HIJALURONSKA KISELINA

HIjaluronska kiselina se prirodno proizvodi u ljudskom telu. Nema klasične osobine koje se povezuju sa kiselinama već u svom sastavu ima šećernu komponentu. U ljudskom telu se nalazi u velikoj količini u brojnim tkivima, a najviše je ima u oku, koži i zglobovima pa je posebno važna za zdravlje ovih organa. 
 
1g hijalurnoske kiseline može da veže čak oko 6l vode. Ova osobina objašnjava njenu ulogu u održavanju zravlja kože, očiju i zglobova.
 
SIntetisanje hijaluronske kiseline u telu sa godinama polako opada, pa njena smanjena količina dovodi do suve,dehidrirane kože, pojave bora, problema sa zglobovima.
 
Danas je primena hijaluronske kiseline veoma rasprostranjena, u različitim oblicima i za različite namene. Može se naći u različitim suplementima za oralnu primenu, injekcijama za primenu u zglobovima, sprejevima za grlo i nos, kapima za oči, gelovima. Ipak, najveću primenu nalazi u kometologij.
 
Hijaluronska kiselina, kao veoma važan sastojak kože vezuje vodu u njenim dubljim slojevima i na taj način osigurava hidrataciju kože i njenu gipkost. Hijaluronska kiselina kao velik molekul, slabo penetrira u kožu i zato se u kozmetičkim preparatima najčešće nalazi u obliku njene soli, natrijum hijaluronata. 

 

Kada koristiti kozmetičke preparate sa hijalurnoskom kiselinom?

 

Preparati sa hijaluronskom kiselinom se mogu koristiti preventivno, kao deo anti-aging nege i za očuvanje hidratacije kože a takođe se koriste za negu i hidrataciju svih tipova kože. HIjalurnoska kiselina nije agresivna, ne izaziva iritacije na koži pa je mogu koristiti i osobe sa osetljivom kožom.

 

Rezultati primene hijaluronske kiseline u kozmetičkim preparatima 

 

Svi benefiti potiču od njene sposobnosti da vezuje velike količine vode u dubljim slojevima kože.

Rezultati su vidljivi već nakon mesec dana primene preparata koji u svom sastavu sadrže hijaluronsku kiselinu u vidu hidrirane kože, vidljivo umanjenih bora. Koža je gipkija i vraćen joj je prirodni sjaj.  

Bilo da vam je potreban anti-age efekat, ili svakodnevna hidratacija kože, bez obzira na tip kože, vaš izbor mogu biti preparati na bazi hijaluronata. 

 

mr ph Marina Andrić