NAJBOLJI VITAMINSKI DODACI ZA JAČANJE IMUNITETA DETETA

Roditeljima gotovo ništa nije važnije od zaštite i zdravlja svoje dece. Bez obzira da li to bilo tokom letnjih meseci, na zimu ili pred polazak u školu, važno je da dečiji imuni sistem ostane jak i da dete bude što otpornije.

Određeni hranljivi sastojci i vitamini, zajedno sa zdravim načinom života, utiču dobro na imuni sistem vašeg deteta. Ponekad usled lošije ishrane i pada imuniteta, kolektiva poput vrtića ili škole, kao i sezonskih virusa može biti neophodno da se ishrana deteta pojača i da se u određenom vremenskom periodu imunitet potpomogne dečijim suplementima.
Dakle, za sve roditelje, evo kako da poboljšate imunitet vaše dece i kao i 5 vitamina za koje je naučno dokazano da deluju povoljno na imuni sistem.

 

imuni-sistem-deteta

 

Kako ojačati imuni sistem vašeg deteta ?

Zbog brzog rasta i razvoja, deci je potreban širok spektar vitamina i minerala. Ovi hranljivi sastojci su ključni za normalno funkcionisanje ćelija i izuzetno su bitni za njihov rast, energiju, pažnju, učenje i pamćenje.
Postoji nekoliko praktičnih načina da ojačate imuni sistem vašeg deteta i pomognete detetu da bude zdravo tokom cele godine, kao što je omogićavanje kvalitetnog sna i praktikovanjem fizičke aktivnosti. Stručnjaci se slažu da je najbolji način da deca dobiju hranljive materije koje su im potrebne jeste da dosledno jedu zdravu hranu.


Iz raznih razloga, domaći obroci nisu uvek mogući. Možda imate posla sa izbirljivim detetom i borite se da ga ubedite da jede hranu koja sadrži hranljive materije koje su potrebne. U ovim slučajevima, suplementacija vitaminima može pomoći. Izuzetno je bitno da naučite pravilko koristiti suplemente - tj. u ograničenom vremenskom periodu i nikako ne shvatati je kao zamenu za balansirane dečije obroke. Vrlo je bitno i dozu prilagoditi dečijem uzrastu i konstituciji, sto u razgovoru sa lekarom, farmaceutom ili praćenjem uputstva za upotrebu suplemenata možete videti.

 

Pet važnih vitamina za imuni sistem dece

Kada je u pitanju jačanje imunološke odbrane vašeg deteta, suplementacija  vitaminom C, vitaminom D i  cinkom može značajno doprineti. Evo kako svaki od ovih 5 prirodnih dodataka može pomoći u izgradnji imunološke odbrane vašeg deteta i održavanju zdravlja.


Vitamin C


Vitamin C ima dugu listu prednosti koje su ključne za dobro zdravlje i razvoj vašeg deteta. Ali jedna od njegovih najpoznatijih karakteristika jeste njegova uloga u podršci imunološkom sistemu našeg tela. Pošto je vitamin C snažan antioksidans, može pomoći u jačanju prirodne odbrane vašeg deteta. Ovaj vitamin takođe pomaže u zaštiti ćelija od štetnih molekula zvanih slobodni radikali i pomaže u zaštiti od oksidativnog stresa.

 

Vitamin D
Vitamin D je ključan za pravilno funkcionisanje našeg imunološkog sistema. Neadekvatan nivo vitamina D može povećati podložnost infekcijama. Vaša deca mogu dobiti vitamin D izlažući se suncu tokom letnjih meseci. Teže im je da dobiju vitamin D koji im je potreban tokom hladnijih meseci i kada sede u svojim učionicama. Hrana može da obezbedi nešto vitamina D, ali možda nećete dobiti dovoljno samo ishranom. Dakle, u mnogim slučajevima bi dodatak mogao pomoći. Vigantol kapi su najčešće korišćen dodatak ovog vitamina, čije doziranje pažljivo pročitajte.


Cink
Jedan od najvažnijih mikronutrijenata za imuni sistem vašeg deteta je cink. Podržava rast tokom detinjstva. Telu je potreban cink da bi imuni sistem pravilno funkcionisao.

 

Multivitamini
Širok spektar vitamina i minerala kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin D i selen igraju različite uloge u održavanju imunološkog sistema vašeg deteta u vrhunskom obliku. Multivitamini mogu biti posebno korisni za vaše dete ako jede restriktivnu ishranu, usled celijakije, dijabetesa ili je veoma izbirljivo.

 

Zdravlje creva
Deca razvijaju svoj mikrobiom u materici i tokom ranog detinjstva. Neke od bakterija koje završe u njihovim crevima su zdrave, a neke nisu. Ova ravnoteža dobrih i loših bakterija u crevima je kritična za zdravlje i dobrobit dece i odraslih.
U crevima se nalazi oko 70% ćelija koje čine ljudski imuni sistem. Zdravlje creva je kritična komponenta imunog sistema deteta i treba je negovati. Probiotski preparati mogu uticati povoljno na zdravlje creva, kao i upotreba jogurta u ishrani deteta.

 

ishrana-deteta

 

VAŽNOST HRANE ZA IMUNI SISTEM

Najbolji mogući izvor vitamina za imuni sistem dece je kvalitetna, sveža i neprerađena hrana. No, za većinu porodica, domaće, dobro izbalansirane obroke je gotovo nemoguće svakodnevno konzumirati. Način života današnjih porodica ponekad nije na strani dobrog imuniteta kod dece a i odraslih.

 

Mnoga deca ne jedu dovoljno svežeg voća, povrća i drugih zdravih namirnica koja im je potrebna da bi održali jak i čvrst imuni sistem.Odličan i vremenski efikasan način da očuvate zdravlje vaše dece i obezbedite da dobijaju hranljive materije koje su im potrebne je dopuna vitaminom C, vitaminom D, cinkom i/ili multivitaminima. 

 

No, pored brojnih obaveza i brzog načina života, bitno je da roditelji deci obezbede što zdravije obroke, koji obuhvataju žitarice, voće, povrće, meso i mlečne proizvode. U zavisnosti od izbirljivosti deteta taj zadatak će biti manje ili više težak, ali na posletku, pored vremena koje provodite sa njima, to je nešto najisplativije što ćete svojoj deci pružiti.

 

 

Neki od proizvoda koje preporučujemo:

ORTHOMOL Junior Omega Plus 30 doza

ORTHOMOL Immun Junior C plus 14 doza

ORTHOMOL Immun Junior C plus 30 doza narandža

ORTHOMOL Immun Junior C plus 30 doza šumsko voće

 

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde