Omega-3 masne kiseline su "zdrave masti" koje pozitivno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. Jedna od glavnih prednosti jeste u tome što ove masti snižavanju nivo triglicerida. Specifične vrste omega-3 masnih kiselina uključuju DHA i EPA (nalaze se u morskim plodovima) i ALA (nalaze se u biljkama). Neke namirnice koje su bogate omega-3 masnim kiselinama jesu masna riba (kao što su losos i skuša), laneno seme i čia semenke.
Omega-3 masne kiseline (omega-3) su polinezasićene masti koje obavljaju važne funkcije u našem telu. Naše telo ne može da proizvede količinu omega-3 koja je potrebna za preživljavanje. Dakle, omega-3 masne kiseline su esencijalne hranljive materije, što znači da ih moramo unositi hranom.

Dve glavne vrste masnih kiselina su zasićene masti i nezasićene masti. Nezasićene masti se dalje razlažu na polinezasićene masti i mononezasićene masti. Ovo su termini koje obično vidite na etiketama na ambalaži namirnica.
Masne kiseline su hemijski molekuli nalik lancima koji se sastoje od atoma ugljenika, kiseonika i vodonika. Atomi ugljenika čine kičmu lanca, sa atomima kiseonika i vodonika koji se pričvršćuju za dostupne proreze.
Zasićene masti poseduju samo jednostruke veze između svojih molekula ugljenika. Mononezasićena mast ima jednu dvostruku vezu, dok polinezasićene masti imaju više od jedne dvostruke veze.
Zasićene masti su ponekad poznate kao „loše“ ili „nezdrave“ masti jer povećavaju rizik od određenih bolesti kao što su bolesti srca i moždanog udara. Nezasićene masti (polinezasićene i mononezasićene) se smatraju „dobrim“ ili „zdravim“ mastima jer podržavaju zdravlje srca kada se koriste umereno.
Omega-3, kao oblik polinezasićenih masti, su zdravija alternativa zasićenim mastima u vašoj ishrani.
Omega-3 masne kiseline pomažu svim ćelijama u vašem telu da funkcionišu kako treba. Oni su vitalni deo naših ćelijskih membrana, pomažući da se obezbedi struktura same ćelije kao i interakcije između ćelija. Iako su važne za sve vaše ćelije, omega-3 su koncentrisane u visokim nivoima u ćelijama naših očimju i mozga.
Pored toga, omega-3 daju telu energiju (kalorije) i pozitivno deluju na zdravlje mnogih telesnih sistema. To uključuje naš kardiovaskularni sistem i endokrini sistem.
Postoje tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina:
Omega-3 su esencijalne hranljive materije koje morate da unesete svojom ishranom. Kada dobijete ALA hranom, vaše telo može da pretvori deo ALA u EPA, a zatim u DHA. Međutim, ovaj proces obezbeđuje samo malu količinu EPA i DHA. Dakle, izvori EPA i DHA u ishrani (poput ribe) su neophodni.
Omega-3 masne kiseline imaju mnoge potencijalne prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Jedna od ključnih prednosti je što pomažu u snižavanju nivoa triglicerida. Previše triglicerida u krvi (hipertrigliceridemija) povećava rizik od razvoja ateroskleroze, a samim tim može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti i moždanog udara. Dakle, važno je držati nivoe triglicerida pod kontrolom. Pored toga, omega-3 podiže nivo HDL (dobrog) holesterola i snižava krvni pritisak.
Neke studije pokazuju da omega-3 mogu smanjiti rizik za nastanak:
Osim zdravlja srca, omega-3 mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja:
Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti kada ih konzumirate . Uopšteno govoreći, bolje je odlučiti se za namirnice bogate ovim masnim kiselinama (poput ribe) nego za tablete. No, u većini slučajeva unos omega-3 hranom je nedovoljan, te je suplementacija preporučljiva. Solgar Omega 3 kapsule su namenjene za sve one koji žele da pospeše unos ovih masnih kiselina i time smanje rizik od nastanka određenih oboljenja.
Omega-3 dijetetski suplementi (pilule ribljeg ulja) u zavisnosti od njihove doze, mogu imati interakcije sa:
Te ukoliko koristite neku terapiju, obavezno se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom prilikom uvođenja suplemenata omega-3.
Važno je da razgovarate sa svojim lekarom ili farmaceutom, jer su oni ti koji vam mogu ponuditi prilagođene savete na osnovu vaših potreba i vaše medicinske istorije. Saveti koje oni daju biće najadekvatniji i najdelotvorniji.

Riba je najbolji izvor omega-3 u ishrani. Ovu esencijalnu hranljivu materiju takođe možete dobiti iz neke biljne hrane poput koštunjavog voća, posebno oraha, kao i soje.
Trebalo bi da ograničite koliko često jedete ribu bogatu živom jer previše žive može dovesti do trovanja. To stanje može oštetiti vaš mozak, nervni sistem i druge organske sisteme. Neki ljudi su osetljiviji na živu ili su skloniji problemima od nje, tako da uopšte ne bi trebalo da jedu ovu ribu. Takve grupe uključuju:
Mnoge vrste ribe su bezbedni izvori omega-3 za trudnice i za decu kada se jedu umereno. Ove ribe uključuju:
Neke od proizvoda koje preporučujemo:
Solgar Omega 3 double strenght- 30 kapsula
Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde