KOLIKO JE ZAISTA ŠTETAN SOLARIJUM ?

Lep, bronzani ten je tema o kojoj se priča svakog leta. Najbži način da se on postigne je svakako korišćenje solarijuma. Solarijum kao uređaj koji emituje UV zračenje 5-6 puta jače nego podnevno sunce predmet je mnogih polemika. Na internetu se mogu pročitati različita mišljenja ljudi, no poenta je fokusirati se na neke opšte činjenice. Kako funkcioniše solarijum, u kojoj meri je štetan i koji preparati se preporučuju kod osoba koje ga posećuju su neka od pitanja o kojima će biti više reči u nastavku.

 

KAKO FUNKCIONIŠE SOLARIJUM ?

Emitovanje UVA zraka je osnovni mehanizam rada solarijuma. Za razliku od sunčevih zraka koji predstavljaju mešavinu UVA i UVB zračenja, solarijum je izmišljen tako da se bazira isključivo na emisiji UVA zraka koji su odgovorni za produkciju melanina(pigment koji smo pominjali u blogu o hiperpigmentaciji).
UVA zraci su nam praktično zaslužni za ten, dok su UVB zraci oni koji stvaraju opekotine i opominju nas da smo bili previše izloženi suncu. Odsustvo UVB zraka u solarijumu, tj. njihovo svođenje na minimum je opasno zbog toga što se dobija preplanuli ten, a pravo oštećenje kože nije vidljivo.

 

Solarijum


U KOJOJ MERI JE ŠTETAN ?

Kao što je pomenuto, ultraljubičasto zračenje iz lampi solarijuma je nekoliko puta jače od onog koje emituje sunce u podne. Generalno se savetuje izbegavanje sunca u periodu podneva i samim tim bi bilo nelogično savetovati ljude da se sunčaju u solarijumu. Samo sunčanje u solarijumu ubrzava starenje kože, pojavu fleka mladeža(nevusa), kao i šanse za nastanak raka kože.


RIZIČNE GRUPE

U suštini svi koji pribegavaju upotrebi solarijuma se izlažu riziku, no izdvojićemo posebne slučajeve kojima se to zaista ne preporučuje:

  • Osobama svetle puti
  • Onima sa mnogo mladeža
  • Trudnicama i dojiljama
  • Kod onih koji su imali rak kože ili im je neko u porodici bolovao
  • Tokom primene fotosenzitivnih lekova(pojačavaju osetljivost kože)

Ukoliko pak i pored preporuka za izbegavanje solarijuma, neko ipak preferira njegovo korišćenje, postoje određeni saveti za pravilno sunčanje:

  • Korišćenje zaštitnih naočara što sprečava oštećenje očiju
  • Pravljenje pauza između dva sunčanja minimum 48h
  • Broj godišnjih sunčanja ne treba da bude preko 60, što je u proseku jednom nedeljno

Preparati_za_hidrataciju

Nakon izlaganja kože suncu, kao i veštačkim UV zracima, jako je bitna dobra hidratacija kože, a ovo su neki od preparata koje preporučujemo:

Pantenol 9% Pena, D- Panthenol + Aloe Vera, Alantoin, Vitamin E
A-Derma Protect AH obnavljajući losion posle sunčanja 250ml
AVENE SUN KREM-GEL POSLE SUNČANJA 200ML
Sebamed After sun balzam 150ml


 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde