HUMANI PAPILOMA VIRUS (HPV)

HPV infekcija je virusna infekcija koja obično uzrokuje izrasline na koži ili sluzokoži (bradavice). Postoji više od 100 vrsta humanog papiloma virusa (HPV), od kojih neke vrste HPV-a izazivaju bradavice, dok nekolicina može izazvati različite vrste karcinoma.

Većina HPV infekcija ne dovodi do nastanka karcinoma, no neke vrste genitalnog HPV-a mogu izazvati rak grlića materice (cerviksa). I drugi tipovi karcinoma, uključujući karcinom anusa, vagine, vulve, muških spoljašnjih polnih organa, kao i zadnjeg dela grla (orofaringealni), takođe mogu biti povezani sa HPV infekcijom.

Ove infekcije se prenose seksualnim putem ili kontaktom intimnih delova. Vakcine mogu pomoći u zaštiti od sojeva HPV-a koji najverovatnije izaziva genitalne bradavice i rak grlića materice.

 

papa_test

 

SIMPTOMI

U većini slučajeva, imuni sistem ljudskog organizma pobedi HPV infekciju pre nego što ona dovede do nastanka bradavica. Kada se bradavice pojave, one se razlikuju po izgledu i mestu javljanja, te u zavisnosti od vrste HPV-a mogu biti:

 • Polne bradavice. One se javljaju u vidu ravnih lezija, malih izbočina nalik karfiolu ili sitnih izbočina nalik stabljikama. Kod žena, genitalne bradavice se javljaju uglavnom na vulvi, ali se mogu pojaviti i blizu anusa, na grliću materice ili u vagini. Kod muškaraca, genitalne bradavice se pojavljuju na penisu i skrotumu ili oko anusa. Genitalne bradavice retko izazivaju nelagodnost ili bol, iako mogu svrbeti ili pokazivati osetljivost.
 • Obične bradavice. Obične bradavice se pojavljuju na telu kao grube, podignute kvrge i obično se javljaju na rukama i prstima. U većini slučajeva, obične bradavice su jednostavno ružne, ali takođe mogu biti bolne ili podložne povredama ili krvarenju.
 • Plantarne bradavice. Plantarne bradavice su tvrde, zrnaste izrasline koje se obično pojavljuju na petama ili duž stopala. Ove bradavice mogu izazvati nelagodnost, posebno prilikom oslanjanja na stopalo, odnosno stajanja ili hodanja.
 • Ravne bradavice. Ravne bradavice su lezije sa ravnim vrhom, blago podignute. Mogu se pojaviti bilo gde, ali kod dece je to obično na licu, kod žena na nogama, a muškarci imaju tendenciju da ih dobiju u predelu brade.

 

Skoro svi karcinomi grlića materice su uzrokovani infekcijom humanim papiloma virusom, ali može proći čak i 20 godina do razvitka raka. HPV infekcija i rani rak grlića materice obično ne izazivaju primetne simptome. Vakcinacija protiv HPV infekcije je najbolja zaštita, pored mera prevencije kojih se pojedinac može pridržavati,

 

Pošto rani rak grlića materice ne izaziva simptome, od vitalnog je značaja da žene rade redovne skrining testove kako bi otkrile bilo kakve prekancerozne promene na grliću materice koje potencijalno mogu dovesti do nastanka raka. Lekari preporučuju svim ženama koje su imale seksualni odnos da rade PAPA (Papanikolau) test jednom godišnje, a neki smatraju da ukoliko je dve godine za redom nalaz uredan, dovoljno test raditi na svake tri godine. Ženama preko 65 godina, savetuje se da rade test na svakih 5 godina, ukoliko su prethodni nalazi bili uredni.

 

UZROCI

HPV infekcija nastaje kada virus uđe u organizam, kroz posekotinu, ogrebotinu ili malu poderotinu na koži. Virus se prvenstveno prenosi kontaktom kože zdravog i obolelog.

Genitalne HPV infekcije se prenose seksualnim odnosom ili kontaktom zdrave kože i kože obolelog u genitalnoj regiji.

Ukoliko ste trudni i imate HPV infekciju sa genitalnim bradavicama, moguće je da vaša beba razvije infekciju.
Bradavice su zarazne, a one se mogu širiti na zdrave ljude direktnim dodirom bradavice.

 

FAKTORI RIZIKA I KOMPLIKACIJE

HPV infekcije su česte. Faktori rizika za HPV infekciju uključuju:

 • Broj seksualnih partnera. Što je više seksualnih partnera, veća je verovatnoća da ćete dobiti genitalnu HPV infekciju. Odnosi sa partnerom koji je imao više seksualnih partnera takođe povećava rizik.
 • Starost. Obične bradavice se javljaju uglavnom kod dece, dok su genitalne bradavice najčešće među adolescentima i mladim odraslim osobama.
 • Oslabljen imuni sistem. Ljudi koji imaju oslabljen imuni sistem su u većem riziku od HPV infekcije. Imuni sistem može biti oslabljen usled druge infekcije (na primer HIV infekcija) ili lekovima koji suzbijaju imuni sistem koji se koriste nakon transplantacije organa.
 • Oštećena koža. Područja kože koja su probušena ili otvorena su sklonija razvoju običnih bradavica.
 • Lični kontakt. Dodirivanje nečijih bradavica ili nenošenje zaštite pre kontakta sa površinama koje su bile izložene HPV-u – kao što su javni tuševi ili bazeni – može povećati rizik od infekcije HPV-om.

 

Komplikacije se javljaju u vidu:

 • Oralnih lezija i lezija gornjih disajnih puteva. Neke infekcije HPV-om uzrokuju lezije na jeziku, krajnicima, mekom nepcu ili u larinksu i nosu.
 • Rak. Određeni sojevi HPV-a mogu izazvati rak grlića materice. Ovi sojevi takođe mogu doprineti raku genitalija, anusa, usta i gornjih disajnih puteva kako kod žena tako i kod muškaraca.

 

virusna_bradavica

 

PREVENCIJA

Teško je sprečiti HPV infekcije koje izazivaju pojavu običnih bradavica. Ako imate jednu ili više običnih bradavica, možete sprečiti širenje infekcije i stvaranje novih bradavica tako što za početak nećete dirati bradavicu. Još jedna metoda prevencije jeste uklanjanje bradavica, različitim preparatima ili od strane lekara nekim drugim metodama.

Da biste smanjili rizik od infekcije HPV-om koje izazivaju plantarne bradavice, nosite papuče kada se tuširate na bazenima ili teratani.


Možete smanjiti rizik od razvoja genitalnih bradavica i drugih genitalnih lezija povezanih sa HPV-om, tako što ćete:

 • Birati niskorizične seksualne partnere
 • Imati jednog seksualnog partnera u datom periodu života
 • Manji broj seksualnih partnera znači manju verovatnoću da ćete se od njih zaraziti HPV-om, dok je kod većeg broja veća verovatnoća da je makar jedan nosilac infekcije
 • Korišćenje prezervativa, koji mogu smanjiti rizik od prenošenja HPV-a
 • HPV vakcine

 

Ginekološki pregled uz PAPA test i kolposkopiju, kao i urološki pregled kod muške populacije, kao mera prevencije trebali bi biti rutinski.
Preporučuje se rutinska vakcinacija protiv HPV-a za devojčice i dečake od 11 i 12 godina, iako se može dati već od 9. godine. Idealno je da devojčice i dečaci prime vakcinu pre nego što stupe u seksualni odnos, odnosno verovatnoći izloženosti HPV-u.


Jednom kada se neko zarazi HPV-om, vakcina možda neće biti tako efikasna ili uopšte neće delovati. Takođe, odgovor na vakcinu je bolji u mlađem uzrastu nego kod starijih osoba. Ako se daje pre nego što se neko zarazi, vakcina može sprečiti pojavu većine karcinoma grlića materice.
 

Saznanje o mogućim posledicama i načinu prenošenja HPV-a, nije s ciljem stvaranja averzije i straha od seksualnih odnosa. već je poenta informisati mlade i sprovesti adekvatne mere prevencije, kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja, kako ličnog, tako i zdravlja partnera. 

 

Neki od preparata koje preporučujemo:

Brđanski melem protiv virusnih bradavica

Wartner olovka za odstranjivanje bradavica 1.5ml

Wartner odstranjivač bradavica 50ml

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde

Više o HPV vakcini možete pročitati ovde