Facebook

KREME I ULJA ZA SUNČANJE

Izlaganje suncu preko cele godine, a posebno preko leta, je nezaobilan proces neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Tokom hladnijih meseci sunčevo zračenje je slabije i tada se ne govori mnogo o preparatima za zaštitu od sunca, ali od proleća ta tema postaje aktuelna. Bilo da ste od onih koji se izlažu suncu minimalno, ili spadate u grupu onih koji ne znaju za hlad, dalji tekst će vam biti od pomoći.

 

SPF

Faktor zaštite od sunčevih UVB zraka predstavlja SPF. On se na tržištu kreće od najnižeg faktora koji je tu oko 5, pa sve do 50. On može ići i ka većim vrednostima, što povećava zaštitnu funkciju, i označava se kao SPF 50+, ali i u određenoj meri smanjuje produkciju melanina i samo tamnjenje kože. Zaštitna uloga bazira se na smanjenju apsorbcije sunčevih zraka, pri čemu SPF 30 propušta 3% UVB zraka, a SPF 50 2%. Praktično je između SPF 30 i 50 je mala razlika, ali UVA zaštita može biti značajnija.

 

SPF_i_koža

 

PREPARATI ZA SUNČANJE

Preparati za sunčanje se razlikuju prema nameni i mogu ići u pravcu povećanja nivoa zaštite - kreme za sunčanje, ili u pravcu povećanja apsorbcije UV zraka što odgovara uljima i marmeladama za sunčanje.

 

KREME

Predstavljaju najbolju zaštitu od sunca, jer u sebi sadrže SPF najčešće ne manji od 20 ili 30, iako se lako nanose neophodno ih je dobro razmazati. Savetuje se nekoliko aplikovanja u toku dana, najbolje na svaka 2h, dok naravno traje izloženost suncu.

Postoje dve vrste krema:

  • Hemijske - pogodne jer su lako razmazive, koža ih upije i one umesto kože apsorbuju sunčevo zračenje i na taj način je štite. Ovu vrstu kreme je neophodno naneti bar 20 minuta pre izlaganja suncu
  • Fizička - sastav ovih krema je na bazi zink oksida i titanium dioksida. Za razliku od hemijskih krema, fizički tip ne apsorbuje UV zračenje već ga fizički odbija, kako i sam naziv kaže

ULJA

Ulja se po pravilu prave tako da imaju niži SPF ili ga uopšte nemaju. Svojom strukturom, ulja pojačano privlače sunčeve zrake, što ubrzava proces tamnjenja, ali i povećava šanse da koža pocrveni ili izgori. S ovim saznanjem, osobe svetlije puti posebno treba da vode računa ukoliko koriste ulja za sunčanje, jer na već osetljivoj koži njihovo aplikovanje može izazvati još veće oštećenje. I prirodna ulja, od kojih se posebno izdvaja maslinovo, kokosovo i suncokretovo ubrzavaju proces tamnjenja kao i preparati ulja za sunčanje, ali oni su sebi ne sadrže SPF.

Pri odabiru ulja savetuje se korišćenje onih sa zaštitnim faktorom, što najčešće iznosi negde oko 15. 

 

MARMELADE

Marmelade kao relativno nova pojava na tržištu, zaokupirale su pažnju onih koji vole sunčanje i taman ten. Kod krema za sunčanje fokus je bio na zaštiti, a ovde je priča potpuno drugačija. One su bogate mirisnim uljima, vitaminom E, ali nemaju u sebi SPF. Čvršće su konzistencije nego ulja, lepšeg mirisa i praktično predstavljaju njihovu naslednicu. 

preparati_za_sunčanje

Krajnji cilj je uvek zdravlje, a koža nakon izlaganja suncu pored lepog tena, može postati sklona perutanju, pa čak i pucanju, što nije lepo zar ne ? Zato se pored umerenog izlaganja, zaštitnih krema sa SPF-om, savetuje i hidratacija. Hidratantni preparati, obogaćeni alojom, pantenolom i vitaminima A, B i D, spašavaju stvar čak i ukoliko ste ostali nešto duže na suncu.


Ovo su neki od preparata koje preporučujemo za sunčanje:

Bioderma Photoderm Max SPF 50+ Familiy Milk 250ml
Top Ten Carotene Sun Dry Oil SPF 20 180 ml
Afrodita SUN CARE Marmelada 200ml

Kao i za hidrataciju:

Hedera Vita Pantenol Emulzija, 200ml

Top Ten Sun After Sun Panthenol krem 100 mlTamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu

Video na ovu temu možete pogledati ovde