Šta je kreatin monohidrat i čemu služi
Kreatin je jedinjenje koje ljudski organizam sam proizvodi i koji snabdeva mišiće energijom. Proizvodi se u jetri, pankreasu i bubrezima, a krvotokom prenosi do mišića. Kada dospe u mišiće, konvertuje se u fosfokreatin (kreatinfosfat), koji snabdeva adenozin-difosfat (ADP) fosfatnom grupom potrebnom za nastajanje adenozin-trifosfata (ATP), koji je neposredni energetski izvor za naše mišiće.
Kreatin se nalazi u mnogim namirnicama, pa njegova upotreba predstavlja prirodnu suplementaciju u cilju unapređivanja mišićne mase i dobijanja ekstra energije. Naročito bogat izvor kreatina je riblje meso, haringa, losos i tuna, ali i govedina. Ali, da bi se obezbedile dodatne količine kreatin monohidrata potrebna je adekvatna suplementacija, a nije moguće uneti tolike količine hrane u toku dana da bi se bitno povećao njegov unos.
Kako deluje kreatin
Sportistima je ovo omiljen dodatak, jer za veoma kratko vreme daje vidljive rezultate - za samo dve nedelje može značajno da poveća mišićnu masu, ali i opštu kondiciju, što za posledicu ima mogućnost intenzivnog treniranja zahvaljujući povećanim energetskim nivoima. Pored toga, kreatin neposredno utiče na brzinu oporavka organizma od stresa izazvanog napornim treniranjem. U svetu profesionalnog, ali i rekreativnog sporta gotovo da nema sportiste koji ne koristi kreatin i koji ne zna čemu on služi. Sposobnost kreatina da poveća energetske rezerve u mišićima potiče od njegove aktivnosti u proteinskoj sintezi, kojom sprečava razgradnju mišića. Još jedna izuzetno važna osobina kreatina je i njegova uloga u rehidraciji mišićnih ćelija, što je od izuzetnog značaja za rast mišićnih vlakana i njihovu čvrstinu.
Kreatin se često preporučuje i kod mnogih stanja i bolesti, jer smanjuje nivo holesterola i triglicerida, ima antiinflamantorno dejstvo (artritis), štiti centralni nervni sistem, ublažava GAMT defekt koji dovodi do nedostatka kreatina u mozgu, deluje kod oboljenja vezanih za atrofiju mišića, dopunjuje vegetarijansku ishranu, povećava snagu i izdržljivost kod srčanih oboljenja.