Facebook

UZROCI NEPLODNOSTI KOD ŽENA

Novi život nastaje kada jajna ćelija biva oplođena spermatozoidom. Ovulacija predstavlja oslobađanje jajne ćelije iz jednog od jajnika i dešava se oko 14. dana ciklusa.
Jajna ćelija se ubacuje u susedni jajovod i ide prema materici. Ako se jajna ćelija oplodi na svom putu, ona se zadržava u sluznici materice (endometrijumu) i tada počinje trudnoća.

Mesečna šansa da mladi plodni par začne je približno 25%. Ako ne dođe do trudnoće nakon 12 meseci pokušavanja, to može biti znak da postoji problem sa plodnošću.

 

trudnoca

 

Problem sa plodnošću

Otprilike jedan od šest parova doživljava poteškoće sa začećem. U većini slučajeva, paru se može pomoći pomoćnim reproduktivnim tehnologijama.

Otprilike jedna trećina uzroka neplodnosti potiče od žene, jedna trećina od muškarca, a u jednoj trećini slučajeva oba partnera imaju problem sa plodnošću. Nije pronađen uzrok kod otprilike jednog od 10 parova koji su ispitani na neplodnost. Ovo se zove „neobjašnjiva“ ili „idiopatska“ neplodnost.

U današnje vreme ljudi dobijaju decu kasnije u životu nego ranije, te neplodnost povezana sa godinama pogađa sve veći broj žena i muškaraca. Način života takođe utiče na plodnost.

 

Uzroci ženske neplodnosti

Ženska neplodnost može biti posledica:

 • Problema sa ovulacijom
 • Sindroma policističnih jajnika (PCOS)
 • Problema sa jajovodima
 • Problema sa matericom
 • Endometrioze

 

Problemi sa ovulacijom uzrokuju neplodnost kod žena

Menstrualni ciklus se odvija pomoću nekoliko žlezda i njihovih hormona koji rade u harmoniji. Da bi došlo do ovulacije, deo mozga koji se zove hipotalamus podstiče obližnju hipofizu da luči hormone koji pokreću jajnike u kojima sazreva jajna ćelija. Nepravilni ili odsutni ciklusi ukazuju na to da ovulacija može biti nepravilna ili odsutna.

Starost žene je značajan faktor plodnosti. Šansa za trudnoću za ženu od 40 godina je samo 5% po menstrualnom ciklusu. Smatra se da su uzrok starenje i manji kvalitet jajnih ćelija.

Žena se rađa sa čitavim zalihama jajnih ćelija, a kako vreme prolazi, one postaju sve manje održive. Druge poteškoće za žene starije od 40 godina uključuju povećan rizik od pobačaja i genetske abnormalnosti kod nerođene bebe.

Sindrom policističnih jajnika koji uzrokuje neplodnost kod žena

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najčešće hormonsko stanje koje pogađa žene u reproduktivnim godinama. Otprilike jedna od sedam žena ima PCOS koji može izazvati niz simptoma, uključujući neredovne menstruacije i otežati ženi da zatrudni. PCOS je uglavnom posledica hormonske neravnoteže, a ne bolesti jajnika.

Problemi sa jajovodima koji uzrokuju žensku neplodnost

Jajna ćelija biva oplođena na svom putu niz jajovod. Začepljen ili oštećen jajovod može sprečiti da se jajna ćelija sretne sa spermatozoidom.

Problemi sa matericom uzrokuju neplodnost kod žena

Oplođeno jaje se implantira u sluzokoži materice. Neka stanja u materici mogu ometati implantaciju uključujući:

 • Fibroide - nemaligni tumori unutar materice
 • Polipe - male izbočine koje rastu iz sluzokože materice


Problemi sa grlićem materice uzrokuju neplodnost kod žena

Na vrhu vagine nalazi se vrat ili ulaz u matericu, koji se naziva grlić materice. Ejakulirana sperma mora da putuje kroz grlić materice da bi stigla do materice i jajovoda.

Cervikalna sluz je u vreme ovulacije obično retka i vodenasta tako da pomaže spermatozoidima da plivaju kroz nju. Međutim, kod nekih žena cervikalna sluz je gusta i to može ometati spermatozoide da putuju.

Endometrioza koja uzrokuje neplodnost kod žena

Endometrioza je stanje u kojem ćelije iz sluznice materice (endometrijuma) migriraju u druge delove karlice ili van nje. Može oštetiti jajovode i jajnike i uticati na kretanje jajne ćelije i spermatozoida.

Čak i ako jajovodi i jajnici nisu oštećeni, endometrioza može uticati na oplodnju, rast embriona i implantaciju.

 

test-za-trudnocu

 

Dijagnoza ženske neplodnosti

Testovi i za ženu i muškarca rade se u cilju traganja za uzrokom neplodnosti. Testovi za ženu mogu uključivati:

 • Fizički pregled - uključujući istoriju bolesti
 • Testovi iz krvi - u svrhu provere prisustvo hormona ovulacije
 • Laparoskopija - hirurška procedura u kojoj se instrument ubacuje kroz mali rez na stomaku kako bi se pregledali reproduktivni organi
 • Ultrazvučni pregled - kako bi se proverilo prisustvo fibroida i drugih stanja.

 

Takođe će se analizirati sperma muškog partnera kako bi se uverilo da je plodan, no o tome možete pročitati u narednom članku.

 

Lečenje ženske neplodnosti

Opcije lečenja ženske neplodnosti zavise od uzroka, a u njih spada:

 • Hirurgija
 • Indukcija ovulacije (koristeći hormonski tretman)
 • Potpomognute reproduktivne tehnologije uključujući vantelesnu oplodnju (IVF).

 

Operacija

Ženska neplodnost može biti uzrokovana opstrukcijama u reproduktivnim organima. Neki od problema koji se mogu rešiti operacijom jesu:

 • Fibroidi - nemaligni tumori koji rastu unutar materice
 • Polipi - male izbočine koje rastu iz sluznice materice endometrioza – rast tkiva endometrijuma izvan materice, koji može blokirati jajovode
 • Abnormalnosti materice - kao što je septum materice
 • Ciste jajnika - koje se mogu drenirati ili ukloniti.

 

Većina reproduktivnih operacija se izvodi pomoću laparoskopa (kroz abdomen) ili histeroskopa (kroz grlić materice i u matericu). Povremeno, to možda nije moguće iz različitih razloga i može biti neophodna otvorena operacija (hirurški rez u abdomenu).

Indukcija ovulacije za žensku neplodnost

Neredovni ili odsutni ciklusi obično znače da je ovulacija takođe nepravilna ili odsutna. Ovulacija se može izazvati nizom lekova u obliku tableta ili injekcija. Oralni lekovi kao što je klomifen citrat (klomid, serofen) mogu povećati oslobađanje hormona iz mozga koji stimulišu ovulaciju.

Injekcioni oblici hormona koji podstiču jajnike da sazrevaju i oslobađaju jaje, takođe se mogu koristiti za stimulaciju ovulacije. Odgovor na hormone se pažljivo prati testovima krvi i ultrazvukom.

Ponekad je odgovor na hormone koji se injektiraju previše, a to može izazvati stanje poznato kao sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS). Simptomi uključuju edem (zadržavanje tečnosti), bol u stomaku i nadimanje. Redovni testovi krvi se koriste za fino podešavanje doze i minimiziranje rizika od OHSS-a.

Potpomognute reproduktivne tehnologije uključujući vantelesnu oplodnju (IVF)

Potpomognute reproduktivne tehnologije (ART) je termin koji se koristi za procedure koje uključuju vađenje jajnih ćelija iz jajnika i rukovanje jajima i spermom u laboratoriji. Uključuje in vitro oplodnju (IVF) i intracitoplazmatsku injekciju sperme (ICSI), koja se koristi kada postoji muški uzrok neplodnosti. ART uključuje hormonsku stimulaciju da bi jajnici proizveli nekoliko jajnih ćelija, a ne ono koje normalno sazreva svakog meseca. Kada su jaja 'spremna', izvlače se ultrazvučnom procedurom.

U slučaju IVF jajne ćelije se mešaju sa spermom muškog partnera ili donora, a u slučaju ICSI svako jaje se ubrizgava sa jednom spermom. Dva do 5 dana kasnije, embrion se prenosi u matericu žene pomoću tanke cevčice koja se ubacuje kroz grlić materice. Ako postoji više od jednog embriona, oni se mogu zamrznuti za buduću upotrebu.

Rizici potpomognutih reproduktivnih tehnologija

Problemi povezani sa upotrebom potpomognutih reproduktivnih tehnologija uključuju:

 • Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS)
 • Povećana učestalost višestrukih trudnoća
 • Povećan rizik od prevremenog porođaja i niske porođajne težine
 • Povećan rizik od porođaja carskim rezom.


Trudnoća nije uvek moguća i uprkos sofisticiranosti ovih tehnologija, oni ne garantuju trudnoću. Uspeh zavisi od niza faktora, uključujući razloge neplodnosti žene, njene godine i vrstu tehnologije koja se koristi.

 

Pored navedenih stanja, vrlo je bitno da li postoje i druge bolesti poput dijabetesa, gojaznosti ili nekih genetskih stanja. Za uspešno postizanje trudnoće treba tragati i za ostalim problemima, a ne samo reproduktivnim. Način života, počevši od adekvatne ishrane i unosa tečnosti, fizičke aktivnosti kao i mentalnog zdravlja, vrlo su bitne stavke za postizanje i adekvatno održavanje same trudnoće.

 

 

 

Neki od proizvoda koje preporučujemo:

ORTHOMOL Natal 30 doza

Inofolic Combi HP 30 kapsula

Inofolic Plus 30 kapsula

Ferticure 30 kesica

Premium Mix Maca 60. kapsula

Solgar - Prenatal Nutrients 60 tableta

PROFERTIL Female 84+84 kapsula


 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde