Facebook

ŠAMPON BEZ SULFATA? DA, MOGUćE JE.

"Ne možete kupiti zdravlje" - svi znaju ovu izreku. Ali, ponekad, nesmotreno neselektivno kupuju proizvode, kozmetiku i deterdžente, obraćajući pažnju samo na vrišteće ime brenda. Zanemarujući proučavanje sastava sadržaja šarene ambalaže, neodgovorni potrošači osuđuju sebe i svoje najmilije da naruše svoje zdravlje. 

 

na slici se nalazi bocica za sampon sa pumpicom i cetka

 

Koji su to štetni sastojci u šamponima, i šta znači kupovina bez sulfata?

 

Koja je opasnost od parabena?

 

Paraben je kozmetički ester koji služi kao konzervans. Sprečava pojavu mikroorganizama unutar šampona i time produžava rok trajanja. Posedujući estrogeni efekat, mogu se koncentrisati u tkivima mlečne žlezde i izazvati razvoj kancerogenih tumora. U opasnosti su dezodoransi, antiperspiranti, razni losioni za telo. Što je duži rok trajanja kozmetike i deterdženata, više je antioksidanata u njima - parabena. Natpis na etiketi "Paraben free" kaže samo da su parabeni u proizvodu zamenjeni drugim hemikalijama. Na primer, natrijum benzoat ili kalijum sorbat.

 

Šta su sulfati?

 

Sulfati su najčešći štetni sastojci u šamponima. Sulfati su površinske primarne aktivne materije. ovi molekuli rade da privuku vodu ali i ulja. Tako na najbolji mogući način uklanjaju prljavštine i nečistoće sa vaše kose praveći gustu penu. Oni mogu dovesti do isušivanja temena i drugih iritacija. Lišavaju vlasište i dlaku prirodnih ulja. Na taj način kosa postaje sklona daljim oštećenjima i isušivanju.

 

Nedavna istraživanja pokazala su da sulfati mogu biti toksični  i kancerogeni. Otkriveno je da je sulfat jedan od glavnih krivaca za opadanje kosa kod zena i muškaraca, kao i stanjivanje dlake a zapravo uništava folikule kose i utiče na pravilan rast kose.

Šampone bez sulfata pre svega bi trebala da koriste deca.

Ovakve šampone treba da tražite i onda kad kupujete šampon za rast kose, posebno ako Vam je potreban šampon protiv opadanja kose.

Takodje, osobe koje imaju suvu kosu i kožu glave, kao i svi oni čija je prirodna dlaka kovrdžava, jer omogućavaju da se ona brže i lakše raščešlja i manje mrsi. (SLS free).

 

Na deklaraciji prepoznaćete ih po nazivima:

  1. Sodium lauryl sulphate
  2. Sodium laureth sulphate

Ima ih nekoliko vrsta i to su naftni derivati. Najčešći je natrijum lauril sulfat (SLS). Područje njegove primene nije ograničeno samo na proizvodnju proizvoda za njegu kose. Koristi se i za pranje automobila, čišćenje kuće. Ukratko, gde je potrebna obilna pena. Uklanja prljavštinu i uklanja masnoću. Uz pažljivo uklanjanje iz kože, štetni efekat se smanjuje na nulu.

 

Svakako, žene koje su podvrgnute keratinskom ravnanju kose u salonu, čule su od svojih frizerki da sada treba izbegavati šampone koji sadrže sulfate tj kupovati one bez sulfata.. To je zbog činjenice da sulfati izazivaju oticanje keratin proteina, zbog čega se frizura uništava i kosa postaje kao što je bila pre procedure.

 

 

Šamponi bez sulfata imaju svoju procenat gradacije u sadržaju hemikalija. Shodno tome, što je veći broj prirodnih komponenti u predloženom proizvodu, to je veća njegova cena.

 

Prirodna kozmetika sve više dobija na značaju, a time je poraslo interesovanje za prirodnu negu kose. Šamponi bez sulfata konačno su popularni. I to sa razlogom! To nije samo neki novi trend već zaista treba da počnete da čitate etikete na šamponima koje kupujete ako želite da imate zdravu kosu.

 

Više informacija o ovoj temi možete pročitati ovde.

A šta doktorica RTS Ordinacije kaže na izbor šampona za kosu možete pogledati ovde.