PREPARATI ZA SAMOPOTAMNJIVANJE

U prethodnim blogovima govorili smo o tome koliko je štetno direktno izlaganje suncu bez korišćenja SPF-a kao i posećivanje solarijuma. Da bi se postigao bronzani ten, na zdrav i brz način, ljudi pribegavaju upotrebi preparata za samopotamnjivanje, a njihova prednost je ta što su potpuno bezbedni za upotrebu.


KAKO FUNKCIONIŠU OVI PREPARATI ?

Preparati za samopotamnjivanje se baziraju na jedinjenju koje se naziva dihidroksiaceton ili skraćeno DHA. Losioni mogu da sadrže i do 15% ovog jedinjenja, ali se u slobodnoj prodaji najčešće nalaze oni sa 5% DHA. Što je veći procenat jedinjenja u preparatu veće su šanse da se pojave fleke prilikom aplikacije proizvoda. I kako dihidroksiaceton zapravo boji kožu ? Sve se zasniva na interakciji između DHA i mrtvih ćelija kože. DHA reaguje sa aminokiselinama u mrtvim ćelijama kože i formira melanoidine, hemijsko jedinjenje koje vizuelno daje tamnu prebojenost koži. Za razliku od sunčevog zračenja i solarijuma ovde nema produkcije melanina.

 

Nijanse_kože

Efekti nisu vidljivi odmah po primeni preparata, već je neophodno čekati 2 do 4h,a proces formiranja tena može trajati i do 3 dana. Sam proces nanošenja preparata neophodno ponavljati na 7 do 10 dana zbog toga što se mrtve ćelije kože gube perutanjem i otpadaju, što sa sobom nosi i boju.

 

KAKO PRIPREMITI KOŽU I NANETI PREPARAT ?

Pre celog postupka pripreme kože i nanošenja preparata, jako je bitno odabrati odgovarajuću nijansu da bi se postigao što prirodniji ten. Ukoliko niste sigurni, uvek idite na svetliju opciju, jer će i ona svakako dati rezultat. Da bi ten nakon nanošenja preparata bio śto ujednačeniji i dugotrajniji bitno je uraditi sledeće:

 • Dobar piling kao prvi korak
 • Nakon pilinga neophodno je potpuno osušiti kožu
 • Nanošenje sredstva za samopotamnjivanje najbolje je raditi sa rukavicama da bi se izbegla prebojenost nabora između prstiju; samo nanošenje vrši se kružnim pokretima od stopala na gore; posebno voditi računa o tome da se ne uzme prevelika količina proizvoda, već isključivo onoliko koliko je dovoljno da se koža prekrije, a ne natopi
 • Na suvlje delove kože(laktovi, kolena) može se naknadno namazati hidratantna krema koja će omogućiti lepo upijanje

 

VRSTE PREPARATA ZA SAMOPOTAMNJIVANJE

Tretman potamnjivanja kože možete uraditi u specijalizovanim salonima gde se primenjuje već dobro razvijena Airbrush metoda i ona ukoliko se uradi kvalitetno svakako ima prednosti kao što su:

 • bolja preciznost
 • doziranje jačine boje
 • ten bez fleka

Jeftinija varijanta, koja moze itekako izgledati dobro kao i salonski tretman radi se u kućnim uslovima. Ovi preparati se mogu javiti u formi kao što je;

 • pena - najbrže razvijaju boju i dobro se razmazuju
 • losion - najrasprostranjeniji su na tržištu, razvijaju boju sporije od pene, ali daju najprirodniju nijansu; pogodni su za suvu kožu
 • ulje - daju najveći sjaj koži
 • kapi - dobre su jer omogućavaju lako doziranje boje, ali se izuzetno brzo suše na koži pa se samim tim ne preporučuju onima koji prvi put rade samopotamnjivanje, da ne bi došlo do pojave fleka


LOŠE STRANE OVIH PREPARATA

Iako izazivaju tamnjenje kože, nekoliko istraživanja je pokazalo da se javlja pojačana osetljivost kože na UV zrake nakon njihove primene. Zbog toga je najbolje koristiti preparate koji u sebi sadrže SPF(zaštitni faktor) koji štiti kožu od sunca. Ukoliko je pak nečiji izbor preparat za samopotamnjivanje bez SPF-a, on se može kombinovati sa običnom kremom sa SPF-om.

 

Krema

Ovo su neki od preparata koje preporučujemo:

Vichy CAPITAL SOLEIL hidratantno mleko za samopotamnjivanje 100ml

Ziaja losion za samopotamnjivanjeh tela SUBTLE BRONZE 300ml

Ziaja Cupuacu mleko za samopotamnjivanje kože 300ml

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu

Video na ovu temu možete pogledati ovde