SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA I PLODNOST

Sindrom policističnih jajnika(PCOS) je stanje koje utiče na nivo hormona kod žena.
Žene sa PCOS-om proizvode veće količine muških polnih hormona od normalnih(kora nadbubrega proizvodi muške polne hormone kod oba pola i to je normalno stanje). Ova hormonska neravnoteža dovodi do toga da žene sa PCOS-om imaju neredovnu menstruaciju i propratne simptome.

PCOS takođe izaziva pojačanu maljavost na licu i telu kao i njen gubitak na vlasištu tj. ćelavost, o kojoj smo pričali u nekom prethodnom članku. Sindrom policističnih jajnika može doprineti i dugoročnim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes i bolesti srca. Kontraceptivne pilule, kao i lekovi za dijabetes, mogu pomoći u popravljanju hormonske neravnoteže i simptoma ovog sindroma.


Pročitajte više kako bi saznali više o mogućim uzrocima PCOS-a, ali mogućim posledicama ukoliko se ne drži pod kontrolom.

 

ŠTA JE PCOS ?

PCOS je problem sa hormonima koji pogađa žene tokom reproduktivnog perioda(okvirno od 15 do 45 godine). Oko 15 procenata žena u ovoj starosnoj grupi ima PCOS. Mnoge žene iako imaju sindrom policističnih jajnika, to ne znaju. Studije su pokazale da čak 50 procenata žena koje imaju ovaj sindrom, nemaju dijagnozu.

PCOS utiče na jajnike žene. Pored toga što su reproduktivni organi koji proizvode estrogen i progesteron - hormone koji regulišu menstrualni ciklus, jajnici takođe proizvode malu količinu muških hormona zvanih androgeni.

Jajnici oslobađaju jajne ćelije i ovaj proces odvija se jednom mesečno i naziva se ovulacija. Folikul-stimulišući hormon(FSH) i luteinizirajući hormon(LH), koji se proizvode u hipofizi, kontrolišu ovulaciju. FSH stimuliše jajnik da proizvede folikul - kesicu koja sadrži jajnu ćeliju - a zatim LH pokreće jajnik da oslobodi zrelo jaje.

 

Kod PCOS-a, male vrećice ispunjene tečnošću rastu unutar jajnika. Upravo nam to govori i sam naziv stanja - policistični jajnici. Ove kese su zapravo folikuli, od kojih svaki sadrži nezrelu jajnu ćeliju. Jajne ćelije nikada ne sazrevaju dovoljno da izazovu ovulaciju, a nedostatak ovulacije menja nivoe estrogena, progesterona, FSH i LH. Nivo progesterona je niži nego obično, dok je nivo androgena viši nego inače. Dodatni muški hormoni ometaju menstrualni ciklus, tako da žene sa PCOS-om imaju manje menstruacija nego obično, što može uticati na plodnost i samo začeće.


zdrav_i_cistican_jajnik

 

SIMPTOMI I DIJAGNOZA

Neke žene počinju da primećuju simptome već u vreme prve menstruacije, dok druge otkrivaju PCOS tek nakon gojenja ili problema sa začećem. Uobičajeni simptomi PCOS-a su:

 • Nepravilne menstruacije. Nedostatak ovulacije sprečava da se sluzokoža materice obnavlja svakog meseca. Neke žene sa PCOS-om dobiju manje od osam menstruacija godišnje ili ih uopšte nemaju
 • Jako krvarenje. Sam ciklus traje duže, tako da menstruacije mogu biti obimnije i bolnije nego inače.
 • Maljavost. Više od 70 odsto žena sa ovim stanjem imaju pojačane malje na licu i telu. Ovo stanje pojačane maljavosti kod žena se naziva hirzutizam.
 • Bubuljice. Muški hormoni mogu učiniti kožu masnijom i izazvati pojavu bubuljica na na područjima kao što su lice, grudi i gornji deo leđa.
 • Dobijanje na težini. Više od polovine žena sa PCOS-om ima problem sa prekomernom težinom.
 • Muški tip ćelavosti. O njemu smo pričali u ovom članku.
 • Hiperpigmentacija. Tamne mrlje na koži mogu se formirati u naborima na telu poput onih na vratu, u preponama i ispod grudi.
 • Glavobolje. Hormonske promene mogu izazvati glavobolju kod nekih žena.
 • Anksioznost i depresija

 

Pored raznolikih simptoma, izdvojićemo tri glavne karakteristike PCOS-a:

 • ciste u jajnicima
 • visok nivo muških polnih hormona
 • neredovne menstruacije ili njihov izostanak

 

Dijagnoza sindroma policističnih jajnika se najčešće postavlja kada su kod žene prisutne makar dve gore navedene stavke, tj. simptoma. 

 

UZROCI

Ne zna se definitivan uzrok PCOS-a, ali se veruje da visoki nivoi muških hormona sprečavaju jajnike da proizvode hormone i normalno stvaraju jajne ćelije.
Ovi činioci povezani su sa prekomernom proizvodnjom androgena:

 • Genetika - studije pokazuju da se PCOS češće javlja u pojedinim porodicama, što znači da ukoliko vaša majka, sestra, ili baka imaju ovo stanje, postoji veća verovatnoća da ćete ga i vi razviti nego žene kod kojih niko u porodici nije imao PCOS. Moguće je da mnogi geni, a ne samo jedan, doprinose nastanku ovog stanja, što predstavlja poligensko nasleđivanje.
 • Insulinska rezistencija - do 70 procenata žena sa PCOS-om ima i insulinsku rezistenciju, što znači da njihove ćelije ne mogu pravilno da koriste insulin, tj. otporne su na njegovo dejstvo. O ovome smo pričali u prethodnom članku. I gojaznost i insulinska rezistencija mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2, što je usko povezano sa PCOS-om.
 • Upala - žene sa PCOS-om često imaju povećan nivo CRP-a(marker upale) u svom telu. Prekomerna težina takođe može doprineti upali. Studije su povezale povišen nivo CRP-a sa višim nivoima androgena.

 

PCOS

 

TRUDNOĆA I PCOS

PCOS remeti normalan menstrualni ciklus i otežava samo začeće. Nešto više od polovine žena sa PCOS-om ima probleme sa plodnošću, no to ne mora biti slučaj i kod vas.

 

Ovo stanje takođe može povećati rizik od komplikacija u trudnoći, gde žene sa PCOS-om imaju dva puta veće šanse za prevremen porođaj od žena koje nemaju ovo stanje. Takođe, javlja se veći rizik od pobačaja, visokog krvnog pritiska(preeklampsije) i gestacionog dijabetesa.

Ukoliko imate problema sa gojaznošću i dijabetesom, gubitak težine i regulisanje nivoa šećera u krvi može poboljšati vaše šanse za zdravu trudnoću.

 

Bilo da radite na proširenju porodice ili ne, ukoliko posumnjate na ovo stanje javite se lekaru, kako bi se pravovremeno sprovela adekvatna terapija, najčešće kontraceptivnim pilulama, ali nekad i drugim medikamentima. Posetite lekara ukoliko primetite nešto od sledećeg:

 • Imate izostanak menstruacije, a niste u drugom stanju
 • Imate simptome PCOS-a, koje smo pominjali u poglavlju o simptomima
 • Pokušavate da zatrudnite više od godinu dana
 • Imate simptome dijabetesa, kao što su prekomerna žeđ ili glad, zamagljen vid ili neobjašnjivi gubitak težine.
 • Ukoliko su vam menstruacije neredovne ili ih nema i pokušavate da zatrudnite, nemojte čekati 12 meseci da posetite lekara


Takođe, imajte na umu da ako ne želite da zatrudnite, neredovne menstruacije ili njen izostanak nisu same po sebi kontracepcija.
Bitno je znati da je trudnoća moguća čak i ukoliko su ciklusi neredovni ili izostaju.
 

Promena načina života jeste prvi korak koji treba preduzeti u tretiranju sindroma policističnih jajnika, i najčešće daje dobre rezultate čak i bez terapije, i dovoljan je kod većine žena, uz redovne preglede koji se podrazumevaju. Kada kažemo zdrav način života mislimo na adekvatnu ishranu, eventualnu suplementaciju, izbegavanje stresa, ali i jako važnu fizičku aktivnost. Izbegavanje pušenja i šećera, utiče povoljno na kardiovaskularni sistem i na insulinsku rezistenciju, a oni su faktori veoma povezani sa PCOS. Istraživanja su pokazala da trudnoća sama po sebi pozitivno utiče na sindrom policističnih jajnika, ali svakako da i tokom i nakon nje treba pratiti ponašanje organizma zbog velike mogućnosti vraćanja tegoba, odnosno ovog hormonski posredovanog stanja.

 

 

Neki od proizvoda koje preporučujemo:

Fertility Aid MD za žene 60 tableta

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde