Facebook

ŠTA JE TO SPF I ZBOG ČEGA NAM JE VAŽAN ?

Razumevanje važnosti korišćenja kreme za sunčanje može da podstakne kako odrasle tako i decu da redovno koriste kreme sa SPF-om. Zašto se toliko priča o njoj i zbog čega je krema za sunčanje važna ? U daljem tekstu možete videti koje su prednosti korišćenja kreme za sunčanje i zašto bi ona trebalo da postane deo vaše svakodnevne rutine, a ne samo za vreme sunčanja na moru ili bazenu.

 

krema-za-suncanje

 

Zašto je krema za sunčanje važna ?

Važnost kreme za sunčanje može se objasniti u samo nekoliko reči.

Ona štiti vašu kožu od sunca. Sunce proizvodi prirodnu energiju u obliku ultraljubičastih (UV) zraka koji mogu oštetiti kožu. Postoje dve vrste UV zraka koje uzrokuju različite vrste oštećenja ako je previše izloženosti:

  • Ultraljubičasto A (UVA) - povezano sa preranim starenjem kože
  • Ultraljubičasto B (UVB) - povezano sa opekotinama od sunca

 

Spoljni sloj naše kože sastoji se od ćelija koje sadrže pigment koji se zove melanin. On pomaže u zaštiti naše kože od sunčevih zraka. Međutim, previše izlaganja ultraljubičastim zracima uzrokuje to da ove ćelije potamne, a zatim opadaju. Krema za sunčanje deluje kao štit za ćelije naše kože. Ova oštećenja mogu biti u obliku:

  • Intenzivnih ili čestih opekotina od sunca
  • Puknutih krvnih sudova u koži
  • Prevremenog starenja kože koje uzrokuje bore
  • Raka kože

 

Provođenje vremena na suncu, bez obzira na tip kože, dovodi vas u veći rizik od oštećenja izazvanog suncem. Bitno je napomenuti da su sunčevi zraci neophodni za normalno funkcionisanje našeg organizma, te da umereno izlaganje ima više koristi nego štete, te nemojte uskraćivati ni sebi ni deci ono što je prirodno. Upravo zbog toga što je i prirodno da budemo izloženi suncu, radi se na tome da se poveća bezbednost prilikom izlaganja, a ne promoviše izbegavanje sunca uopšte. Bitno je to da kada birate kremu za sunčanje, potražite reči „široki spektar“ - to znači da će vaša krema za sunčanje zaštititi vašu kožu od UVA i UVB sunčevih zraka.

 

Šta je SPF i zbog čega je važan ?

Sredstva za zaštitu od sunca na svom pakovanju imaju broj koji označava nivo SPF (obično 15, 30, 50 itd.). SPF je skraćenica za faktor zaštite od sunca (sun protection factor) i njegov broj se odnosi na to koliko dugo će vaša koža biti zaštićena od opekotina ako se nanese krema za sunčanje. Na primer, ako nanesete SPF 30, vaša koža će biti zaštićena 30 puta duže nego onda kada ne nosite kremu za sunčanje.

Iako to znači da ste tehnički zaštićeni određeno vreme, generalno se preporučuje da ponovo nanesete kremu za sunčanje širokog spektra svaka dva sata radi garantovane zaštite.

Većina zdravstvenih radnika preporučuje nošenje minimalnog SPF 15 čak i kada je oblačno vreme napolju, no to nije imperativ.

 

suncanje

 

Šta se dešava ako ne koristite kremu za sunčanje ?

Odgovor je prilično jednostavan: svoju kožu ćete izložiti povećanom riziku od bolnih opekotina od sunca, prevremenih bora, tamnih fleka - hiperpigmentacije. Takođe. povećavate rizik za nastanak raka kože.

Rak kože, zajedno sa opekotinama od sunca i preranim starenjem, mogu se umanjiti jednostavnim aplikovanjem kreme za sunčanje kada ste napolju. Zaštita vaše kože od navedenih stanja je dovoljan razlog zašto treba da nosite kremu za sunčanje svaki put kada se sunčate, kao i tokom letnjih dana za dnevne varijante koje iziskuju izlaganje kože lica, dekoltea i šaka suncu.

 

Kao i za sve u životu, i mišljenja o samoj kremi za sunčanje su podeljena. Neki smatraju da se previše koristi, dok drugi da se premalo koristi u populaciji. Da biste osigurali zdravlje vaše kože smanjite izloženost suncu u kritičnim časovima, kada je ono najjače, u periodu od 11 do 16h. Aplikujte kremu za sunčanje, ali ne preterujte sa njenim nanošenjem, već osigurajte samo to da je ona pokrila površinu kože. Jedite hranu bogatu beta karotenom i omega masnim kiselinama i ne zaboravite da unosite dovoljno tečnosti. Preduzmite što više koraka u zaštiti i uživajte u odmoru.

 

 

Neki od proizvoda koje preporučujemo:

Bioderma Photoderm Max SPF 50+ Familiy Milk 250ml

A-Derma Protect Stik Spf50+ 8gr

Bioderma Photoderm mleko SPF50+ 200ml

Lerbolario PICCOLOSOLE dečija krema za sunce SPF30 125ml

Top Ten Carotene Sun Duo SPF 20/40, 200+100 ml

Avene B-Protect SPF 50+

Avene Réflexe solaire SPF 50+

Avene Sun dečiji sprej SPF50+ 200ml

Eucerin SENSITIVE PROTECT zaštita osetljive kože od sunca SPF30

Eucerin SENSITIVE PROTECT dečiji sprej za sunce SPF 50+

 

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu

Video na ovu temu možete pogledati ovde