PROLEĆNA DETOKSIKACIJA - KAKO OČISTITI ORGANIZAM ?

Na proleće je sve moguće. Proleće je godišnje doba nade, rađanja života i novih početaka. Takođe predstavlja i savršeno vreme da okrenete novi list i krenete u proces detoksikacije!


Tokom zimskih meseci, neki od nas su možda previše uživali u hrani i piću. Većina je bila manje fizički aktivna i zatvorena u zagušljivim prostorijama. Bez obzira na razlog, do ranog proleća, relativno malo nas se oseća najbolje, zato proces detoksikacije može promeniti sadašnje stanje i pomoći vam da se dovedete u savršenu formu za sledeću godinu.

Imajte na umu, međutim, da detoksikacija nije trajno, jednokratno i brzo rešenje. Da biste održali dobro zdravlje, potrebno je da vodite adekvatan način života, što podrazumeva zdravu ishranu, fizičku aktivnost i neizostavnu stavku - dosta sna. Takođe bi trebalo da budete mentalno i emotivno stabilni i da se što adekvatnije nosite sa stresom. Stres predstavlja jedan od najvećih toksina u našim životima, i on mora da se drži pod kontrolom.


Dobra vest je da najnovija istraživanja pokazuju da efikasna detoksikacija ne mora da uključuje rigorozne dijete i iscrpljivanje organizma.

 

detox

 

PREDNOSTI DETOKSA

 • Nadimanje, mučnina i probavne smetnje mogu nestati kada se vaša jetra vrati u optimalnu funkciju.
 • Zatvor, gasovi i grčevi mogu biti stvar prošlosti jer se vaša creva vraćaju u ravnotežu.
 • Česte prehlade, umor, celulit, fleke i natečene oči mogu biti smanjeni dok vaš limfni sistem prelazi u višu brzinu i počinje bolje da drenira limfu.
 • Začepljeni sinusi i curenje iz nosa mogu nestati kada vaša pluća pravilno funkcionišu i kada se smanje alergeni iz okoline.
 • Problemi sa mokraćnim sistemom mogli bi da nestanu kada vaši bubrezi počnu da rade bolje i kada se zdravom ishranom bez šećera smanji izvor hrane za bakterije koje često izazivaju urinarne infekcije.

 

Čišćenje tela ako možda nekima i ne pomaže, svakako ne može da odmaže kod svih vrsta zdravstvenih problema. Većina ljudi koji s vremena na vreme vrše detoksikaciju doživljavaju značajan porast energije. Često imaju čistijii ten i blistavije oči. Koncentracija i raspoloženje se poboljšavaju kada se oslobodite toksina koji su možda uticali na funkciju mozga i proces pamćenja. Generalno, možete računati na to da ćete se osećati svežije i zdravije.

 

SVAKODNEVNI DETOKS

Ukoliko se ne možete suočiti sa potpunom detoksikacijom ili vaš način života(fizički naporan posao, slab imuni sistem, hronične bolesti) to čini nemogućim, ne odustajte. Postoji mnogo jednostavnih, svakodnevnih načina koji mogu pomoći da smanjite svoju izloženost toksinima, pa čak i da akumulirane toksine izbacite iz organizma.

Pokušajte da primenite što više saveta i uvedete ih u svakodnevnicu. Što više navedenih stavki prihvatite, bolje ćete se osećati - ali usvajanje čak jedne ili dve od ovih navika će napraviti veliku razliku.
 

 • Pijte puno vode tokom dana. Pokušajte da držite flašu obične vode na svom stolu i pijte redovno par gutljaja. Takođe voda sa dodatom nanom i svežim krastavcem vam može biti od pomoći.
 • Počnite da konzumirate sveže sokove. Investirajte u sokovnik i uživajte u hranljivim energetskim svežim sokovima od voća i povrća kad god možete. Bitno je da unosite voće i povrće, bilo u obliku soka ili sirovog oblika koje se jede, rezultat je isti.
 • Smanjite unos alkohola. Popijte dve čaše vode za svako alkoholno piće. Pokušajte da razblažite svoja pića (tj. uživajte u špricerima umesto u čistom vinu).
 • Izbacite prerađenu hranu. Ukoliko volite brzu hranu, viršle, paštete i grickalice, potrudite se barem da ih jedete retko.
 • Smanjite unos kofeina. Pokušajte da izbacite samo jednu šoljicu kafe dnevno i zamenite je biljnim čajem, limunadom ili vodom. Isto važi i za gazirana pića sa kofeinom.
 • Redovno vežbajte. Bilo to u vidu šetnje ili intenzivnijeg treninga, bitno je da izbacujete toksine i podstičete metabolizam.
 • Ne preterujte sa hemikalijama za čišćenje vašeg doma i odeće. Sve ove hemijske supstance udišete vi i vaša deca, a one su neretko alergeni i kancerogeni. Vlažne maramice ne mogu da zamene mlaku vodu i sapunicu, te se fokusirajte na čistoću koja je zdrava.
 • Potražite prirodnu kozmetiku, proizvode za negu kože i kose. Obratite posebnu pažnju na proizvode koje primenjujete svakodnevno, preparate za negu i šminku, na njihov kvalitet kao i rok. Ne gomilajte ih, već potrošite u vremenskom periodu do godinu dana, a zatim pređite na nove.

 

vezbanje

 

NEŽELJENI EFEKTI

Detoksikacija nije uvek laka. Kako se naše telo oslobađa toksina, to može izazvati nekoliko neželjenih efekata. Znajući i prolazeći kroz proces detoksa, možda ćete primetiti da vam motivacija opada, no, evo nekoliko saveta za prevazilaženje najčešćih neželjenih efekata ovog procesa:

 • Glavobolje - veoma su česte kada se odreknete kofeina. Pijte puno vode, odmorite se i nanesite nekoliko kapi ulja lavande na slepoočnice i masirajte. Zapamtite, ovo je znak da se vaše telo oporavlja, a nelagodnost obično neće trajati duže od nekoliko dana.
 • Zatvor - Ukoliko imate jak zatvor, pokušajte da pojedete šoljicu lanenog semena koje je natopljeno u vodi nekoliko sati.
 • Naslage na jeziku - Četkicom za zube nakon svakog pranja zuba očistite jezik. Isperite usta slanom vodom nekoliko puta dnevno.
 • Mrlje, osip, bubuljice - one su znak da toksini napuštaju organizam - nemojte biti u iskušenju da ih suzbijete antiseptičnim kremama. Održavajte kožu čistom i po potrebi nanosite blage kreme nakon tuširanja.
 • Umor - uverite se da spavate i jedete dovoljno. Detoksikacija ne bi trebalo da uključuje osećaj gladi. Naše telo takođe može samo vapiti za odmorom, pa pokušajte da mu date ono što mu je najpotrebnije. Najveća regeneracija našeg tela se dešava dok spavamo.
 • Loš miris tela i zadah - redovno održavajte ličnu higijenu i koristite eterična ulja. Žvaćite peršun ili nanu za loš zadah, kao alternativu žvakama ili bombonama,
 • Motivacija - pokušajte da proces detoksikacije započnete sa prijateljima ili porodicom. Ili makar imajte od njih podršku. Obećajte sebi male nagrade poput manikira, masaže ili neke nove stvari, jer će vam one delovati podsticajno.
 • Žudite za slatkišima ili nekom drugom namirnicom - ako zaista žudite za nečim slatkim, probajte zdrave poslastice sa prirodnim zaslađivačima poput spelte.

 

I naši umovi postaju toksični. Hronični stres svakodnevnog života može dovesti do raznih stanja, od anksioznosti i depresije do palpitacija i čira. Preduzmite ove korake za detoksikaciju uma.
 

 • Očistite prostor u kome boravite. Pretrpana kuća, kancelarija ili radni sto mogu stvoriti anksioznost odnosno nemir. Osim toga, više nereda rezultuje i većom količinom prašine, što može izazvati alergije. Napravite prolećno čišćenje - nepotrebno smeće bacite, plastiku, staklo i metal reciklirajte, a nepotrebnu garderobu dajte onima kojima je potrebno. Svakako ćete se osećati bolje.
 • Meditirajte i duboko udahnite. Zar ne zaslužujete barem 10 minuta smirenosti svaki dan ? Ovo pozitivno utiče i na nas, a i na bliže okruženje i odnose sa ljudima.
 • Počnite sa izražavanjem svojih osećanja - iskreno i smireno. Ako ste uvek previše fini, možda je vreme da naučite kako da ne potiskujete mišljenje. Ukoliko je bes problem, duboko udahnite i pokušajte da staloženo pričate o problemu sa bližnjima. Možda je neophodno i potražiti savet stručnog lica ukoliko vam ne uspeva.
 • Vežbanje podiže raspoloženje i može pomoći u kontroli stresa. Praktikujte trčanje, duge šetnje, teretanu, pilates ili šta god vas ispunjava. Pokušajte da pronađete neke dodatne oblike vežbanja koje zaista volite - to može biti bilo šta, od plesa do vožnje bicikla i rolera, kao i planinarenja.

 

U proces detoksikacije uđite sa jakom voljom, a ne jer biste trebali da je odradite radi reda. Nemojte shvatati ovaj proces kao obavezu, nego kao vid čišćenja, kako tela tako i uma, pri čemu ste bogatiji za jedno više iskustvo i test sopstvene volje i karaktera.

 

 

Neki od proizvoda koje preporučujemo:

Depuratum 30 tableta ErbaVita

Herbafast Detox 10 kapsula

 

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu

Video na ovu temu možete pogledati ovde