KAKO UBLAŽITI SIMPTOME PREHLADE ?

Prehlada je virusna infekcija koja zahvata gornje disajne puteve. Najčešći uzrok prehlade jesu rinovirusi, a neki od osnovnih simptoma su začepljen nos, curenje iz nosa, kijanje i bol u grlu. Prvi znaci prehlade su poprilično očigledni i većina ljudi ih brzo prepozna. Odrasli obično imaju dve do tri prehlade tokom godine, koje prođu sa slabijim ili jačim simptomima, zavisno od jačine virusa kao i trenutnog stanja imunog sistema.

 

Prehladu može izazvati više od 200 različitih virusa. Ovi virusi se lako prenose sa osobe na osobu, a mnogi od njih mogu živeti i na površinama, van ljudskog organizma, satima, neki čak i danima.

 

Iako je prehlada zaista poznata, postoje neke stvari koje treba znati i koje vam mogu pomoći da se osećate bolje, izbegnete buduće prehlade ili čak sprečite širenje virusa na druge ljude. Pročitajte nastavak kako biste saznali više.

 

sta_pomaze_kod_prehlade

 

SIMPTOMI PREHLADE

Nakon izlaganja virusu koji izaziva prehladu, simptomi prehlade obično nastupaju nakon 1 do 3 dana. Simptomi prehlade se retko javljaju iznenada.

 

Najviše su izraženi nazalni simptomi i oni uključuju:

 • Pritisak u sinusima
 • Curenje nosa
 • Zapušenost nosa
 • Gubitak čula mirisa ili ukusa
 • Kijavica

 

Zatim i ostali simptomi koji obuhvataju:

 • Glavobolju
 • Upaljeno grlo
 • Kašalj
 • Suzenje očiju
 • Otok limfnih čvorova
 • Umor i malaksalost
 • Bolovi u mišićima
 • Jeza i blago povišena temperatura(do 38.5)
 • Otežano duboko disanje

 

Simptomi prehlade obično traju između 7 i 10 dana. Simptomi obično dostižu vrhunac oko 5. dana i postepeno se poboljšavaju.

 

Međutim, ukoliko se simptomi pogoršaju nakon nedelju dana ili ne nestanu nakon 10 dana, vreme je da posetite lekara, iako to možete uraditi i ranije, posebno ukoliko patite od nekih hroničnih bolesti ili imate oslabljen imuni sistem.

 

UBLAŽAVANJE SIMPTOMA I LEČENJE

Prehlada je kao što smo rekli virusna infekcija gornjih disajnih puteva. Virusi se NE leče antibioticima. U većini slučajeva, virusne infekcije poput prehlade treba da prođu sami. Možete lečiti simptome infekcije, jačati imunitet, ali zapravo ne možete lečiti samu infekciju. Ukoliko pak infekcija uznapreduje i pređe u bakterijsku, tada su antibiuotici indikovani, a njih će vam, u zavisnosti od neophodnosti, propisati vaš izabrani lekar.

 

Šta koristiti kod ublažavanja simptoma i lečenja prehlade ? Ovo su neki od predloga:

 • Dekongestivi. Dekongestivni lekovi pomažu u ublažavanju nazalne kongestije i začepljenosti nosa, i u ovu grupu spadaju sprejevi za nos.
 • Analgetici tj. lekovi protiv bolova. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi(NSAIL) kao što su ibuprofen i diklofenak mogu pomoći u ublažavanju bolova u telu, upale i simptoma groznice. Oni takođe snižavaju telesnu temperaturu - deluju antipiretički. Iako ne spada u grupu NSAIL, paracetamol takođe ublažuje bol i snižava temperaturu. Vrlo je bitno ne premašiti tačno propisane maksimalne doze ovih lekova ! 
 • Grgutanje slanom vodom. Slana voda može pomoći u ublažavanju iritacije nastale usled suvog kašlja ili disanja na usta kao posledica zapušenosti nosa.
 • Pijte puno tečnosti. Dobra hidriranost pomaže u nadoknađivanju tečnosti koju ste izgubili, a istovremeno pomaže u ublažavanju začepljenja.
 • Adekvatan odmor. Odmor pomaže našem telu da uštedi energiju i usmeri je ka jačanju organizma, kako bi se ono izborilo sa virusom.
 • Suplementi cinka. Cink može smanjiti dužinu trajanja simptoma prehlade ako se uzimaju na samom početku simptoma, a jačaju imuni sistem bez obzira na to kada se počne sa njihovom primenom. 
 • Ehinacea. Prema istraživanjima, ehinacea može biti efikasna u smanjenju dužine trajanja prehlade.
 • Antihistaminici. Antihistaminici pomažu u sprečavanju kijanja i olakšavaju simptome curenja iz nosa. 

 

Nakon korišćenja nekih lekova mogu se javiti neka blaga neželjena dejstva, poput vrtoglavice, suvoće usta, pospanosti, mučnine i glavobolje.

 

Određeni lekovi pomažu u ublažavanju simptoma sužavanjem krvnih sudova i smanjenjem protoka krvi. Ukoliko imate visok krvni pritisak, to može uticati na protok krvi u vašem telu, te je najbolje da se posavetujete sa vašim lekarom kod korišćenja određenih lekova.

 

Saveti za decu

 

Opšte je poznato da lekove koji su namenjeni odraslima nekada ne smemo davati deci. Iako poprilično sigurni kod odraslih, važno je znati da neki lekovi nisu bezbedni za upotrebu kod dece.

Možda ćete moći da ublažite simptome prehlade kod deteta pomoću ovih saveta:

 

 • Odmor. Deca koja su prehlađena mogu biti umornija i razdražljivija nego inače. Ako je moguće, neka ostanu kod kuće i odmaraju se dok ne prođe osećaj umora i jeze.
 • Hidratacija. Veoma je važno da deca unose dosta tečnosti, i inače, a posebno dok traje prehlada. Prehlada ih može brzo dehidrirati. Topla pića poput čaja mogu da ublaže bol u grlu i istovremeno nadoknade tečnost.
 • Ishrana. Deca koja su prehlađena možda neće imati osećaj za glad kao inače, pa potražite načine da prihvate unos hrane Smoothie i supe su dve dobre opcije.
 • Ispiranje grla slanom vodom. Grgutanje slanom vodom nije najprijatnije iskustvo, ali ispiranje grla toplom, slanom vodom može pomoći u smirivanju upale grla. Slani sprejevi za nos takođe mogu pomoći u uklanjanju nazalne kongestije.
 • Topla kupka. Topla kupka može pomoći u ublažavanju blagih bolova koji su uobičajeni kod prehlade, kao i 
 • Inhalacija fiziološkim rastvorom. Ovo će pomoći u razblaživanju sekreta i lakšem iskašljavanju.
 • Špric za ispiranje nosa. Starija deca se obično opiru špricevima, ali su efikasni za uklanjanje sekreta iz nosnih šupljina kod beba. Nazalni aspirator je još bolja varijanta za izvlačenje sekreta.

 

Bitno je napomenuti da je paracetamol lek izbora kod povišene telesne temperature kao i bolova kod male dece i trudnica, te se ne preporučuje primena ibuprofena !

 

curenje_nosa

 

Aspritin je jedan od lekova koji snižavaju telesnu temperaturu, smanjuju upalu i deluju na bol(analgetski). Budite oprezni kada dajete aspirin deci ili tinejdžerima. Zapravo je najbolje da izbegavate njegovu upotrebu i lek koji primenjujete u te svrhe bude prvenstveno paracetamol ili eventualno brufen.

 

Neke studije su otkrile da uzimanje vitamina C pre nego što se pojave simptomi prehlade može skratiti dužinu trajanja simptoma. Vitamin C može koristiti ljudima sa visokim rizikom od prehlade zbog česte izloženosti - na primer deca u kolektivima. Svakako da je posebno kod dece bitno da se vitamin C unosi iz prirodnih izvora poput citrusnog voća i povrća poput paprike i kupusa.


Iako su obično bezazlene, prehlade mogu učiniti da se osećate veoma iscrpljeno. Svakako da je najbolje što možete da uradite za sebe to da vodite zdrav način života i da unosite sve neophodne nutrijente i time smanjite šanse za pojavu prehlade. No, imunitet katkad oslabi, što pogoduje nastanku virusne infekcije. U tom slučaju, odmarajte se, pijte veću količinu tečnosti i utoplite se.

 

 

Proizvodi koje preporučujemo:

Acerola za odrasle 180mg tablete za žvakanje

Acerola za decu 40mg tablete za žvakanje

GlutafortIN 30 kapsula Inpharm

Imunocink za odrasle 60 tableta

Imunocink za decu 60 tableta

Mucoplant sirup-Bokvica,Ehinacea i Vit. C Dr. Theiss

Solgar Astaxanthin 5mg 30 kapsula

Natural Wealth Beta Glukan sa vitaminom C i cinkom

Protect Imunobeta glucan kapsule

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde