NEGA SUVE KOžE TELA

Kako prepoznati suvu kožu tela?

 

Suva koža se može javiti na bilo kojem delu tela ali najčešće se javlja na šakama, rukama, licu, kolenima i laktovima. Suva koža je ispucala, zategnuta, javlja se svrab a često se ljušti i peruta, što zavisi od stepena isušenosti.

 

 

Uzroci suve kože tela

 

Koža po tipu može biti suva. Ovaj tip kože može biti od rođenja, ali može preći u suvi tip i tokom života a na to deluju brojni faktori koji doprinose suvoj kozi tela. Koža predstavlja barijeru tela, te je izložena velikom broju faktora koji deluju na nju. Narušavanjem njene barijere dolazi do gubitka vlage i pojave suve kože.

 

Faktori koji dovode do nastanka suve kože tela:

  • Hladan i suv vazduh, vetar
  • Često pranje i upotreba agresivnih kozmetičkih proizvoda
  • UV zračenje
  • Pojedini lekovi, a posebno oni koji deluju na izbacivanje vode iz tela
  • Pušenje i izloženost duvanskom dimu

 

 

Pravilna nega suve kože tela

 

Pravilna nega podrazumeva pre svega očuvanje prirodne barijere kože i odabir proizvoda i sastojaka koji su u tome i efikasni.

Prvi korak nege je uvek čišćenje, te je važno odabrati preparate koji u svom sastavu ne sadrže agresivne detrdžente. Prisustvo uree, mlečne kiseline i glicerola je poželjno u preparatima za čišćenje jer su to sastojci koji deluju hidratanto i vezuju vlagu i na taj način deluju pozitivno na kožu.

Hidradatacija kože primenom preparata koji u svom sastavu sadrže ureu 5% ili više. Potrebbno je nanositi ih na suvu kožu bar jednom dnevno, a obavezno nakon pranja. 

Za negu suve kože su pogodne masnije kreme i losioni, jer nadoknađuju manjak prirodnih lipida kože koji nastaje zbog poremećene barijere i na taj način se sprečava dalji gubitak vode iz kože. Za ovaj efekat, vazno je izabrati proizvod koji u sastavu sadrži ceramide.

Pored svih saveta za negu kože, od velikog značaja je unos vode. Iako su vrući letnji dani iza nas, važno je da ne zaboravimo pravilnu hirataciju i zimi i unos bar 2l tečnosti.

 

Mr ph Marina Andrić