SUPLEMENTI ZA žENE

Kako su u određenim životnim dobima povećane potrebe za određenim vitaminima i mineralima, danas postoje brojni suplementi prilagođeni različitim dobima i stanjima kroz koje žena prolazi.

 

Kompleksi vitamina i minerala za žene u reproduktivnom dobu su jedan od najčešće upotrebljivanih. Oni se od drugih suplemenata uglavnom razlikuju po povećanom sadržaju folne kiseline i gvožđa i po nešto manjem sadržaju magnezijuma i cinka. 

Žene imaju povećane potrebe za gvožđem što je uzrokovano njegovim gubitkom tokom mentrualnog krvarenja. 

 

Suplementi za žene u trudnoći predstavlju kompreks različitih vitamina i minerala koji se osigurati pravilan rast i razvoj ploda, placente i doprineti opštem zdravlju trudnice. U ovom periodu najvažniju ulogu ima suplementacija folnom kiselinom, posebno u prvom trimestru. U drugom i trećem trimestru, pored vitamina i minerala, važan je i unos omega 3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline umanjuju rizik od prevremenog porođaja i važne su za pravilan razvoj vida. 

 

Posle porođaja i u toku dojenja su takođe povećane potrebe u pogledu vitamina i minerala, a posebno kalcijuma pa je važno obezbediti njegov unos kako bi se očuvalo zdravlje kostiju. 

 

Osim dojilja, povećane potrebe za kalcijumom se javljaju i u menopauzi. U ovom periodu je važan dovoljan unos kalcijuma i vitamina D zbog prevencije osteoporoze i osteomalacije. 

Brojni simptomi prate menopauzu a fitoestrogeni koji se nalaze u brojnim preparatim pomažu u otklanjanu tegoba kao što su naleti vrućine, ali takođe imaju pozitivan uticaj na metabolizam lipida, koštanog tkiva a pozitivno deluju i na izgled kože. 

 

Slabi nokti, opadanje kose, i loš izgled kože su problem mnogih žena, i u tom slučaju se preporučuje suplementacija preparatima bogatim biotinom, kompleksom vitamina B, kolagenom i cinkom

 

Raznovrsta i izbalansirana ishrana je osnov unosa neophodnih nutrujenata, a suplementi se koriste kao pomoć u očuvanju zdravlja, naročitno  u toku povećanih potreba za određenim vitaminom ili mineralom.

 

mr ph Marina Andrić