SUPLEMENTI ZA TRUDNICE

Trudnoća se ne naziva bez razloga i drugo stanje. Usled dejstva hormona, telo žene se u trudnoći menja, postaje osetljivije kako na fizičkom, tako i na psihičkom polju. Ono što bi trebali da znamo jeste da je pravilna ishrana u trudnoći jako bitna, kao i izbegavanje loših navika poput pušenja, a posebno upotrebu alkohola što je izuzetno loše kako za trudnicu tako i za plod. Hrana bogata živom, koju najčešće sadrže morski plodovi, kao i određeni suplementi takođe se ne preporučuju u trudnoći.

 

ZBOG ČEGA SE SUPLEMENTI PREPORUČUJU U TRUDNOĆI ?

Unošenje svih neophodnih mikro i makroelemenata je izuzetno važno u svakoj životnoj dobi, a posebno u periodu trudnoće, kada je neophodno obezbediti nutrijente za sopstveni organizam i za bebu.

Makroelementi su proteini, ugljeni hidrati i masti, i njihova potreba se u trudnoći povećava, a kao primer daćemo unos proteina, koji je za odraslu osobu 0,8g po kilogramu telesne mase, dok je u trudnoći to 1,1g po kilogramu. To bi značilo da osoba težine 70 kilograma treba normalno da unese 56g proteina, dok bi u drugom stanju taj unos trebalo povećati na 77g.

Potreba za mikronutrijentima poput vitamina i minerala skače u trudnoći čak i više nego što skače potreba za makronutrijentima. Zbog toga se pored redovne i zdrave ishrane preporučuju i određeni suplementi vitamina i minerala.

 

trudnoća

Ovo su neki od razloga zbog kojih se preporučuje suplementacija u trudnoći:

 • Nedostaci hranljivih materija - nekim ženama će možda biti potreban dodatak nakon što test krvi otkrije nedostatak vitamina ili minerala. Ispravljanje deficijencije mikronutrijenata je potrebno uraditi što pre, jer je nedostatak hranljivih materija poput folata povezan sa urođenim defektima.
 • Hiperemesis gravidarum - komplikaciju trudnoće karakteriše teška mučnina i povraćanje. To može dovesti do gubitka težine i nedostatka hranljivih materija.
 • Ograničenja u ishrani - žene koje se pridržavaju određene dijete, uključujući vegane i one sa netolerancijom na određenu hranu i alergijama, možda će morati da dodaju vitamine i minerale kako bi sprečile nedostatak mikronutrijenata
 • Pušenje - iako je za majke ključno da izbegavaju cigarete tokom trudnoće, one koji nastave da puše imaju povećanu potrebu za specifičnim hranljivim sastojcima poput vitamina C i folata.
 • Višestruke trudnoće - žene koje nose više od jedne bebe imaju veće potrebe za mikronutrijentima od žena koje nose jednu bebu. Suplementacija je često neophodna da bi se obezbedila optimalna ishrana i za majku i za njenu bebu.
 • Genetske mutacije kao što je MTHFR - Metilentetrahidrofolat reduktaza (MTHFR) je enzim koji pretvara folat u oblik koji telo može da iskoristi. Trudnice sa ovom mutacijom gena će možda morati da dodaju određeni oblik folata kako bi izbegle komplikacije.
 • Loša ishrana - žene koje nedovoljno jedu ili biraju hranu koja sadrži malo hranljivih materija možda će morati da dodaju vitamine i minerale kako bi izbegle nedostatak nutrijenata.

 

 

SUPLEMENTI KOJI SE PREPORUČUJU U TRUDNOĆI

 • Prenatalni vitamini - multivitaminski dodaci koji se preporučuju pre, tokom trudnoće kao i u periodu dojenja. Obezbeđuju mikronutrijente neophodne za normalan razvoj ploda, ali nisu zamena za uravnoteženu i normalnu ishranu, već se isključivo koriste kao dodatak
 • Folat -  spada u grupu B vitamina i bitan je za sintezu DNK. Preporučena doza ovog vitamina je između 400 i 600 mikrograma
 • Holin - bitan je za razvoj bebinog mozga i koristi se za prevenciju abnormalnosti mozga i kičme
 • Magnezijum - bitan je za funkciju mišića i nervnog sistema; deficijencija ovog minerala može dovesti do preuranjenog porođaja
 • Gvožđe - značajno je za transport kiseonika i hranljivih materija; veliki broj žena ima problem sa anemijom, a kod trudnica taj broj dodatno raste
 • D vitamin - ovaj vitamin rastvorljiv u mastima je bitan za funkciju imunog sistema, kao i za normalan razvoj kostiju. Preporučena doza je oko 600IU na dan

 

A KOJE SUPLEMENTE TREBA IZBEGAVATI ?

 • Vitamin A - u manjim količinama je bitan za čulo vida deteta kao i imuni sistem; ukoliko se unese u prevelikim količinama može biti štetan zbog akumulacije u jetri i dovodi do abnormalnosti
 • Vitamin E - ne postoji dokazana efikasnost prilikom korišćenja vitamina E u trudnoći, već naprotiv, dovodi do pojačanog abdominalnog bola

 

Svakako da je pre započinjanja upotrebe suplemenata poželjno konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom. Bitno je čitati sastav određenih suplemenata jer ukoliko kombinujete više preparata može doći do preklapanja određenih vitamina i minerala, a nije neophodno da ih unosite duplo.

Pored toga, neke prirodne suplemente koji nisu dovoljno ispitani, treba izbegavati u drugom stanju jer mogu dovesti do mučnine i drugih posledica, što nikako nije dobro ni po majku ni po bebu.


Neki od preparata koje preporučujemo:

Femibion 1

Femibion 2

Oligovit film tablete za trudnice i dojilje

Solgar - Prenatal Nutrients 120 tableta


 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu

Video na ovu temu možete pogledati ovde