DA LI STE INTOLERANTNI NA LAKTOZU ?

Laktoza je vrsta šećera koja se prirodno nalazi u mleku većine sisara. Ukoliko ste netolerantni na laktozu, obično osećate probavne simptome poput nadimanja, dijareje i nelagodnosti, nakon konzumiranja laktoze, a uzrokovani su malapsorpcijom laktoze. Kod ljudi, enzim poznat kao laktaza je odgovoran za razgradnju laktoze. Ovo je posebno važno kod odojčadi, kojima je laktaza potrebna za varenje majčinog mleka. Međutim, kako deca rastu, ona uglavnom proizvode sve manje laktaze.


U odraslom dobu, skoro 70% ljudi širom sveta više ne proizvodi dovoljno laktaze za pravilno varenje laktoze iz mleka, što dovodi do simptoma kada konzumiraju mlečne proizvode. Netolerancija na laktozu je ređa među ljudima evropskog i indijskog porekla.

Neki ljudi takođe mogu razviti netoleranciju na laktozu nakon operacije ili usled gastrointestinalnih stanja kao što su virusne ili bakterijske infekcije.

 

laktoza_u_mleku

 

SIMPTOMI

Najčešćih znakovi i simptomi netolerancije na laktozu su:

1. Bol u stomaku i nadimanje

Bol u stomaku i nadimanje su uobičajeni simptomi netolerancije na laktozu kako kod dece, tako i kod odraslih.

 

Kada telo nije u stanju da razgradi laktozu, ona prolazi kroz creva dok ne stigne do debelog creva. Ugljene hidrate poput laktoze ne mogu apsorbovati ćelije koje oblažu debelo crevo, ali ih mogu fermentisati i razgraditi prirodne bakterije koje tamo žive, poznate kao mikroflora. Ova fermentacija izaziva oslobađanje kratkolančanih masnih kiselina, kao i gasova vodonika, metana i ugljen-dioksida. Nastalo povećanje kiselina i gasova može dovesti do bolova u stomaku i grčeva. Bol se obično nalazi u donjoj polovini stomaka.

 

Osećaj nadimanja je uzrokovan povećanjem vode i gasova u debelom crevu, što uzrokuje rastezanje crevnog zida, poznato i kao distenzija. Zanimljivo je da jačina nadimanja i bola nije povezana sa količinom unesene laktoze, već sa osetljivošću pojedinca na osećaj nadutosti. Stoga, učestalost i težina simptoma mogu značajno da variraju između pojedinaca.

 

Važno je napomenuti da su bol u stomaku i nadimanje uobičajeni simptomi koji mogu biti posledica drugih uzroka, kao što su prejedanje, druge vrste malapsorpcije, infekcije, lekovi i druge bolesti.

 

2. Dijareja
Dijareja se dijagnostikuje kada neko ima tri ili više vodenastih stolica u periodu od 24 časa. Netolerancija na laktozu uzrokuje dijareju povećanjem zapremine vode u debelom crevu, što povećava zapreminu i sadržaj tečnosti u stolici. U debelom crevu, mikroflora fermentiše laktozu u kratkolančane masne kiseline i gasove. Većina ovih kiselina se apsorbuje nazad u debelo crevo. Preostale kiseline i laktoza povećavaju količinu vode koju telo oslobađa u debelo crevo.

Za neke ljude sa netolerancijom na laktozu, konzumiranje samo 3 grama laktoze može biti dovoljno da izazove simptome. Međutim, mnogi ljudi mogu tolerisati i 12 grama laktoze, količinu koja se nalazi u 1 šolji (250 ml) mleka.

Ako imate dijareju, to ne znači uvek da ste intolerantni na laktozu. Postoji mnogo drugih uzroka dijareje, poput ishrane, druge vrste malapsorpcije, lekove, infekcije i inflamatorne bolesti creva.

3. Gasovi
Fermentacija laktoze u debelom crevu povećava proizvodnju gasova vodonika, metana i ugljen-dioksida.

U stvari, kod ljudi sa netolerancijom na laktozu, mikroflora debelog creva postaje veoma dobra u fermentaciji laktoze u kiseline i gasove. Ovo dovodi do toga da se više laktoze fermentira u debelom crevu, što dodatno povećava nadutost.

Količina proizvedenog gasa može se značajno razlikovati od osobe do osobe zbog razlike u efikasnosti mikroflore, kao i stope reapsorpcije gasa u debelom crevu.

Zanimljivo je da gasovi proizvedeni fermentacijom laktoze nemaju miris. U stvari, neprijatan miris dolazi od razgradnje proteina u crevima, a ne ugljenih hidrata.

4. Mučnina
Netolerancija na laktozu može dovesti do mučnine ili čak povraćanja kod nekih ljudi, uključujući i decu. Neki smatraju da je mučnina bila drugi najčešći simptom povezan sa netolerancijom na laktozu kod dece, nakon bolova u stomaku.

Kada se laktoza fermentiše u crevima, nastali gasovi i isparljive masne kiseline mogu izazvati mučninu. Simptomi se obično pojavljuju oko 30 minuta do 2 sata nakon konzumiranja mlečnih proizvoda.

Međutim, mučnina i povraćanje mogu imati mnogo različitih uzroka. To uključuje gastroenteritis, vožnju, lekove, trudnoću i zdravstvena stanja koja utiču na creva, nervni sistem ili hormone.

5. Ostali simptomi

  • Zatvor
  • Glavobolja
  • Umor
  • Gubitak koncentracije
  • Bol u mišićima i zglobovima
  • Ranice u ustima
  • Problemi sa mokrenjem
  • Ekcem

 

Međutim, ovi simptomi nisu utvrđeni kao pravi simptomi netolerancije na laktozu i mogu imati druge uzroke.

Pored toga, neki ljudi sa alergijom na mleko mogu pogrešno pripisati svoje simptome netoleranciji na laktozu.

Alergija na kravlje mleko je česta kod odojčadi, pogađajući čak 2% do 3% malih beba. U oko 90% slučajeva, ova alergija nestaje kada dete napuni 6 godina.

Dok je alergija na kravlje mleko češća kod male dece nego kod odraslih, suprotno važi za intoleranciju na laktozu. Netolerancija na laktozu se smatra retkom kod dece mlađe od 5 godina. Alergija na mleko i intolerancija na laktozu nisu povezani, iako mogu imati zajedničke simptome kao što su bol u stomaku, dijareja i povraćanje.

Drugi simptomi alergije na mleko mogu uključivati:

  • Svrab
  • Kratak dah
  • Krv u stolici
  • Kolike
  • Oticanje u ili oko usta ili grla
  • Anafilaksa, što zahteva hitnu medicinsku pomoć

 

Za razliku od intolerancije na laktozu, alergija na mleko može biti opasna po život, tako da je važno da se dobije tačna dijagnoza simptoma, posebno kod dece.
 

ŠTA RADITI KADA PRIMETITE SIMTOME ?

Pošto su simptomi intolerancije na laktozu prilično opšti, važno je da dobijete tačnu dijagnozu pre nego što ograničite sebi upotrebu mlečnih proizvoda u ishrani.

 

Pokazalo se da mnogi ljudi koji misle da imaju intoleranciju na laktozu jer su iskusili simptome zapravo normalno apsorbuju laktozu.

 

Da bi dijagnostikovao netoleranciju na laktozu, vaš lekar će vas pitati o simptomima. Takođe, obaviće fizikalni pregled i zatražiti dopunske testove.

 

Lekari često koriste izdisajni vodonični test u dijagnostici netolerancije na laktozu. Ovaj test uključuje uzimanje standardne doze laktoze i testiranje na povišene nivoe vodonika u izdahnutom vazduhu, nastalog kao posledica bakterija koje fermentišu laktozu u debelom crevu.

 

Pošto je isdisajni test slabo senzitivan i specifičan, moguće je imati lažno pozitivan ili lažno negativan rezultat. To znači da test može pokazati pozitivan rezultat kada nemate netoleranciju na laktozu, ili negativan rezultat ukoliko je imate.

 

Prema nekim procenama lažno negativni rezultati se dobijaju u 20% slučajeva. Uprkos tome, vodonični test se i dalje smatra korisnim za dijagnostikovanje netolerancije na laktozu. Da biste osigurali tačan rezultat, važno je da pažljivo pratite uputstva lekara kada se pripremate za test. Vaš lekar će uzeti u obzir vašu medicinsku istoriju i simptome kada tumači rezultate testa i može zatražiti druge testove ako je potrebno da potvrdi vašu dijagnozu ili isključi druga stanja.

 

Intolerancija na laktozu se definiše prisustvom prijavljenih simptoma, a to zavisi od toga koliko je osoba osetljiva na efekte malapsorpcije, kao i od količine laktoze u ishrani. Lečenje netolerancije na laktozu obično uključuje ograničavanje ili izbegavanje hrane sa visokim sadržajem laktoze kao što su mleko, meki i topljeni sirevi, pavlaka i sladoled.

 

Međutim, ljudi sa intolerancijom na laktozu često mogu tolerisati do 1 šolju (250 ml) mleka, posebno kada se ne konzumira odjednom. Pored toga, ljudi često bolje tolerišu fermentisane mlečne proizvode kao što su jogurt i određeni sirevi, tako da ova hrana može pomoći ljudima da zadovolje svoje potrebe za kalcijumom bez izazivanja neprijatnosti.

 

namirnice_bez_laktoze

 

Netolerancija na laktozu je veoma česta i pogađa oko 70% ljudi širom sveta.

 

Najčešći simptomi uključuju bol u stomaku, nadimanje, dijareju, gasove, mučninu i povraćanje.

 

Bilo je podataka i o drugim simptomima, kao što su glavobolja, umor i ekcem, ali oni su ređi. Ponekad ljudi pogrešno pripisuju simptome alergije na mleko, kao što su svrab i osip, netoleranciji na laktozu.

 

Lečenje uključuje smanjenje ili uklanjanje izvora laktoze iz vaše ishrane, uključujući mleko i ostale mlečne proizvode, uključujući sladoled. Međutim, mnogi ljudi sa intolerancijom na laktozu mogu popiti do 1 šolju (250 ml) mleka bez pojave simptoma.

 

Ozbiljnost simptoma se razlikuje od osobe do osobe, tako da je važno uočiti koja količina mlečnih proizvoda pri konzumiranju ne dovodi do nelagode.

 

 

Neki od preparata koje preporučujemo:

Za odrasle

TerraNova Probavni enzimi kapsule

TerraNova Probavni Enzimi sa Mikroflorom

 

Za decu

Colief Infant kapi 15ml

Coli B sirup 150ml ErbaVita


Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu

Video na ovu temu možete pogledati ovde