BETA GLUKAN

Beta glukan spada u vlakna koja su odgovorna za mnoge benefite konzumiranja hrane kao što su zob, pšenica i ječam. Zbog njegovih pozitivnih efekata na zdravlje srca, nivo holesterola, kao i na imuni sistem, preporučljiv je kod svih, bez obzira da li žele da preveniraju nastanak nekog oboljenja ili jednostavno uz terapiju postignu što bolje efekte.

U ovom članku ćemo detaljno razmatrati beta glukan, počevši od toga šta je, zatim o njegovim izvorima kao i benefitima.

 

zitarice_izvor_beta_glukana

 

ŠTA JE ZAPRAVO BETA GLUKAN ?

Postoje dve glavne kategorije vlakana - ona rastvorljiva i nerastvorljiva u vodi.

Rastvorljiva vlakna su vrsta vlakana koja se rastvaraju u vodi i formiraju gustu supstancu nalik gelu - koloid. S druge strane, nerastvorljiva vlakna umesto što se rastvaraju, apsorbuju tečnost u koju su prethodno uronjena ili ukoliko ih konzumiramo na suvo, apsorbovaće tečnost iz gastrointestinalnog trakta.

Beta glukan je specifičan oblik rastvorljivih dijetetskih vlakana. Nalazi se u ćelijskim zidovima određenih biljaka i nekim kvascima, bakterijama, gljivama i algama. Može se pronaći i u obliku dodataka ishrani tj. suplemenata.

Povezan je sa dugom listom potencijalnih zdravstvenih benefita, kao što je njegova sposobnost da snizi nivo lošeg holesterola, smanji upale, reguliše šećer u krvi i moduliše imuni sistem.

 

KAKO FUNKCIONIŠE ?

Kao i druge vrste rastvorljivih vlakana, beta glukan usporava pasažu hrane dok putuje kroz creva.

Ovo povećava vreme trajanja procesa varenja hrane, što može produžiti osećaj sitosti nakon obroka.
Beta glukan takođe usporava apsorpciju šećera u krv. Ovo može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i poboljšanju njegove regulacije.

Pored toga, smanjuje resorpciju holesterola u digestivnom traktu kako bi održao adekvatan nivo holesterola u krvi ne dozvoljavajući mu veliki porast. Naravno, ovo ne znači da možete sprečiti resorbciju holesterola i istovremeno jesti neograničenu količinu hrane.

 

Uz sve to, deluje modulišuće na imuni sistem povećavajući nivo belih krvnih zrnaca i odbranu organizma od patogena.

 

PRIRODNI IZVORI BETA GLUKANA

Beta glukan se prirodno nalazi u različitim izvorima. Žitarice poput ječma i ovasa sadrže najveću koncentraciju beta glukana, iako se nalazi iu drugim namirnicama.
Izvori beta glukana uključuju:

  • Ovas
  • Ječam
  • Sirak
  • Raž
  • Kukuruz
  • Pšenica
  • Pirinač
  • Pečurke
  • Morske alge

 

Pored toga, vlakna se nalaze i u određenim vrstama bakterija i gljivica, uključujući Saccharomices cerevisiae, koji se koristi za pravljenje nutritivnog kvasca, vina, piva i nekih pekarskih proizvoda. Međutim, to ne znači da su alkoholna pića dobar izvor beta glukana.

 

pecurke_izvor_beta_glukana

 

BENEFITI BETA GLUKANA

Beta glukan je povezan sa raznim zdravstvenim prednostima.

Utiče pozitivno na zdravlje srca

Beta glukan može unaprediti zdravlje srca i delovati kardioprotektivno. Vlakna mogu sniziti nivoe ukupnog i LDL(lošeg) holesterola u našoj krvi, a oba su faktori rizika za nastanak srčanih oboljenja.

On je bogat antioksidansima, a to su jedinjenja koja mogu pomoći u neutralisanju štetnih slobodnih radikala, sprečavanju upale i zaštiti od hroničnih stanja poput bolesti srca.

Reguliše nivo šećera u krvi

Neka istraživanja sugerišu da beta glukan može poboljšati kontrolu šećera u krvi, posebno se savetuje kod onih koji pate od dijabetesa tipa 2. Takođe, dodavanje beta glukana obrocima koji sadrže ugljene hidrate može smanjiti nivo šećera u krvi i insulina nakon jela.

Konzumacija vlakana je povezana sa manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Moduliše imuni sistem

Beta glukan može pomoći u aktiviranju imunih ćelija i zaštiti od infekcije tako što povećava aktivnost određenih tipova imunih ćelija, uključujući makrofage, neutrofile i monocite koji imaju ulogu u eliminaciji stranih agenasa koji su izazivači prehlada ili težih upalnih stanja.
Primena beta glukana, pored toga što deluje na imuni sistem povećanjem aktivnosti belih krvnih zrnaca, korisna je u prevenciji razvoja malignih bolesti. Savetuje se njihova konzumacija i kod osoba koje boluju od ovih bolesti jer deluju na onkogenezu(rast tumorske mase).

 

 

Da rezimiramo, suplementi beta glukana se često koriste radi poboljšanja zdravlja srca, tako što smanjuju nivo ukupnog i LDL(lošeg) holesterola. U nekim slučajevima, beta glukan se čak primenjuje lokalno da bi se ubrzalo zarastanje rana i reparacija tkiva.

 

Beta glukan je vrsta rastvorljivih vlakana koja se prirodno nalaze u različitim izvorima hrane, uključujući zob, ječam, sirak i raž.

Povezan je sa brojnim zdravstvenim benefitima, kao što je regulacija šećera u krvi i jačanje imuniteta.

Takođe, beta glukan se može pronaći u obliku dodataka i koristi se kao prirodni tretman za mnoga različita stanja. Ipak, najbolji način da povećate njegov unos jeste tako što ćete konzumirati raznovrsnu hranu bogatu vlaknima. Beta glukan se zbog svog imunomodulatornog dejstva, preporučuje kod prehlade i gripa, te ukoliko primetite neke od simptoma viroze, možete vašu ishranu dopuniti njegovom primenom.

 

 

Solgar Beta Glucans - 60 tableta

Solgar Advanced Antioxidant Formula - 60 kapsula

Imunoglukan P4H 30 kapsula

Imunoglukan P4H sirup 120ml

Alpikol sirup 120ml

Imuneks 20mg 30 kapsula

Imuneks 50mg 30 kapsula

Natural Wealth Beta Glukan sa vitaminom C i cinkom

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde