastim svetlom
 • Vlažne obloge - vlažne krpe koje se stavljaju na nadražena područja kože

 

Suplementi koji se preporučuju kao dodatno sredstvo kontrole atopijskog dermatitisa su:

 • Omega-3 masne kiseline – ispoljavaju antiinflamatorno dejstvo
 • Cink - najbolje uz vitamin D
 • Vitamin D - Smanjuje produkciju IgE u koži i zapaljenske procese

 

Saveti za roditelje

Izbegavajte da se koža vašeg deteta osuši. Takođe vodite računa o okidačima koji izazivaju upale. To možete prevenirati na sledeće načine:

 • Deca bi trebalo da se kupaju ili tuširaju kratko u toploj (ne vrućoj) vodi. Savetuje se korišćenje blagih sapuna bez mirisa ili sredstava za čišćenje posebno formulisanih za atopiju. Takođe, osušite kožu pre nego što nanesete kremu ili mast. Tinejdžeri bi trebalo da koriste hidratantne kreme za lice bez ulja i što blažu šminku.
 • Deca treba da nose mekanu odeću koja omogućava koži da "diše", kao što je ona od pamuka. Vuna ili sintetika (poliester) mogu biti previše grubi.
 • Skratite nokte deteta kako biste sprečili oštećenje kože koje može nastati intenzivnim češanjem. Postoje udobne, lagane rukavice od tankog materijala koje se nose tokom noći kako bi sprečile povrede kože.
 • Bitno je da je dete adekvatno hidrirano, što se postiže pretežno pijenjem vode. Neadekvatan unos vode rezultuje većom suvoćom kože.
 • Oslobodite se kućnih alergena poput buđi i duvanskog dima, i vodite računa o izloženosti polenu.
 • Stres može pogoršati ekcem. Pomozite vašem detetu da pronađe način kako da se nosi sa stresom.

 

Kada treba posetiti lekara ?

 

Deca i tinejdžeri sa ekcemom su skloni infekcijama kože. Odmah posetite lekara ukoliko primetite rane znake infekcije kože, kao što su:

 • Groznica
 • Crvenilo i toplota na ili oko pogođenih područja
 • Izbočine ispunjene gnojem na ili oko zahvaćenih područja
 • Područja na koži koja izgledaju kao herpes ili plikovi sa povišenom temperaturom

 

Takođe posetite lekara ako primetite iznenadnu promenu ili pogoršanje dotadašnje forme ekcema.

 

Kod mnoge dece, ekcem počinje da se poboljšava u dobi od 5 ili 6 godina. Ponekad nestane i više se ne vraća. Kod druge dece, može ponovo početi ulaskom u pubertet, i periodično se vraćati. Kod određenog broja ljudi, ekcem se javlja i u starijem životnom dobu, sa prethodnim pojavama i tokom detinjstva, a redak je slučaj da se prvi put javi u zrelim godinama.

 

 

Neki od preparata koje preporučujemo:

Mustela BioOrganic Hidratantna krema 150ml

Mustela BioOrganic Gel za kupanje 400ml

Mixa Baby Atopiance ulje za kupanje i tuširanje 250 ml

Mixa Atopiance mleko za telo 400 ml

Mustela Stelatopia emolijentni krem 200ml

Mustela stelatopia gel za tuširanje 200ml

Uriage Bebe - Hidratantno mleko za negu kože 500ml

Uriage Bebe - Prvi šampon 200ml

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde