SUPLEMENTI CINKA

Svake godine se u vreme sezonskih respiratornih infekcija cink nađe u centru pažnje kao veoma moćan saveznik našeg imuniteta. Naime, cink pospešuje funkcionisanje ćelija imunog sistema i naučno je dokazano da cink smanjuje pojavu stomačnih virusa i infektivnih dijareja kod predškolske dece. Takođe, cink je, zajedno sa bakrom, neophodan za funkcionisanje na stotine enzima, uključujući i brojne prirodne antioksidanse. Cink ima izraženu ulogu i u održavanju dobre vitalosti – bez njega nema adekvatnog stvaranja proteina, što je posebno značajno za pravilan rast i razvoj deteta. On ujedno neguje i hrani lepotu iznutra, održavajući kosu i kožu zdravim i otpornijim na oštećenja.

 

Hrana bogata cinkom

Dnevne potrebe za unosom cinka nisu velike i iznose svega 8 mg/dan za žene, a 11 mg/dan za muškarce, dok je deci u proseku dovoljno oko 5 mg cinka dnevno. Veći deo potreba za cinkom čovek unese putem pravilne i raznovrsne ishrane. Osobama čija je ishrana bazirana na biljnim namirnicama često nedostaje cinka, jer ga organizam najefikasnije preuzima uz životinjske proteine.

 

Jedna porcija od 100 grama ostriga, 200 grama crvenog mesa ili 100 grama semenki bundeve će višestruko nadomestiti dnevne zahteve našeg tela za cinkom. Namirnice bogate cinkom su i iznutrice, jetra, jaja, mlečni proizvodi, jezgrasto voće i celo zrno žitarica. Odličan način za bolji unos cinka iz proizvoda od celog zrna jeste njhova priprema sa kvascem, koji će povećati iskoristljivost cinka u organizmu.


Hrana_bogata_cinkom

 

 

Ko sve može imati koristi od dodatnog unosa cinka?


Deca u periodu intenzivnog rasta zahtevaju dovoljno cinka za pravilan razvoj svih funkcija tela. U periodima sezonskih virusnih respiratornih i stomačnih infekcija, dodatan unos ovog minerala može koristiti i mladima i starima – cink će ojačati imuni sistem, sprečiti verovatnoću zaraze virusima, a ukoliko do infekcije ipak dođe, imunitet će se sa njom lakše izboriti. Vegani i vegeterijanci mogu imati i do 50% povećane potrebe za cinkom, jer se cink u biljnim namirnicama nalazi u obliku svojih soli fitata i oksalata, koje su slabo iskoristljive u čovekovom telu, pa se ovoj populaciji preporučuju dodatni izvori, odnosno, suplementi cinka.

 

Šta je na ovu temu imao da kaže dr Nestorović možete pročitati ovde.

 

Suplementi cinka

Suplementi cinka su danas dostupni u različitim farmaceutskim oblicima, a najčešće su to šumeće tablete, praškovi, tablete, kapsule i sirupi za imunitet. Veoma je popularan „direkt“ prašak koji se apsorbuje direktno sa jezika, bez vode. Pored jednostavnosti primene, ovim putem se skoro sva količina unetog cinka direktno apsorbuje u krv, bez prethodnog prolaska kroz stomak, creva i jetru. U ovakvim praškovima se često nalaze kombinacije sa svim ostalim zaštitnicima našeg imuniteta: vitaminom D, vitaminom C, selenom i bakrom. Prednost šumećih tableta cinka je jako brzo preuzimanje cinka iz stomaka u organizam. Za naše najmlađe osmišljeno je pogodno rešenje – male tablete za žvakanje sa cinkom sa voćnim aromama, kao i multivitaminski sirupi za imunitet sa cinkom.
Farmaceuti često savetuju jedan dobar trik za što bolju iskoristljivost cinka iz svih vrsta suplemenata, a to je: uneti ga nakon glavnog obroka koji je bogat belančevinama (meso, riba, iznutrice, mleko, jaja).

 

U našoj online apoteci možete kupiti cink tablete ili kapsule.

 


Da li se može preterati sa unosom cinka?

I za cink važi dobro staro pravilo – doza određuje da li će nešto biti lek ili će nam naškoditi. Prevelik unos cinka može da smanji preuzimanje bakra u organizam, što može imati nepovoljne posledice po kvalitet krvne slike. Gornja granica koju ne bi trebalo porekoračivati je 40 mg cinka dnevno za odraslu osobu. Količina cinka u suplementima za imunitet je obično tako podešena da jedna do dve doze zadovoljavaju dnevne potrebe, a kada se uzme u obzir i svakodnevni unos putem hrane, to je sasvim dovoljan dnevni unos ovog minerala.
 


mr ph. Jelena Đorđić