PMS I KAKO UBLAžITI MENSTRUALNI BOL?

Šta je to zapravo PMS? Predmenstrualni sindrom (PMS) obuhvata skup tegoba koje je svaka žena najmanje jedanput osetila tokom života, a predstavljaju simptome da menstruacija dolazi ubrzo.

 

PMS simptomi

 

Pms simptomi su veoma karakteristični, iako mogu biti različiti od osobe do osobe. Najčešći su: bolovi praćeni grčevima pri dnu stomaka, osećaj nadutosti i zadražavanja tečnosti, osetljive grudi, bol u donjem delu leđa i mišićima, kao i nervoza, anksioznost, promene raspoloženja i poremećaji apetita. Kod većine žena ove tegobe otpočinju dan – dva pred sam početak ciklusa, sa vrhuncem prva dva dana krvarenja.

 

 

 

Prema preporuci naših farmaceuta, ovo su top 5 najefikasnijih suplemenata za ublažavanje PMS bolova:

 

 

1. Kompleks vitamina B

 

celokupan vitamin B kompleks povoljno deluje na raspoloženje, hormone, apetit i metabolizam. Postoje studije koje su dokazale da vitamin B6 (piridoksin) posebno povoljno deluje na česte promene raspoloženja u PMS-u.

 

2. Vitamin E

uzimanje suplemenata vitamina E nekoliko dana pred početak ciklusa može da smanji jačinu grčeva u stomaku i osetljivost tkiva dojki. Pored toga, vitamin E je odličan antioksidans, koji će Vašem telu pružiti dodatnu zaštitu od slobodnih radikala ali i ojačati imuni sistem.

 

3. Magnezijum

ključni mineral za pravilan rad i normalne kontrakcije mišića, uključujući i mišiće materice, čije je preterano grčenje glavni uzrok bolova tokom ciklusa. Dostupan je u mnogim oblicima – šumeće tablete, direkt prašak, kapsule i tablete.

 

4. Riblje ulje

Omega 3 masne kiseline (pogotovo DHA i EPA kiseline) ribljeg ulja deluju antiupalno, smiruju zapaljenja u organizmu i dovode do lakšeg podnošenja menstrualnih bolova. Povoljno dejstvo imaju i na krv i kardiovaskularni sistem.

 

5. Ulje noćurka (Oenothera biennis olei)

izuzetno bogato gama – linoleinskom kiselinom, a još od davnina cenjeno zbog pozitivnog efekta na balans ženskih hormona. Redovna upotreba dovodi do bezbolnijih i lakše podnošljivijih ciklusa.

 

 

Ako niste ljubitelj dodataka ishrani u navedenim oblicima, naša preporuka bi bili sledeći lekoviti čajevi za bolne menstruacije:
1. Čaj od rusovače (Capsella bursa – pastoris)
2. Čaj od vrkute (Alchemilla vulgaris)
3. Čaj od macine trave (Marrubium vulgare)

Ukoliko su Vaše menstruacije izuzetno bolne i veoma teško ih podnosite, savetujemo Vam da se prvenstveno konsultujete sa Vašim ginekologom, kako bi se isključilo eventualno postojanje nekog drugog oboljenja i uzroka.

 


Jelena Đorđić, mr ph.