HIGIJENA UHA

Uho je organ koji nam omogućava da primimo draži iz spoljašnje sredine i doživimo ih kao zvuk. Takođe, od izuzetnog značaja je i njegova uloga u održavanju ravnoteže. Pravilna higijena uha je izuzetno bitna kako bi se predupredile povrede ili zapaljenja ušnog kanala koje možemo izazvati neadekvatnom upotrebom štapića za uši ili nekih drugih sredstava za čišćenje. Ovo je izmeđuostalog bitna tema i za roditelje, jer usled nepoznavanja anatomije uha mogu povrediti decu čiji je ušni kanal dosta manji i osetljiviji nego kod odraslih.

 

UŠNI VOSAK

Ili cerumen, tvorevina je koju produkuju žlezde u spoljašnjem uhu i koje se mešaju sa mrtvim ćelijama kože. Ta masa zapravo ima zaštitnu ulogu, sprečavajući mehanička oštećenja kao i prodor bakterija i mikroorganizama dublje u ušni kanal. Cerumen najčešće izlazi iz uha spontano, pokretima vilice kao što su pričanje, žvakanje. Na taj način gurajući sadržaj iz ušnog kanala ka spoljašnjoj sredini, uho se praktično samo i čisti.

 

pravilna_upotreba_štapića_za_uši

 

KAKO SE PRAVILNO ČISTE UŠI ?

Samo čišćenje uha može izazvati više problema nego pogodnosti, što znači da ukoliko naše uši ne produkuju veću količinu cerumena, čišćenje samog ušnog kanala nije potrebno.

Ono što je dovoljno uraditi nakon tuširanja ili umivanja jeste prebrisati predeo oko uha peškirom ili maramicom, a ukoliko pak želite da budete malo detaljniji upotrebite štapiće za uši. Pravilna upotreba štapića za uši je izuzetno bitna, a na slici iznad je  prikazan ispravan i pogrešan primer njihove upotrebe. Kao što možete da vidite, štapićima se čisti isključivo ušna školjka, a za deo uha koji ne možemo da vidimo, odnosno ušni kanal, nikako ne treba da koristimo štapiće, niti njima slične predmete.

Dečije uši su posebno osetljiva kategorija, njihov ušni kanal je plići, sluzokoža osetljivija, infekcije češće, i posebno se za njihove uši ne preporučuje upotreba štapića. 

 

čišćenje_uha

Ukoliko imate određenu količinu voska koja vam predstavlja problem i neophodno je da ga uklonite, koristite neku od sledećih metoda:

  • Kapi za uši - za aplikovanje kapi nephodno je da legnete na bok i u slobodno uho ukapate nekoliko kapi rastvora. Da bi rastvor delovao i omekšao vosak, treba sačekati nekoliko minuta u tom položaju, a zatim se uspraviti i maramicom obrisati sadržaj koji bude izlazio. Ponovite isti postupak i na drugoj strani.
  • Sprej za uši - bočicu treba pre upotrebe zagrejati među dlanovima, protresti, a zatim upotrebiti, tako što se povuče gornji deo uha prema gore i unazad, i na kraju postavljanje aplikatora i plasiranje spreja u uho. Ispiranje nije potrebno.

 

Sprej i kapi za uši se baziraju na rastvoru koji najćešče sadrži vodonik peroksid, mineralno i baby ulje, glicerin, što u kombinaciji dobro omekšava ušni vosak i omogućava njegov spontani izlazak iz ušnog kanala.

 

KOLIKO ČESTO TREBA ČISTITI UŠI ?

Kao što je već rečeno, ljudi koji imaju normalnu produkciju cerumena i nemaju problem sa zapušenim ušima, dovoljno je da prilikom svakog tuširanja, mokrom maramicom prebrišu deo oko uha, a po želji 2-3 puta nedeljno štapićima za uši očistiti samo ušnu školjku, bez ulaska u ušni kanal.

Kapi za uši ili sprej, ukoliko lekar ne odredi drugačije, dovoljno je koristiti 2-3 puta nedeljno, i oni pomažu osobama koji imaju tvrđi ušni vosak ili su skloni povremenom zapušavanju uha.

Ukoliko ove metode ne dovedu do poboljšanja, najbolje je posetiti lekara koji nakon detaljnog pregleda određuje adekvatnu terapiju.

 

Neki od preparata koje preporučujemo:

Vaxol običan sprej za uho

Otosan kapi 10ml

Oto perfect aqua acida

 

Tamara Ember, studentkinja medicine Univerziteta u Novom Sadu
Video na ovu temu možete pogledati ovde