HIPERPIGMENTACIJA - TAMNE FLEKE NA KOŽI

Koža, kao najveći organ na ljudskom telu svakodnevno je izložena dejstvu spoljne sredine. Sunčevi zraci koliko mogu biti korisni za naš organizam toliko mogu ostaviti i posledice po njega.

Letnji meseci su sve bliže, a samim tim je i sve češća tema ujednačen ten ali i one neželjene tamne fleke koje predstavljaju hiperpigmentaciju.
Iako je najčešće povezujemo sa dejstvom sunca, mogu nastati i pod dejstvom drugih faktora.

 

Hiperpigmentacija

 

ŠTA JE HIPERPIGMENTACIJA ?

Hiperpigmentacija nije bolest, vec termin kojim se opisuje promena boje kože ka tamnijoj koja može zahvatati manje ili veće delove tela i javlja se u vidu:

  • malih fleka
  • većih fleka koje prekrivaju odredjene delove tela
  • one koje zahvataju čitavo telo


VRSTE HIPERPIGMENTACIJE ?

  • sunčeve pege koje nastaju kao posledica delovanja sunčevih zraka i javljaju se na delovima tela koji su češće izloženi suncu, poput lica, vrata i ruku
  • postinflamatorna hiperpigmentacija nastaje nakon traume kože, tj. povrede ili upale i tipičan primer jesu akne
  • melazma je posledica hormonskih promena u organizmu koje delovanje sunčevih zraka još više pogoršava; češće su kod žena, posebno u trudnoći i zahvataju predeo stomaka i lica(posebno regiju nosa, gornje usne i obraza)


KAKO NASTAJE HIPERPIGMENTACIJA ?

Pre nego što objasnimo način nastanka, moramo spomenuti ulogu melanina u našem organizmu. Melanin je tamni pigment koji ima protektivnu ulogu i nalazi se u koži i očima i štiti nas od sunčevih zraka tako što upija sunčevu energiju.
Hiperpigmentacija je posledica pojačanog stvaranja melanina u koži od strane ćelija melanocita, najčešće pod dejstvom sunca, što izaziva tamnjenje kože.

 

 

KOJE NAMIRNICE IZBEGAVATI, A KOJE SE PREPORUČUJU ?

Namirnice koje u sebi sadrže estrogen, poput sojinih proizvoda, lanenog semena ili leblebija mogu pogoršati hiperpigmentaciju.

 

Sveže voće i povrće se su dobri za sve, a posebno se preporucuju za redukovanje melanina a samim tim i tamnih fleka na telu. Citrusi poput limuna i pomorandže kao i zeleno povrće u koje spada spanać i brokoli su možda i najbolji izbor za prirodno redukovanje neželjenog pigmenta.

 

Krema_za_kožu


PREVENCIJA I LEČENJE

Nije uvek moguće sprečiti pojavu hiperpigmentacije, kao na primer kod osoba sa hormonskim disbalansom ili onih koji imaju genetsku predispoziciju, ali možemo koliko toliko voditi računa o izlaganju sunčevim zracima, posebno u letnjim mesecima kada je ono najizraženije.

Saveti su:

  • korišćenje spf, odnosno krema sa faktorom zaštite od sunca; savetuje se faktor zaštite ne manji od 30
  • redukovanje izlaganja suncu; izbegavanje direktnog dejstva sunca u periodu kada je ono najjače(najčešće od 10 do 16h)
  • koristiti laganu odeću i prekriti kožu kako bi koža ostala zaštićena

 

Lečenje se pak odvija tako što se leči uzrok koji je doveo do same hiperpigmentacije, a ukoliko je on nepoznat postoje određeni preparati koji dovode do poboljšanja.

Naša preporuka su sledeći proizvodi:
Za prevenciju
Eucerin anti-pigment dnevna krema sa SPF
Eucerin anti-pigment noćna krema

Eucerin Sun Sensitive protect 50ml

Avene Sun fluid SPF 50+ 50ml


Za lečenje
Fadeout original krema protiv tamnih fleka i pega

 

Tamara Ember, studentkinja opšte medicine Univerziteta u Novom Sadu

Video na ovu temu možete pogledati ovde