UBLAžAVANJE SIMPTOMA MENOPAUZE

 

Šta je to menopauza, a šta perimenopauza?

 

Menopauza (klimaks ili klimakterijum) predstavlja normalan proces u ženskom telu, kada se dešava prestanak menstruacije, a praćen je brojnim promenama u celom organizmu. Važno je napraviti razliku između pojmova menopauza i perimenopauza. Perimenopauza se odnosi na period od 5 do 10 godina pre menopauze, kada počinju da se dešavaju hormonske promene kao uvod u menopauzu, koja obično nastaje oko 50. godine života.

 

 

Šta uzrokuje menopauzalne tegobe?

 

U periodu menopauze, jajnici gube svoju primarnu funkciju – prestaju da otpuštaju jajnu ćeliju svakog meseca i prestaju da stvaraju ženski hormon estrogen. Samim tim, izostaje pravilno mesečno menstrualno krvarenje. Međutim, pad nivoa estrogena u telu dovodi do niza pridruženih promena uključujući i kardiovaskularni sistem, metabolizam, raspoloženje, ali i kožu i kosu.

 

menopauza

 

 

Kako da znam da sam u menopauzi?

 

Period perimenopauze najavljuje da se bliži menopauza, i već tada ćete primetiti da su Vaši ciklusi neredovni, da ste više umorni nego inače, moguće su i promene raspoloženja i pad libida, kao i naglo preznojavanje, glavobolje, te vaginalna suvoća.
Kada ciklusi potpuno izostanu u trajanju od godinu dana, tada se može sa sigurnošću reći da je otpočela menopauza. Simptomi koji prate klimaketrijum su: valunzi (iznenadni naleti vrućine i preznojavanja), umor i malaksalost, gojenje, pad seksualne želje, suvoća vagine, bolovi u zglobovima, vrtoglavica i glavobolja, kao i promene raspoloženja.

 

 

Koje su prednosti prirodnih preparata u odnosu na hormonske pilule za menopauzu?

 

Hormonske tablete za menopauzu bazirane su na ženskim polnim hormonima – estrogenu i progesteronu. Klinički jeste dokazano da su izuzetno efikasne u ublažavanju menopauzalnih tegoba jer direktno, ali one takođe nose i rizike po zdravlje, te se njihova upotreba u praksi ne preporučuje duže od 5 godina. Neželjeni efekti ovakvih hormonskih tableta su: povećan rizik za nastanak karcinoma dojke i endometrijuma, povećano zgrušavanje krvi i rizik za pojavu venske tromboze, kao i mogući negativan uticaj na raspoloženje.

 

Alternativa sintetskim hormonima su prirodni, biljni estrogeni – fitoestrogeni, koji se daleko bolje podnose, retko ispoljavaju neželjena delovanja i sigurniji su za dugotrajnu upotrebu. Interesantno je napomenuti da efekat fitoestrogena zavisi i od doze, ali i od uzrasta u kome se konzumiraju. Kod mlađih žena, koje su u reproduktivnom periodu, u telu se nalazi dovoljno prirodnog estrogena, tako da će uzimanje fitoestrogena delovati suprotno – kao antiestrogeni. Sa druge strane, kod žena u menopauzi u organizmu nedostaje estrogena, pa će ovi biljni sastojci zapravo nadomestiti manjak i delovaće baš kao i estrogeni.
Fitoestrogeni nalaze se u biljakama: crvena detelina, soja, lan, te cimicifuga. Takođe, postoje i druge biljke za period menopauze, koje ne sadrže biljne estrogene, ali olakšavaju tegobe: vrkuta, neven, kamilica, valerijana, kantarion i hajdučka trava.

 


Pripremili smo za Vas 5 potpuno prirodnih saveta farameuta za ublažavanje simptoma menopauze:

 

 

1. Ishrana:


Tokom menopauze, važno je obratiti pažnju na namirnice koje unosimo. Poznato je da narodi Azije zbog visokog unosa soje i proizvoda od soje, mnogo lakše podnose menopauzu i da se kod njih daleko ređe javlja karcinom dojke i uterusa. Soja je jedan od najbogatijih izvora fitoestrogena. Pored soje, svakodnevni dodatak semena lana u musli ili voćni jogurt, pored regulisanja probave pomoći će i kod hormonskog disbalansa u klimakterijumu.
Ukoliko Vas muči nesanica u menopauzi, uzrok bi zapravo mogao biti u nepravilnoj ishrani koja dovodi do povećane nadutosti i opterećenja creva. Lagana ishrana, sa dosta voća, povrća i zelenih smutija, u kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću, može značajno poboljšati kvalitet sna.

 

Takođe, ne bi trebalo preterivati sa unosom kofeina, jer može da dovede do nesanice, razdražljivosti, anksioznosti i da povisi krvni pritisak, što dodatno otežava podnošenje valunga i preznojavanja.

 

 

2. Čaj od vrkute (virka):


Virkuta ili virak (Alchemillae herba) je biljka koja se vekovima koristi za „ženske bolesti“. Ne ispoljava direktno hormonsko dejstvo, jer ne sadrži fitoestrogene. Čaj od vrkute kod žena u reproduktivno periodu reguliše neredovne cikluse, smanjuje obilna krvarenja i vraća hormone u ravnotežu.
U perimenopauzi ublažava krvarenja koja su intenzivna i obilna. Mnoge žene koje su zašle u menopauzu svedoče da im je upravo čaj od vrkute pomogao kod cista, mioma, valunga, razdražljivosti i nervoze.

 

 

caj_od_vrkute

 

3. Preparati sa cimicifugom:


Najefikasniji način upotrebe biljke cimicifuge jesu kapi ili tablete. Cimicifuga ne ispoljava estrogensku aktivnost, ali ima sposobnost da uravnoteži ženske hormone i hormone nervnog sistema koji regulišu ciklus i menopauzu, što je i dokazano u kliničkim istraživanjima. Posebno se preporučuje kod pojačanog znojenja, valunga i naleta vrućine.

 

Naša preporuka: HealthAid Menovital

 

 

 

4. Kalcijum i vitamin D:


Hormon estrogen odgovoran je za čuvanje zdravlja koštanog sistema, jer stimuliše ugrađivanje kalcijuma u kosti, njihovu izgradnju i povećava otpornost na lomove. Međutim, posle 50. godine života, kada se u telu žene više ne nalaze visoki nivoi estrogena, značajno raste rizik za nastanak osteoporoze. Preporučuje se da žene u menopauzi koriste suplemente kalcijuma, ali u kombinaciji vitaminom D, koji pospešuje preuzimanje kalcijuma i njegove efekte na kosti.

 

Naša preporuka: Natural Wealth Calcium 600

 

 

5. Ulje noćurka:


Jedan od najbogatijih izvora esencijalnih omega-3-masnih kiselina, uključujući i gama-linolensku kiselinu, jeste ulje noćurka. Klinički je dokazan povoljan efekat za olakšavanje sledećih tegoba menopauze: nesanice, razdražljivosti, opadanja kose, naleta vrućine, noćnog preznojavanja, vaginalne suvoće, gojenja i bolova u zglobovima.
Farmaceuti preporučuju oprez ukoliko istovremeno koristite neke od lekova protiv zgrušavanja krvi, jer ulje noćurka može da utiče na njihovu efikasnost.


Naša preporuka: Solgar Ulje Noćurka u kapsulama

 

biljka_nocurak

Jelena Đorđić, mr ph.