CELIJAKIJA I BEZGLUTENSKA ISHRANA

Celijakija je digestivni poremećaj uzrokovan neadekvatnom reakcijom imuniteta na gluten. Celijakija je takođe poznata i pod nazivima:

  • spru
  • netropski spru
  • glutenska enteropatija

 

Gluten je protein koji se nalazi u hrani koja sadrži pšenicu, ječam, raž. Takođe se nalazi u ovasu koji je napravljen u prerađivačkim postrojenjima koja rade i sa drugim žitaricama. Gluten se čak može naći u nekim lekovima, vitaminima i kozmetici. Intoleranciju na gluten karakterišu simptomi nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten. Ljudi sa necelijakijskom osetljivošću na gluten mogu imati blagu osetljivost na gluten, dok drugi, koji imaju celijakiju(koja je autoimuni poremećaj) imaju teže simptome.

Kod celijakije, imuni odgovor na gluten uništava crevne resice. Resice su sitne izbočine nalik prstima unutar tankog creva. Kada se resice oštete, telo nije u stanju da apsorbuje hranljive materije iz hrane koja se unese u organizam. To može dovesti do neuhranjenosti i drugih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući i trajno oštećenje creva.


gluten_u_hlebu

 

Smatra se da svaka dvestota odrasla osoba ima celijakiju. Ljudi sa celijakijom treba da eliminišu sve oblike glutena iz svoje ishrane. Ovo uključuje većinu proizvoda poput hleba, peciva, piva i hranu gde se gluten može koristiti kao stabilizujući sastojak.


KOJI SU SIMPTOMI CELIJAKIJE ?

Simptomi celijakije se obično odražavaju na creva i probavni sistem, ali mogu uticati i na druge sisteme organa. Deca i odrasli obično imaju različite simptome.

Simptomi celijakije kod dece

Deca sa celijakijom se mogu osećati umorno i razdražljivo. Oni takođe mogu biti sitniji od ostale dece njihovog uzrasta i imaju odložen pubertet. Ostali uobičajeni simptomi uključuju:

  • gubitak težine
  • povraćanje
  • nadimanje
  • bol u stomaku
  • uporna dijareja ili konstipacija
  • bleda, masna stolica neprijatnog mirisa

 

Simptomi celijakije kod odraslih

Odrasli sa celijakijom mogu imati probavne simptome. U većini slučajeva, međutim, simptomi utiču i na druge delove tela. Ovi simptomi mogu uključivati:

  • nedostatak gvožđa i posledičnu anemiju
  • bol u zglobovima i ukočenost
  • slabe, lomljive kosti
  • umor
  • utrnulost i peckanje u rukama i stopalima
  • promena boje zuba ili gubitak gleđi
  • blede rane u ustima
  • nepravilni menstrualni ciklusi
  • neplodnost

 

Dermatitis herpetiformis(DH) je još jedan uobičajeni simptom celijakije. DH je osip na koži koji intenzivno svrbi i sastoji se od izbočina i plikova. Može se razviti na laktovima, kolenima, butinama i zadnjici. Dešava se kod svakog petog obolelog od celijakije. Oni koji imaju ovu promenu na koži obično nemaju probavne simptome.


Važno je napomenuti da se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe u zavisnosti od različitih faktora, uključujući:

  • koliko je neko bio dojen kao dete
  • godine kada je neko počeo da konzumira gluten
  • količina glutena koja se pojede
  • ozbiljnost oštećenja creva

 

Neki ljudi sa celijakijom nemaju simptome. Međutim, oni i dalje mogu razviti dugoročne komplikacije kao rezultat svoje bolesti. Ukoliko posumnjate da vi ili vaše dete ima celijakiju, ne odlažite odlazak kod lekara. Kada se dijagnoza i lečenje odlažu, veća je verovatnoća pojava komplikacija.

 

crevne_resice_zdravih_i_kod_nelecene_celijakije

 

DIJAGNOZA I LEČENJE

Test na celijakiju(osteljivost na gluten) je dijagnostička metoda kojom je moguće utvrditi prisustvo antitela u krvi koja imaju veze sa glutenskom enteropatijom. Povišene vrednosti ovih antitela mogu ukazati na postojanje celijakije.

 

Jedini način lečenja celijakije jeste trajno uklanjanje glutena iz vaše ishrane. Ovo omogućava crevnim resicama da zarastu i da počnu pravilno da apsorbuju hranljive materije.  Simptomi se mogu poboljšati u roku od nekoliko dana nakon uklanjanja glutena iz ishrane. Međutim, ne bi trebalo da prestanete da jedete gluten dok se ne postavi dijagnoza. Prerano uklanjanje glutena može ometati rezultate testova i dovesti do netačne dijagnoze.

Ako imate celijakiju, važno je da znate koja hrana je bezbedna. Evo niza smernica za hranu koje vam mogu pomoći da odredite šta da jedete, a šta da izbegavate.

Izbegavajte sledeće sastojke:

  • pšenica
  • spelta
  • raž
  • ječam
  • bulgur
  • griz

 

Izbegavajte osim ako u sastavu piše bez glutena:

  • pivo
  • hleb
  • bombone i kolače
  • žitarice
  • krekere
  • ovas
  • testeninu
  • prerađeno meso
  • soja sos i ostale soseve

 

Žitarice kao i ostala zdrava hrana bez glutena je:

  • heljda
  • kukuruz i kukuruzno brašno
  • pirinač i pirinčano brašno
  • kinoa
  • sveže meso, riba i živina koja nije panirana, premazana ili marinirana
  • voće
  • većina mlečnih proizvoda
  • skrobno povrće poput graška, krompira, uključujući slatki krompir i kukuruza
  • pasulj i sočivo
  • povrće


Održavanje dijete bez glutena nije lako. Na sreću, mnoge kompanije sada proizvode razne namirnice bez glutena, koje se mogu pronaći u raznim prodavnicama prehrambenih proizvoda i specijalizovanim prodavnicama hrane. Na poleđini, kod sastava, na ovim proizvodima piše „bez glutena“.

Vaši simptomi bi trebalo da se poboljšaju u roku od nekoliko dana do nedelja nakon navedenih prilagođavanja u ishrani. Kod dece, creva se obično leče za tri do šest meseci. Oporavak creva kod odraslih može trajati i nekoliko godina. Kada se crevo potpuno izleči, telo će moći pravilno da apsorbuje hranljive materije, što ne znači da se gluten može vratiti u vašu ishranu.

 

 

Neki od proizvoda koje preporučujemo:

Gastroregular Gluten 20 kapsula

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde