Facebook

LEČENJE BRADAVICA NA LICU I VRATU

Bradavice su izbočine na koži uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). 

Postoji pet glavnih tipova bradavica. Svaki tip se pojavljuje na drugom delu tela i ima drugačiji izgled. Iako bradavice generalno nisu opasne, izazivaju neprijatnost, zarazne su, a mogu biti i bolne. Međutim, bradavice se mogu uspešno lečiti kod kuće kao i kod lekara, u zavisnosti od težine stanja.


VRSTE BRADAVICA

 • Končaste - rastu iz jedne baze, tj. korena, u vidu hrapavih končića. Zahvataju predeo oko očiju, usta, kao i lice i vrat.
 • Zaravnjene - mogu zahvatiti bilo koji deo lica i kao što im sam naziv kaže zaravnjenog su izgleda.
 • Genitalne bradavice (kondilomi) - javljaju se u pubičnoj regiji i na genitalijama. Prenose se polnim kontaktom i vrlo su zarazne.
 • Mozaične bradavice - Javljaju se na stopalima, a usled trpljenja pritiska celog tela mogu biti jako bolne i samim tim otežavaju normalan hod. Često bivaju pomešane sa kurjim okom.
 • Bradavice oko nokatnih ploča - mogu oštetiti i izdići rast zdravog nokta. Ove bradavice se javljaju kao otvrdnuće kože oko nokatne ploče i imaju nejednaku ivicu.

Fokusiraćemo se na bradavice koje se pojavljuju na licu i vratu, a to su mahom končaste i zaravnjene.

 

končasta_bradavica


SIMPTOMI

Bradavice, a posebno one na licu(končaste, nešto ređe zaravnjene) su uglavnom bezbolne i bez simptoma su. Dijagnostikuju se isključivo pregledom, bez drugih tegoba.

No, simptomi nastaju ukoliko se bradavica razvije na osetljivim područjima, u blizini oka, usta ili nabora kože. U tom slučaju, končaste bradavice je lako povrediti prilikom oblačenja, nošenjem nakita kao i prilikom kupanja ili uobičajenih aktivnosti, što može dovesti do:

 • Iritacije
 • Krvarenja
 • Bola
 • Svraba
 • Nelagode

 

LEČENJE

U kućnim uslovima

Iako bradavice obično nestaju same od sebe, mogu biti neprijatne pa ljudi najčešće pribegavaju njihovom lečenju kod kuće. Mnoge bradavice dobro reaguju na tretmane dostupne u apoteci, te ćemo spomenuti neke.
 

 • Tretmani smrzavanjem - ovaj tretman ne baziran na koncentrovanom hladnom vazduhu(mešavina dimetil etra i propana) koji se prska na bradavicu. Ovo umrtvljuje kožu i omogućava vam da sastružete površinu bradavice. Ovi tretmani su dobar izbor ukoliko želite da brzo uklonite bradavicu, ali nisu dovoljno jaki da uklone sve bradavice.
 • Tretmani i flasteri na bazi salicilne kiseline - ove proizvode je neophodno koristiti svaki dan, uglavnom nekoliko nedelja. Najbolje će funkcionisati ako bradavicu natopite vodom oko 15 minuta pre nego što primenite tretman i pratite uputstva na pakovanju.


U prisustvu lekara


Ukoliko kućno lečenje nije dalo rezultate, trebalo bi se konsultovati sa lekarom koji najčešće pristupa sledećim metodama

 • Tečni azot - Lekar može da zamrzne bradavicu tečnim azotom, gde nakon ovog procesa nastaju plikovi ispod i oko bradavice što izaziva njen nestanak kroz sedam do deset dana. Ovaj proces može biti malo bolan, ali obično daje dobre rezultate. Možda će biti potrebno više od jednog tretmana da bi neke. Ovo podiže bradavicu sa kože u roku od oko nedelju dana.
 • Hirurgija - Operacija se obično razmatra samo ako bradavica nije reagovala na druge tretmane. Lekar može da vam odstrani bradavicu hirurškim nožem ili da je spali strujom. Prvo je neophodno dobiti injekciju anestetika, a zatim se radi intervencija. Hirurgija takođe može izazvati sitne ožiljke, ali je bradavica nakon tretmana potpuno odstranjena.

 

uklanjanje_bradavice


PREVENCIJA I SAVETI

Bradavice se mogu širiti sa jednog na ostale delove tela, kao i na druge osobe, ukoliko njihov imunitet to dopusti. Peškiri i jastučnice koje koristite treba redovno menjati, a lična ligijena treba da bude na što višem mogućem nivou. Ne pokušavajte da uklonite bradavice na osetljivom delu tela (kao što su usta, nozdrve, blizina očiju i genitalije) tretmanima kod kuće. Preparati za uklanjanje bradavica treba pažljivo koristiti, kako ne bi došlo do povreda.


 

Neki od preparata koje preporučujemo:

Wartner odstranjivač bradavica 50ml

Wartner olovka za odstranjivanje bradavica 1.5ml

Brđanski melem protiv virusnih bradavica 

Devi melem za virusne bradavice 15ml

 

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu

Video na ovu temu možete pogledati ovde