VITAMIN C

ZNAČAJ I ULOGA VITAMINA C


Vitamin C, odnosno askorbinska kiselina, spada u grupu vitamina ratvorljivih u vodi. Učestvuje u sintezi kolagena koji je neophodan za zdravlje zglobova, vezivnog tkiva, kose, kože i noktiju. Povećava raspoloživost gvožđa, značajan je za 

metabolizam folne kiseline i  za funkciju leukocita što zajednički doprinosi dobroj odbrambenoj sposobnosti organizma. Najčešće pominjano i poznato dejstvo vitamina C je prevencija ili ublažavanje simptoma prehlade. Unos vitamina C u dozi 200-1000 mg ne pokazuje smanjenu učestalost prehlade ali može da se skrati njeno trajanje i ublaže simptomi. Antioksidantni efekat vitamina C ima značajnu ulogu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa što je posebno značajno kod osoba koje su pušači.

KOJI SU IZVORI VITAMINA C?

Bogati prirodni izvori vitamina C su: citrusni plodovi, paradajz, jagodičasto i bobičasto voće, kruciferno povrće i ostalo zeleno lisnato povrće. Duže kuvanje, al ii prisustvo kiseonika i alkalna sredina smanjuju količinu vitamina C u namirnicama. Dnevne potrebe vitamina C kod muškaraca su 90mg, kod žena 75mg, dok su kod pušača ove doze 125mg  za muškarce i  110mg za žene.
 
VITAMIN C

DEFICIT VITAMINA C

Nedostatak vitamina C može da bude uzrok poremećaja u sintezi kolagena što se ispoljava krvarenjem desni, krvarenjem u koži, zglobovima i unutrašnjim organima, otocima i zglobovima. Dugotrajni nedostatak može dovesti do anemije.
Potpuni nedostatak vitamina C naziva se skorbut i danas je vrlo redak. Kao bezbedan dnevni unos određena je količina do 2g vitamina C.
 
SUPLEMENTI VITAMINA C

Danas se vitamin C nalazi u velikom broju suplemenata različitog oblika. Sve veću popularnost imaju direkt oblici koji su pogodni jer se mogu konzumirati bilo gde, lako ih je poneti i koriste se bez vode. Kesice se direktno sipaju na jezik i otapaju u ustima. Prijatnog su ukusa i pogodne za osobe koje otežano gutaju tablete.

Primer takvog preparata je i Cevital Forte Direct cink+vitamin C koji predstavlja idealnu kombinaciju vitamina C, cinka i visokokvalitetnih, standardizovanih ekstrakata plodova acerole i šipka, koji su dodatni izvori vitamina C, ali i drugih vitamina, minerala i jedinjenja sa blagotvornim učinkom na ceo organizam. Cevital Forte Direct kesice sadrže optimalno balansirani dnevni booster imunog sistema, koji povećava otpornost organizma na infekcije različitog porekla. 

 

Marina Andrić, mr ph