VITAMINI ZA DECU

Za rast kostiju potrebni su kalcijum i vitamin D. Kalcijum se obezbeđuje u velikoj količini iz hrane, prvenstveno iz mleka i mlečnih proizvoda dok se vitamin D sintetiše u telu pri izlaganju sunčevim zracima, i zato je često neophodna njegova suplementacija. Nedostatak vitamina D u dečijem uzrastu može dovesti do rahitisa i povećava rizik  za neka oboljenja u kasnijem životnom dobu.

 

Smanjen apetit može biti posledica nedostatka vitamina B kompleksa, koji su takođe važni i za nervni sistem. 

 

Cink aktivno učestvuje u odbrani organizma od virusnih infekcija, jačanju imuniteta a važan je i za zdravlje kose i noktiju. Bele fleke na noktima čest su pokazatelj nedostatka cinka. 

 

Vitamin C i njegovo antioksidantno dejstvo imaju značajnu ulogu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala i u jačanju imuniteta. Sjajna je preventiva virusnim i bakterijskim infecijama.

 

VItamin A  i omega 3 masne kiseline su važne za zdravlje i pravilan razvoj oka i vida. 

 

Nedostatak gvožđa dovodi do anemije, pa u je slučaju njegovog smanjenog unosa kroz iskranu neophodna suplementacija.


Beta glukan, izolovan iz gljive bukovače povećava otpornost organizma, smanjuje učestalost i težinu respiratornih infekcija. Zbog toga se preporučuje kod narušenog imuniteta, učestalih infekcija i za povećanje odbrambene spostobnosti organizma prema  bakterijama i virusima. 

 

Važno je napomenuti da se dečije doze značajno razlikuju od doza za odrasle i da je zbog toga potrebno koristiti suplemente koji su pažljivo formulisani za decu određenog uzrasta. U zavisnosti od uzrasta, bira se i formulacija suplemenata. Za mlađu decu su to najčešće sirupi, zatim gumene bombone, pastile, tablete za žvakanje, praškovi za rastvaranje a za malo starije i  tablete.  Pravilnim izborom i doziranjem odgovarajućeg preparata, osiguravate pravilan unos važnih vitamina i minerala, a samim tim obezbeđujete pravilan rast i razvoj vašeg mališana. 

 

mr ph Marina Andrić