ŠTA SU PROBIOTICI ?

Probiotici predstavljaju žive bakterije i kvasce koji su dobri za naš organizam, posebno za probavni sistem. Kada pomislimo na neke mikroorganizme, uglavnom nas to asocira na izazivače određenih bolesti. No, bitno je znati da je naše telo puno bakterija, kako dobrih tako i loših, te da postojanje bakterija ne znači nužno i pojavu bolesti.

 

Do problema nastaje kada dođe do prenamnožavanja loših bakterija(bilo da se radi o manjim infekcijama ili težim stanjima) ili prodora bakterija u sterilne sredine našeg tela poput krvi i likvora. Ova stanja se leče antibakterijskim lekovima, tj. antibioticima. Pored pozitivne funkcije antibiotika - uništavanje loših bakterija i suzbijanja infekcije, posledično može doći do smanjenja dobrih bakterija koje su takođe osetljive na njegovu primenu. Tu nastupa probiotik, koji praktično doprema one dobre bakterije u creva i normalizuju crevnu floru. Probiotike nazivamo "dobrim" bakterijama jer pomažu u održavanju zdrave crevne flore. Probiotici se mogu koristiti i van antibiotske terapije, kod jednostavnog balansiranja dobrih i loših bakterija, kako bi gastrointestinalni trakt funkcionisao adekvatno.


Probiotike možete pronaći u suplementima i nekim namirnicama, poput jogurta i kefira. Lekari ih veoma često predlažu kod problema sa varenjem ili uporedo uz primenu antibiotika.

Važno je pomenuti i termin prebiotici. Prebiotici nisu dobre bakterije, nego predstavljaju nutrijente koji stimulišu rast dobrih bakterija i na taj način doprinose očuvanju crevne flore. Prebiotici se nalaze u hrani poput banana, crnog i belog luka, jabukama i žitaricama.

 

bakterije_i_gastrointestinalni_sistem

 

VRSTE PROBIOTIKA

Mnoge vrste bakterija su klasifikovane kao probiotici. Svaka ima različite prednosti, ali većina dolazi iz ovih grupa:

Lactobacillus. Ovo je možda i najčešće primenjivan probiotik. To je onaj koji se može naći u jogurtu i drugoj fermentisanoj hrani. Različiti sojevi mogu pomoći kod dijareje, kao i ljudima koji ne mogu da svare laktozu tj. mlečni šećer.

Bifidobacterium. Nalazi se u nekim mlečnim proizvodima. Može pomoći u ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog kolona i nekih drugih stanja.

Saccharomices boulardii je kvasac koji se nalazi u probioticima, a ne bakterija. Ona pomaže u borbi protiv dijareje i drugih problema sa varenjem. Ovo je sastojak koji je poželjno videti u sastavu pri biranju najdelotvornijeg probiotika.

 

Probiotici se mere u jedinicama formiranja kolonija(CFU - colony-forming units). Ove jedinice predstavljaju broj živih bakterija po dozi. Najčešća afektivna doza za odrasle je između 1 i 10 milijardi.

 

KADA SE KORISTE ?

Neka uobičajena stanja koja tretiraju probioticima su:

  • Sindrom iritabilnog kolona
  • Inflamatorna bolest creva(IBD)
  • Infektivna dijareja(uzrokovana virusima, bakterijama ili parazitima)
  • Dijareja nastala kao posledica upotrebe antibiotika

 

Postoje i istraživanja koja pokazuju da su probiotici korisni kod rešavanja problema van gastrointestinalnog trakta. Ovo su neki od primera:

  • Promene na koži, poput ekcema
  • Tegobe povezane sa mokraćnom bešikom i vaginom
  • Kod alergija i prehlada
  • Za održavanje oralnog zdravlja

 

kapsule_probiotika

 

NUSPOJAVE

Pošto ove dobre bakterije već postoje u telu, smatraju se bezbednim za većinu ljudi. Ali postoje neke stvari koje treba uzeti u obzir.

 

Za razliku od farmaceutskih kuća, proizvođači probiotičkih suplemenata ne moraju dokazati da su njihovi proizvodi bezbedni ili da deluju. No, korišćenjem većine probiotika u čijem sastavu možemo pronaći neku od bakterija i gljivica o kojima smo pričali, postiže se adekvatno obnavljanje crevne flore.

Generalno, smatra se da su probiotička hrana(jogurt, kefir) i suplementi bezbedni za većinu ljudi, iako neki ljudi sa problemima na nivou imunog sistema ili drugim ozbiljnim zdravstvenim stanjima ne bi trebalo da ih uzimaju.

U nekim slučajevima, blage nuspojave mogu uključivati dijareju, gasove i nadimanje, uglavnom u prvih nekoliko dana korišćenja. Oni takođe mogu izazvati alergijske reakcije. Prestanite da ih uzimate i razgovarajte sa svojim lekarom ukoliko primetite neki problem. 

 

Nakon prekida antibiotske terapije ili s prestankom bilo kakvih tegoba van terapije, prestanite sa primenom probiotika. U slučaju duže upotrebe antibiotika najbolje je da se konsultujete sa lekarom ili farmacutom.

 

 

Neki od proizvoda koje preporučujemo:

Flonivin forte 10 kapsula

Flonivin Plus Probiotik 10 kapsula

Flonivin Bulardi 10 kapsula

Flonivin baby oralna suspenzija 20ml

 

Probiotic 10 kapsula

Bulacol 500 10 kapsula

Probiokid Immuno D3 10 kesica

 

TerraNova probiotik kapsule sa prebiotikom

TerraNova Friendly Microflora Child kapsule

 

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde