SUVA KOžA I KAKO JE NEGOVATI

Koža koja izgleda umorno i beživotno, na kojoj se lako formiraju nove sitne bore i koja daje osećaj zategnutosti ili „osećaj maske na licu“ je vrlo verovatno znak da je koža suva. Uzroci suve kože su brojni: starost, hladan i suv vazduh, preterano izlaganje Sunčevim zracima, nepravilna ishrana, nedovoljan unos vode u toku dana, ali i neadekvatna nega kože. Dobra vest je da je pojavu suve kože moguće i sprečiti i lečiti.

 

Osnovni koraci u nezi ovog tipa kože su: skidanje šminke pred polazak na spavanje, umivanje ujutru i uveče losionom koji ne ostavlja neprijatan osećaj zatezanja kože, zatim nanošenje hidratantnog seruma i, naposletku, upotreba adekvatne kreme za dan ili noć.

 

Odabir savršenog preparata je individualan, ali ključni saveti stručnjaka su da se obrati pažnja na prisustvo pojedinih sastojaka:

 

 

Vitamin C koža pamti

 

Vitamin sa izuzetnom antioksidantnom moći, koji čuva kožu od oštećenja i reguliše pojavu hiperpigmentacije. Deluje osvežavajuće na umornu kožu.

 

narandza_sa_tabletama

 

Vitamin E

 

Čest sastojak hidratantnih krema, smiruje upalne procese (crvenilo i svrab kože), ima blag vlažeći efekat, ali i štiti kožu od UV zračenja. Kombinacija vitamina E i C je posebno povoljna, jer vitamin C „reciklira“ iskorišteni vitamin E i omogućava njegovu bolju funkciju.

 

 

Niacinamid

 

Veruje se da sprečava nastanak prevremenih bora, ali i pomaže obnavljanje površinskog sloja kože.

 

 

D – pantenol

 

U telu se prevodi u vitamin B5. Potpomaže stvaranje prirodnih masti kože koje štite od njenog isušivanja na hladnoći, ali i on sam deluje kao ovlaživač, te omekšava suvu i hrapavu kožu. O značaju ovog sastojka dovoljno govori dugogodišnja popularnost mnogobrojnih Pantenol krema i masti.

 

 

Urea

 

Idealna koncentracija u preparatima je od 5 do 10%. Osigurava dugotrajnu i intenzivnu hidrataciju kože, kao i antiupalno delovanje. Iako postoje formulacije i sa 50% uree, dermatolozi ne preporučuju samoinicijativnu upotrebu preparata ove jačine, jer su oni rezervisani za teže oblike suve, crvene i oštećene kože.

 

 

Hijaluronska kiselina

 

prirodno prisutna u gotovo svakoj ćeliji našeg tela, a čak 50% hijaluronske kiseline se nalazi u koži, gde njena zastupljenost opada starenjem. Ima sposobnost vezivanja velike količine vode, te odatle njeno blagotvorno dejstvo na ispucalu i suvu kožu. Ona je zapravo cement koji vezuje cigle – proteine kože, kolagen i elastin, koji koži daju idealan balans čvrstoće i elastičnosti. Smanjenjem njene količine u koži javljaju se bore, suvoća kože i ispucalost, kao i beživotan izgled.

 

 

Glicerol

 

sastojak koji zadržava vlagu u koži, lako se upija i ostavlja prijatan gladak sloj na koži, bez masnog traga. Vrlo povoljno deluje na suvu i ispucalu kožu ruku.

 

Osetljivoj koži sklonoj alergijama posebno prijaju prirodni sastojci: Najjednostavniji pristup suvoj koži jeste upotreba biljnih ulja, jer ona stvaraju površinski zaštitni sloj na koži i sprečavaju dalje odavanje vode, ali i omekšavaju isušenu kožu i umiruju crvenilo. Maslinovo ulje, ulje noćurka, hladno ceđeno ulje semenki grožđa, ulje čajevca, ekstrakti aloe vere, tonici sa hamamelisom, samo su neki od primera sastojaka prirodnog porekla.


Ne zaboravimo da je koža naš najveći organ, te najviše hranljivih materija ipak dobija iznutra! Na prvom mestu je adekvatan unos tečnosti tokom dana – preporuke su oko 2 litre vode dnevno, a u uslovima pojačanog znojenja i potreba, čak i više. Suva koža je vrlo često samo preslikana dehidriranost organizma. Takođe, čajevi koji su bogati antioksidansima povoljno deluju na mladolikost kože. Šoljica čaja od brusnice, koprive, mente, đumbira ili zelenog čaja će okrepiti Vašu kožu iznutra. Našem celokupnom organizmu, pa ni koži, ne prija preteran unos veoma masne i prerađene hrane, tako da je balansirana ishrana, sa dosta voća i povrća u vezi sa sjajnim i mladolikim izgledom kože.

 

krema_na_ruci

 

Zdrava i pravilno negovana koža je tajna formula lepe kože. 

 

Jelena Đorđić, mr ph.